Csíkszentimrei Büdösfürdő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szentimrefürdő szócikkből átirányítva)
Csíkszentimrei Büdösfürdő (Sântimbru-Băi)
Közigazgatás
Ország Románia
Történelmi régióSzékelyföld
Fejlesztési régióKözép-romániai fejlesztési régió
MegyeHargita
KözségCsíkszentimre
Rangfalu
KözségközpontCsíkszentimre
Irányítószám537272
Körzethívószám0x66
SIRUTA-kód85751
Népesség
Népesség6 fő (2021. dec. 1.)
Földrajzi adatok
IdőzónaEET, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 16′ 16″, k. h. 25° 45′ 40″Koordináták: é. sz. 46° 16′ 16″, k. h. 25° 45′ 40″
Csíkszentimrei Büdösfürdő weboldala
SablonWikidataSegítség

Csíkszentimrei Büdösfürdő (románul: Sântimbru-Băi, régebbi neve Băile Pucioasa) üdülőtelep Romániában, Hargita megyében.

Fekvése[szerkesztés]

A Dél-Hargita egyetlen hegyi üdülőtelepe Csíkszentimrétől 13 km-re nyugatra, 1250 m magasan, a Büdös-hegy nyugati oldalában fekszik. Csíkszentkirályról lehet megközelíteni a 123D úton, a településtől kb.15 km-re fekszik. A Kovászna megyei Erdővidékről is megközelíthető (terepjáróval), sok itteni családnak nyaralója is van Büdösben.

Története[szerkesztés]

Az 1770-es években a Bányapataki borvízforrásnál és a Vermed-pataknál is volt egy-egy fürdőtelep, de tönkrementek. A fürdőtelepet az 1920-as években kezdték kiépíteni, 1965-ben gőzfürdő is épült. A telepen gyógyiszap fortyogók is találhatók. Kis Mária-kápolnáját 1991-ben tatarozták.

Fejlődésében szerepet játszott az 1960-as években indított cinóber-bánya (higanybánya), amelyet az 1970-es években be is zártak. A bányászatnak köszönheti az oda vezető, jelenlegi út alapjainak lerakását, kiszélesítését, szerpentinjeit; addig csak egy keskeny, sok helyen nagyon meredek erdei úton lehetett megközelíteni.

2017-ben aszfaltburkolatot kap a Büdösfürdőre vezető 123D útszakasz, így nagyon könnyű lett a megközelítése személyautóval vagy kerékpárral is. Az útszakasz a Lucs-tőzeglápot is megközelíti, kb.100 m-re kanyarodik el tőle.

Kisvállalkozások indultak az elmúlt években, üzlet, kocsma, panziók találhatók a településen, amelyen főképp tavasztól őszig sokan megfordulnak. A kis víkendházak (nyaralók) száma jelenleg meghaladja az 1000-et, amelyek kb. fele Csíkszentkirályi területen, másik része Csíkszentimréhez tartozó területen fekszik.

A szentimrei Büdös-fürdő borvízforrásokban és mofettákban egyedülállóan gazdag, gyógyvizének is különleges összetétele van. Kénes-szén-dioxidos borvízforrásai miatt jellegzetes záptojásszaga van.

Télen csendes, még sípályát nem létesítettek. Ígéretek vannak a kezelőbázis, gyógyturizmus beindítására, a Hargita Megye Tanácsa és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház közreműködésével (lásd a további információk rovatban).

A településről gyalogosan megközelíthető a Kakukk-hegy, a Dél-Hargita legmagasabb pontja.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Büdösfürdői kezelőbázis fejlesztési kilátásai, autóbusz járatok

Büdösfürdői aszfaltozás