Szenthelyi Krisztián

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szenthelyi Krisztián
Született 1997. augusztus 28. (21 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
SzüleiFaludi Judit
Szenthelyi Miklós
Foglalkozása énekes

Szenthelyi Krisztián (Budapest, 1997. augusztus 28. –) magyar énekművész (bariton).

Életpályája[szerkesztés]

Budapesten született; szülei Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész és Faludi Judit Liszt-díjas csellóművész. Kisgyermekkorától táncosnak készült, ezt bizonyítja egy közös fellépés Illényi Katica Liszt-díjas hegedűművésszel, 2010-ben a Vígszínház színpadán. Később, hosszú éveken át tartó tánctanulás után az érdeklődése az éneklés felé fordult. 2014-től Hormai József operaénekesnél kezdte tanulmányait magánúton. A Kodály Zoltán Ének-Zenei Gimnáziumban érettségizett, ami után a Szent István Király Zenei Szakiskolában tanult tovább Barna Júlia növendékeként. Majd 2018-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Magánének szakára, Bretz Gábor operaénekes osztályába.

2013-2014 között bemondóként működött közre több budapesti koncerten, emellett 2014-től a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató televíziós műsorban is dolgozott statisztaként; ekkor ismerkedett meg példaképével, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnővel, akivel 2016-tól már többször állhatott közös színpadon is. 17 éves kora óta koncertezik, első koncertje 2015 májusában volt, ugyanekkor debütált a Budavári Mátyás-templomban, ahol azóta is visszatérő fellépő. Fellépett már Oroszországban, Litvániában, Észtországban és Lettországban, valamint több magyarországi helyszínen is. 2016-ban beválasztották a Bartók Rádió, Ifjú tehetségek című műsorába, Becze Szilvia műsorvezető készített vele interjút.

Főbb koncerthelyszínek (Magyarországon): Mátyás-templom, Budapest Kongresszusi Központ, Operettszínház, Zeneakadémia, Vajdahunyad vári Szabadtéri Színpad és Stefánia Palota, Duna Palota. Fellépett együtt Miklósa Erikával, Malek Andreával, 2016-ban pedig, Mága Zoltán kérte fel jótékonysági koncertsorozatra, amelynek keretében bejárták Magyarországot. Az évek során sok énekessel dolgozott már együtt, például Kertesi Ingrid, Kováts Kolos, Pándy Piroska és Molnár Levente operaénekesekkel. Sokat szerepel a Magyar Virtuózok Kamarazenekar szólistájaként, de énekelt már a Váci Szimfonikusokkal, újévi koncerten. 2017. november 20-án, ismét a Budapesti Operettszínházban lépett fel egy a Rosatom által rendezett gálaesten a MÁV Szimfonikus Zenekarral, Alim Shakh vezényletével.

2017-ben az V. Gregor József Énekversenyen II. helyezést ért el, és ugyanekkor nyerte el a Kodály-díjat. A díjjal járt egy fellépési lehetőség, a Kodály-év zárókoncertjére a székesfehérvári Vörösmarty Színházba. A koncerten az Alba Regia Szimfonikusokkal énekelt Ács János a Három Tenor neves karmesterének vezényletével. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda 10.000-ik tagjává választották, az elismerést Sztevanovity Zorán adta át.

2019. január 4-én Bécsben lépett fel Mága Zoltán Újévi koncertjén, a Wiener Konzerthausban.

Díjai, Elismerései[szerkesztés]

2018 X. Simándy József Nemzetközi Énekverseny: II. helyezett

2018 VII. Országos Énekverseny: I. helyezett

2017 V. Gregor József Énekverseny: II. helyezett

2017 Kodály-díj

2017 Előadóművészi Jogi Iroda 10.000-ik tag

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap