Szent Rókus-kápolna (Budapest)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szent Rókus-kápolna
RokusKapolnaFotoThalerTamas11.jpg
Egyházmegye Esztergom-Budapesti főegyházmegye (1993–)
Védőszent Szent Rókus
Stílus barokk építészet
Település Budapest VIII. kerülete
Elhelyezkedése
Szent Rókus-kápolna (Budapest)
Szent Rókus-kápolna
Szent Rókus-kápolna
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 46″, k. h. 19° 04′ 02″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 46″, k. h. 19° 04′ 02″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Rókus-kápolna témájú médiaállományokat.

A budapesti Szent Rókus-kápolna a csodatévő ferences szerzetesről, a pestisjárványokból kigyógyulók védőszentjéről, Szent Rókusról elnevezett kápolna.

Története[szerkesztés]

Mai formájában 1765 óta áll a Kerepesi, ma Rákóczi út mentén, az út józsefvárosi oldalán (1085 Budapest, Gyulai Pál u. 2.).

Az 1710-es és az azt követő, országszerte pusztító pestisjárványok szükségessé tették Pest városafain kívül járvány-barakk-kórház létesítését, amely a pestis elmúltával is fennmaradt, és évről évre bővült. Az 1798-ban megnyíló Pesti Polgári Köz Ispotály jelenleg is működik – a Szent Rókus Kórház Európa egyik legrégebbi, nagy múltú egészségügyi intézménye, 2001 óta a Magyar Örökség része.

A következő nagyobb járvány idején (1739–40) a város tanácsa fogadalmat tett, hogy Szent Rókus és Rozália tiszteletére kápolnát építtet. Ez Pollack Mihály tervei alapján 1741-re épült meg. A homlokzat és torony végső kialakítása 1765-ra valósult meg. A templom szentélye mögötti barakkban élt a Rókus-kápolna és egyben Pest utolsó remetéje, András, aki 1806-ban hunyt el.

1945 januárjában, Budapest ostromakor több bombatalálat is érte a műemlékkápolnát. Barokk boltívei beomlottak. A templom helyreállításakor fedezték fel, hogy a szentély alapja eredetileg egy háromlevelű lóhere alakú, kora keresztény imahely, cella trichora volt. Ez ma Lux Kálmán tervei alapján mint altemplom látható. A templom 1956-ban is súlyosan megsérült, tornyát újjá kellett építeni.

Külső, műemléki tatarozása 2002-ben készült el. Urnatemető 2006 óta van benne.

A kápolna előtti téren 1867 óta áll az Immaculata (Szűz Mária)-szobor, Lengyel Miklós, az egri prépost-kanonok ajándéka Pest városának. A második világháborúban nem sérült meg, 1949-ben mégis lebontották, újraállítására csak 1991-ben került sor, akkor is több kisebb-nagyobb módosítással, mintegy 10 m-rel arrébb korábbi helyétől, az eredeti öntöttvas kerítés nélkül.[1]

A templom búcsúja augusztus 16-án van.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]