Szent Mamasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Mamasz
Szent Mamasz és Alexander herceg (id. Jean Cousin, Louvre, Párizs)
Szent Mamasz és Alexander herceg (id. Jean Cousin, Louvre, Párizs)
Születése
~259
Kappadókia
Halála
~275
Kappadókia
Tisztelete
EgyházaRómai katolikus egyház, Ortodox kereszténység
Ünnepnapjaaugusztus 17. (Róm. Kat.)[1]
szeptember 2. (Ort.)[2]
augusztus 7. (Spanyolország)
Jelképeioroszlán
Védőszentje ennekLangres városának, szoptatós csecsemőknek, törött csontúaknak vagy sérvet kapottaknak
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Mamasz témájú médiaállományokat.

Caesareai Szent Mamasz (Mamas, Mammas, Mammet) (görög: Μάμας, Μάμαντος; francia: Mammès; olaszul: Mamante; spanyolul: Mamés; portugálul: São Mamede) ( Kappadókia, ~259Kappadókia, ~275.)[3] a 3. század egyik félig valódi, félig legendabeli gyermekmártírja. Ceasareában végezték ki.[4] Szülei, Theodotus és Rufina szintén mártírhalált haltak.[5]

Élete[szerkesztés]

Mamasz szüleit, Theodotust és az állapotos Rufinát keresztény hite miatt börtönözték be. A börtönben született meg gyermekük, aki szülei kivégzése után árván maradt. Egy Ammia nevű gazdag özvegyasszony nevelte föl, aki a fiú 15 éves korában meghalt. A fiatalember a kereszténység tanításával foglalkozott, amiért letartóztatták, majd megkínozták, mert nem volt hajlandó megtagadni a hitét.[2]

Később Mamaszt oroszlánok elé vetették, de sikerült megszelídítenie a vadállatokat. A mezőn élő állatoknak prédikált, és egy oroszlán vele is maradt társaként. Azzal az oroszlánnal látogatta meg Alexander herceget, aki halálra ítélte őt.[6] Gyomrába egy szigonyt döftek, Mamasz vérezve egy színház mellé vonszolta magát, majd lelkét az angyalok a mennybe vitték.

Tisztelete[szerkesztés]

Szent Mamasz-katedrális (Langres)

Mamasz kultuszának központja először Caesareában volt, majd a 8. századtól Langres-be (Franciaország) helyeződött át, amikor földi maradványait a városba szállították.[6] A langres-i Szent Mamasz-katedrálist az ő tiszteletére emelték, Mamasz lett az egyházmegye fő védőszentje. Langres számos más mártírt tisztel szentjeként, akiket Marcus Aurelius végeztetett ki, mint például Speusippus, Eleusippus és Melapsippus.

Tisztelete Libanonban[szerkesztés]

Szent Mamasz Libanonban is népszerű szent, számos templom és kolostor viseli a nevét. Ő a védőszentje Deir Mimas városának és a Zghartával szomszédos Kfarhatának. Ehdenben 749-ben épült a Szent Mamasz-templom,[7] mely egyike a legrégebbi maronita templomoknak Libanonban.[8] Baabdatban szintén található egy Szent Mamasz-templom, mely a 16. században épült.

Tisztelete Görögországban[szerkesztés]

Görögországban számos temploma van Szent Mamasznak, illetve több város is viseli a nevét Halkidikín és Lakoníában.

Tisztelete Cipruson[szerkesztés]

Szent Mamasz az oroszlánnal és a báránnyal (ikon egy morphoui templomban)

Egy ciprusi ikon Szent Mamaszt ábrázolja, amint egy oroszlánon lovagol, jobb kezében egy bottal, bal kezében egy báránnyal. A hagyomány szerint Mamasz egy szerzetes volt, aki Morphou közelében egy barlangban élt. Egy alkalommal az oszmán hatóság letartóztatta, mert megtagadta az adófizetést. Amikor a török rendőrök a bíróság elé vezették, útjukba került egy oroszlán, mely egy bárányt üldözött. Mamasz szavával megállította az oroszlánt és magához hívta, majd a hátára ült, és így lovagolt be a bíróság elé kezében a báránnyal. Amikor a bíróság ezt a szokatlant eseményt látta, szabadon engedte őt és egész életére felmentette az adófizetés alól. Mamasz pedig a bírónak adta a bárányt ajándékul,[2] és az adófizetők és állatok védőszentje lett.[9]

A Szent Mamasz-templom egyike azon kevés templomoknak a megszállt Cipruson, amelyek saját szentjük ünnepnapján is működnek. A legtöbb templomot elpusztították azon a területen, vagy egyéb épületként, például istállóként hasznosították.[10] Ciprus Limassol kerületében Agios Mamas város viseli a szent nevét.

Tisztelete Spanyolországban[szerkesztés]

San Mamés Stadion

A Santiago de Compostela felé tartó zarándokok vitték el Szent Mamasz kultuszát Spanyolországba.

Bilbaón a Casa de la Misericordia-ban áll egy szobor, mely Mamaszt és az oroszlánt ábrázolja. Ez egykor San Mamés kolostora volt, jelenleg az ott működő kápolnában megtalálható a szent egyik maradványa, egy csont a craneumjából.[11] Az Athletic Club 1913-ban megnyílt stadionját szintén a szent után San Mamés Stadionnak hívják, a klub játékosait pedig „San Mamés oroszlánjainak”.[12] A folyamatban lévő felújítás végén, melyet 2013-ra terveznek, a stadion szintén Mamasz nevét fogja viselni (San Mamés Barria).[13]

Mamasz fejéről is úgy vélik, hogy a zaragozai Szent Mária Magdolna-templomban nyugszik. Tábarában szintén tisztelik őt Szent Balázs mellett.[14]

Tisztelete Olaszországban[szerkesztés]

Olaszország egyes területein, különösen a Milánó közelében fekvő Brianzában San Mamete tisztelői a szoptatós anyák, akik újszülöttjeik számára elegendő mennyiségű tejet remélnek a szenttől. Különleges szertartással kérik az anyák a szent segítségét, kenyeret és sajtot visznek a templom oltárára, majd a templomot elhagyva az ételt felajánlják az első személynek, akivel összetalálkoznak.[15]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'St. Mamas' (angol nyelven). Catholic Online. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  2. a b c 'Saint Mamas' (angol nyelven). nostos.com. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  3. 'Patron Saints Index: Saint Mamas' (angol nyelven). saints.sqpn.com. [2012. január 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  4. 'Catholic Encyclopedia (1913)/Caesarea' (angol nyelven). Catholic Encyclopedia (WikiSource). (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  5. 'Catholic Encyclopedia (1913)/Sts. Rufina' (angol nyelven). Catholic Encyclopedia (WikiSource). (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  6. a b 'St Mammes and Duke Alexander'. Web Gallery of Art. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  7. 'Ehden' (angol nyelven). lebanon.com. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  8. 'St. Maron' (angol nyelven). zgharta.com. (Hozzáférés: 2010. december 28.)[halott link]
  9. 'St. Mamas Monastery' (angol nyelven). Northern Cyprus.cc. [2011. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  10. 'Οι Τούρκοι μετέτρεψαν τις εκκλησίες σε στάβλους (A törökök istállókká alakították a templomokat)' (görög nyelven). BHMA Online, 2009. július 24. [2009. december 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  11. 'Que ellos se dediquen a jugar, que San Mamés les protegerá (Akik a játékban részt vesznek, azt megvédi San Mamés)' (spanyol nyelven). Canal Athletic, 2009. március 1. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  12. 'Estadio San Mames' (angol nyelven). stadiumguide.com. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  13. 'Estadio San Mames' (angol nyelven). stadiumguide.com. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  14. 'Fiestas' (spanyol nyelven). srosado.galeon.com. [2007. július 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  15. Franca, Pirovano. Momenti di folklore in Brianza, San Mamètt e 'l pan di fioeu. Palermo: Sellerio, 47-48. o. (1985) 

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Saint Mammes
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Mamasz témájú médiaállományokat.