Szent János-társkatedrális

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent János-társkatedrális
világörökségi helyszín része
VallásKeresztény
FelekezetRómai katolikus egyház
EgyházmegyeMáltai főegyházmegye
Építési adatok
Építése1572–1577
Stílusbarokk
TervezőjeĠlormu Cassar
Felszentelés1577
Világörökség-azonosító131
Elérhetőség
TelepülésValletta
HelySt John's Square
Elhelyezkedése
Szent János-társkatedrális (Málta)
Szent János-társkatedrális
Szent János-társkatedrális
Pozíció Málta térképén
é. sz. 35° 53′ 52″, k. h. 14° 30′ 46″Koordináták: é. sz. 35° 53′ 52″, k. h. 14° 30′ 46″
Térkép
A Szent János-társkatedrális weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent János-társkatedrális témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Szent János-társkatedrális (máltai nyelven: Kon-Katidral ta’ San Ġwann) Málta legnagyobb és leghíresebb temploma, egyben a római katolikus egyház egyik leghíresebb barokk székesegyháza, a világörökségi Valletta főváros központjában. A máltai lovagrend akkori nagymestere, Jean de la Cassière rendelte el a megépítését 1572-ben, miután 1565-ben sikerült megvédeni a szigetet a törökök inváziójától. Tervezője és fő építésze Ġlormu Cassar volt, aki az akkor újonnan épített főváros számos más fontos épületét is megalkotta. Az építkezés mindössze fél évtizedet vett igénybe. A templomot ma a világ egyik legszebb barokk katedrálisának tartják.

Épülete[szerkesztés]

A templom a helyi, építkezésre kiválóan alkalmas mészkőből épült, akárcsak a város legtöbb más épülete és erődítménye. A harcos lovagrend hagyományainak megfelelően és különösen a néhány évvel korábbi török ostrom hatására a 65 méter hosszú és 40 méter széles templom kívülről egy erődítmény vonásait viseli magán, belül viszont rendkívül gazdag díszítésű.[1] Egyetlen hajója 20 méter széles, két oldalt a lovagrend különböző „nyelveihez” tartozó közösségek kápolnái helyezkednek el.

A márványpadlózat teljes egészében sírok sorozata is, a lovagrend körülbelül 375 lovagja és tisztje nyugszik itt. A kriptában helyezkednek el számos nagymester emlékművei, köztük Philippe de Villiers de L’Isle-Adam, Claude de la Sengle, Jean Parisot de La Valette, Alof de Wignacourt sírja.

Műalkotások[szerkesztés]

A belső díszítő munka nagyrészt a calabriai Mattia Preti nevéhez fűződik, aki maga is lovag volt. Ő tervezte a bonyolult falrendszert, ő festette a boltozatot díszítő freskókat és az oldalkápolnák oltárképeit.

A templom leghíresebb, legértékesebb önálló műkincse Caravaggio alkotása, a Keresztelő Szent János lefejezése című festmény.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Sante Guido, Giuseppe Mantella, "Mattia Preti e la volta della Chiesa Conventuale di San Giovanni Battista a La Valletta: documenti e testimonianze 1661-2011 per il 350° anniversario dell'inizio lavori" in I BENI CULTURALI, v. XIX - 3, n. 3 maggio-giugno 2011 (2011), p. 7-28.
  • Sante Guido, Giuseppe Mantella, STORIE DI RESTAURI NELLA CHIESA CONVENTUALE DI SAN GIOVANNI A LA VALLETTA. La cappella di santa Caterina della Lingua d'Italia e le committenze del gran maestro Gregorio Carafa, Malta, MidseaBooks, 2008, 494 p. - ISBN 978-99932-7-202-1.
  • Sante Guido, Giuseppe Mantella, "Restauri e riscoperte di scultura del barocco romana a Malta. Capolavori per l'Ordine dei cavalieri di san Giovanni.", Malta, Midsea Books LTD, 2005, 144 p. - ISBN 99932-7-046-6.
  • Sante Guido, Giuseppe Mantella, "Il restauro del Reliquiario del Braccio di San Giovanni Battista nella Co-Cattedrale di La Valletta" in BOLLETTINO ICR, n.s., v. 2003 - 6-7, n. 6-7 gennaio-dicembre 2003 (2003), p. 33-49.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a St. John's Co-Cathedral című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]