Szent János-társkatedrális

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szent János-társkatedrális
Grade 1
Malte, La Valette, co-cathédrale St Jean.jpg
Vallás Keresztény
Felekezet Római katolikus egyház
Egyházmegye Máltai főegyházmegye
Építési adatok
Építése 1572–1577
Stílus barokk
Tervezője Ġlormu Cassar
Felszentelés 1577
Elérhetőség
Település Valletta
Hely St John's Square
Elhelyezkedése
Szent János-társkatedrális (Málta)
Szent János-társkatedrális
Szent János-társkatedrális
Pozíció Málta térképén
é. sz. 35° 53′ 52″, k. h. 14° 30′ 46″Koordináták: é. sz. 35° 53′ 52″, k. h. 14° 30′ 46″
A Szent János-társkatedrális weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent János-társkatedrális témájú médiaállományokat.

A Szent János-társkatedrális (máltai nyelven: Kon-Katidral ta’ San Ġwann) Málta legnagyobb és leghíresebb temploma, egyben a római katolikus egyház egyik leghíresebb barokk székesegyháza, a világörökségi Valletta főváros központjában. A máltai lovagrend akkori nagymestere, Jean de la Cassière rendelte el a megépítését 1572-ben, miután 1565-ben sikerült megvédeni a szigetet a törökök inváziójától. Tervezője és fő építésze Ġlormu Cassar volt, aki az akkor újonnan épített főváros számos más fontos épületét is megalkotta. Az építkezés mindössze fél évtizedet vett igénybe. A templomot ma a világ egyik legszebb barokk katedrálisának tartják.

Épülete[szerkesztés]

A templom a helyi, építkezésre kiválóan alkalmas mészkőből épült, akárcsak a város legtöbb más épülete és erődítménye. A harcos lovagrend hagyományainak megfelelően és különösen a néhány évvel korábbi török ostrom hatására a 65 méter hosszú és 40 méter széles templom kívülről egy erődítmény vonásait viseli magán, belül viszont rendkívül gazdag díszítésű.[1] Egyetlen hajója 20 méter széles, két oldalt a lovagrend különböző „nyelveihez” tartozó közösségek kápolnái helyezkednek el.

A márványpadlózat teljes egészében sírok sorozata is, a lovagrend körülbelül 375 lovagja és tisztje nyugszik itt. A kriptában helyezkednek el számos nagymester emlékművei, köztük Philippe de Villiers de L’Isle-Adam, Claude de la Sengle, Jean Parisot de La Valette, Alof de Wignacourt sírja.

Műalkotások[szerkesztés]

A belső díszítő munka nagyrészt a calabriai Mattia Preti nevéhez fűződik, aki maga is lovag volt. Ő tervezte a bonyolult falrendszert, ő festette a boltozatot díszítő freskókat és az oldalkápolnák oltárképeit.

A templom leghíresebb, legértékesebb önálló műkincse Caravaggio alkotása, a Keresztelő Szent János lefejezése című festmény.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Sante Guido, Giuseppe Mantella, "Mattia Preti e la volta della Chiesa Conventuale di San Giovanni Battista a La Valletta: documenti e testimonianze 1661-2011 per il 350° anniversario dell'inizio lavori" in I BENI CULTURALI, v. XIX - 3, n. 3 maggio-giugno 2011 (2011), p. 7-28.
  • Sante Guido, Giuseppe Mantella, STORIE DI RESTAURI NELLA CHIESA CONVENTUALE DI SAN GIOVANNI A LA VALLETTA. La cappella di santa Caterina della Lingua d'Italia e le committenze del gran maestro Gregorio Carafa, Malta, MidseaBooks, 2008, 494 p. - ISBN 978-99932-7-202-1.
  • Sante Guido, Giuseppe Mantella, "Restauri e riscoperte di scultura del barocco romana a Malta. Capolavori per l'Ordine dei cavalieri di san Giovanni.", Malta, Midsea Books LTD, 2005, 144 p. - ISBN 99932-7-046-6.
  • Sante Guido, Giuseppe Mantella, "Il restauro del Reliquiario del Braccio di San Giovanni Battista nella Co-Cattedrale di La Valletta" in BOLLETTINO ICR, n.s., v. 2003 - 6-7, n. 6-7 gennaio-dicembre 2003 (2003), p. 33-49.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a St. John's Co-Cathedral című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]