Szent Imre Katolikus Általános Iskola (Gödöllő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szent Imre Katolikus Általános Iskola szócikkből átirányítva)
Szent Imre Katolikus Általános Iskola

Az iskola bejárata. Háttérben a főépület látható
Az iskola bejárata. Háttérben a főépület látható
Alapítva1769, újraindulás 1993
HelyMagyarország, Gödöllő
Korábbi neveiRómai Katolikus Elemi Iskola
Típus
Oktatók száma40
Tanulólétszámkb. 450
IgazgatóBedőné Grébel Anita
OM-azonosító037714
TagozatokFelső, Alsó
Elérhetőség
Cím2100 Gödöllő, Szabadság tér 19.
Elhelyezkedése
Szent Imre Katolikus Általános Iskola (Pest vármegye)
Szent Imre Katolikus Általános Iskola
Szent Imre Katolikus Általános Iskola
Pozíció Pest vármegye térképén
é. sz. 47° 35′ 49″, k. h. 19° 20′ 40″Koordináták: é. sz. 47° 35′ 49″, k. h. 19° 20′ 40″
Térkép

A gödöllői Szent Imre Katolikus Általános Iskola (az eredeti nevén Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda) egy alapfokú oktatást végző intézmény Gödöllőn. Az iskola elsősorban a gyermek keresztény szellemben történő oktatását, nevelését tűzte ki célul.[1] Az általános iskola elsőtől nyolcadik osztályig végez képzéseket, A illetve B tagozaton.

Története[szerkesztés]

Először elemi iskolaként működött 1769-től, egyosztályosként. 1816-ban 42 fiú és 30 lány diákja volt az iskolának. A hivatalos katekizmus, a Biblia, a helyesírás alapjai, a számtan, és Magyarország Földrajza nevű tantárgyak képezték a tanórákat. 1857-ben az akkori adminisztrátor, Sponer József Böhl Ambrus kántor közmegegyezés alapján abban állapodtak meg, hogy a kisebbeket elkülönítik a nagyobbaktól: így született az első és második osztály.

1879-ben épült fel a katolikus népiskola új épülete, amely máig az iskola ún. műemlék épülete. Az építkezéshez azokat a téglákat használták fel, amelyek a Királyi Kastély üvegháza mellett lévő régi iskolaépületből még fel lehetett használni. Az új épület két tanteremből állt, melyben a kántortanító és a segédtanító tanított. Eközben Suszter Konstantin váci püspök épített katolikus felekezetű iskolát Máriabesnyőn. 1895-ben az Imre úti iskola 1895-ben 3 tanteremmel, és 1 tanítóval gyarapodott.

1912-ben épült meg az új, hatosztályos iskola, amely ma is a Szent Imre Katolikus Általános Iskola főépülete. A felépülés után a Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővéreket hívták Gödöllőre tanítani. A kongregáció apostoli célkitűzése: iskolákban és az élet minden területén való nevelés. Az új épületben a tanítás 1912. szeptember 30-án indult meg.

Az 1930-as években a két iskola (az utóbbi a máriabesnyői) 12 osztállyal működött. Mindkét iskola igazgatói teendőit Szvoboda Dénes látta el. A két iskola létszáma az 1932/1933-as tanévben 560 diákkal működött, ebből 280 fiú, és 280 lány diákkal.

A Magyar Dolgozók Pártjának hatalomra kerülése után az összes vallási iskolát államosították, és ebbe természetesen ez az iskola is beletartozott.[2] A nagy iskolát kétfelé osztották, ezen iskolának az Imre úti Leányiskola lett a jogutódja. Az iskola négy épületben működött:

Megnevezés Építés éve Tantermek száma Megjegyzés
Imre úti emeletes iskolaépület 1912 6 darab
Műemlék épület 1879 3 darab
Alvégi iskolaépület 1928 3 darab Klebensberg Kunó építette, a Török Ignác utcában volt
Gábor Áron utcai iskolaépület 1860 5 darab
Az úgynevezett Műemlék Épület. Régen lakóház is volt

1953-tól a Leányiskola mellett lévő fiúiskolával közösen használták a Hamvay-Kúria nagytermét, ahol testnevelésórákat és rendezvényeket tartottak. Az orosz nyelv tanítását az iskolában 1956-ban vezették be kötelezően a felsős osztályokban.

1970-től a helyhiány enyhítésére többször bővült egy-egy szükségépülettel az intézmény. 1980-ban végül átadták a 12 tantermes, modern épületet, amely ma a gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola épülete. Az iskola az Erkel Ferenc nevet egyébként 1981-ben vette fel.

A rendszerváltás után 1991-ben felvetődött egy katolikus iskola beindításának gondolata. Az intézmény beindítása 1993-ban indult el, amikor a város képviselő-testületének döntése értelmében az Imre úti emeletes iskolaépület visszakerül az egyházközség tulajdonába. Mivel az azonnali teljes átadás gondot okozott volna az Erkel iskolának, ezért megállapodás lett az önkormányzat és a két iskola közt, amely tartalmazta az épület átadásának ütemtervét.

  1. Ennek első lépése az volt, hogy a két iskola közösen használta az iskolaudvart és az épületet.
  2. 1997/98-as tanévre szóló megállapodás értelmében pedig az Erkel Ferenc iskola két tantermet használhatott a műemlék épületben, cserébe az ebédeltetés náluk oldódott meg.

Miután megvolt a beindításhoz az egyik legfontosabb feltétel (az épület), megkezdődött az iskola szervezése Szecsődi Péter plébános vezetésével. 1993. szeptember 1.-jén 102 egy, ill. két osztályos diákkal és 9 pedagógussal a Szent Imre Katolikus Általános Iskola ismét megkezdte működését. Azóta 8 évfolyammal működik az intézmény.

Oktatás jellemzői[szerkesztés]

Az iskolában 1.-8. általános iskolai osztályig van képzés, minden osztályból A és B tagozattal. Így összesen 16 osztály működik 16 osztályfőnökkel és 16 segédosztályfőnökkel. Az iskola jelenleg 42 pedagógussal rendelkezik.

Emelt szintű hitoktatás[szerkesztés]

Az iskolában emelt szintű hitoktatás folyik, miszerint a heti egy óra helyett 2 szerepel mind az alsó tagozat, mind a felső tagozat órarendjeiben.

Minden szerda reggel az órarend szerinti 0. órában az iskola lelki vezetője szentmisét tart az intézmény ebédlőjében. A szentmisén minden osztály közösen részt vesz.

Más, kötelező tantárgyak[szerkesztés]

  • Az iskolában 1-től 5. osztályig úszásoktatás folyik. Az úszásokat az újonnan felépült Gödöllői Városi Uszodában tartják meg a 2021/22-es tanévtől.
  • Alsó tagozatban néptánc oktatása, felső tagozatban társastánc oktatása folyik.
  • Az iskola részt vesz a Váci Egyházmegye Katolikus Iskolái által szervezett Családi Életre Nevelés programban. A felső tagozat órarendjében kéthavonta szerepel egy-egy röviden CSÉN óra.

Szakkörök, nem kötelező foglalkozások[szerkesztés]

Az iskolában a kötelező tantárgyakon kívül más szakkörökre is lehet jelentkezni.

Tantárgyakhoz kapcsolódó szakkörök[szerkesztés]

  • magyar szakkör
  • matematika szakkör
  • természetismeret szakkör (felső tagozat)
  • rajz szakkör
  • idegen nyelvi (angol, német) szakkör (felső tagozat)
  • kézműves szakkör (alsó tagozat)

Sporthoz kapcsolódó foglalkozások (A COVID-19 járvány miatt felfüggesztve a 2020/21 tanévben)[szerkesztés]

  • játékos sport
  • versenyelőkészítő (felső tagozat)
  • labdarúgás (Bozsik-program)
  • kosárlabda (alsó tagozatban kosárpalánta néven)
  • asztalitenisz
  • sakk
  • kölyök atlétika (alsó tagozat)
  • judo
  • művészi torna (alsó tagozat)

Egyéb foglalkozások[szerkesztés]

  • média szakkör (felső tagozat)
  • szolfézs (A Fréderic Chopin Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek tartott szolfézsóra az iskolában)
  • énekkar (alsó tagozatban mini énekkar névvel)
  • színházlátogatók köre (alsó tagozat)

Ünnepek, megemlékezések[szerkesztés]

Szent Imre-nap (November 4.)[szerkesztés]

Az iskola egyik legfőbb ünnepe a Szent Imre-nap, amikor a diákok az iskola névadójáról, Szent Imréről emlékeznek meg. Általában a 3. évfolyam szokott egy-egy szent életének bemutatásával emlékezni.

Nepomuki-nap (május vége körül)[szerkesztés]

A Nepomuki-napon szokott lenni az iskola előadása. Rendszerint délután, a gödöllői Művészetek Háza színháztermében minden osztály bemutat egy táncprodukciót, az alsó tagozatosok népi táncprodukciót. Ezenkívül az előadás versekkel, zenei előadásokkal egészül ki.

Október 23.[szerkesztés]

Erre a nemzeti ünnepre az iskola úgy emlékezik meg, hogy a 8. évfolyam egy, a forradalom eseményeit bemutató előadást ad elő.

Március 15.[szerkesztés]

A forradalom eseményeit a 7. évfolyam szokta bemutatni. 2020-ban az osztályok egy, az iskola Média Szakköre által elkészített videót nézhettek meg az előadásról, ugyanis Magyarország Kormánya által létrehozott határozat szerint a 100 főnél nagyobb beltéri rendezvényeket nem lehet megtartani. (A határozat a koronavírus-járvány elterjedése miatt lett elrendelve.

Források[szerkesztés]

Az iskola honlapja

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Részlet az iskola küldetésnyilatkozatából. (Hozzáférés: 2020. március 1.)
  2. Államosították a katolikus iskolát. (Hozzáférés: 2020. március 1.)