Szent Ilona-szigeti búbos banka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Ilona-szigeti búbosbanka
A faj rekonstruált képe
A faj rekonstruált képe
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Kihalás ideje: 16. század eleje
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes)
Család: Bankafélék (Upupidae)
(Leach, 1820)
Nem: Upupa
(Linnaeus, 1758)
Faj: U. antaios
Tudományos név
Upupa antaios
(Olson, 1975)
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szent Ilona-szigeti búbosbanka témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Ilona-szigeti búbosbanka témájú kategóriát.

A Szent-Ilona-szigeti búbosbanka (Upupa antaios) a madarak osztályán belül a szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes) rendjében a bankafélék (Upupidae) családjába tartozó Upupa nem egyik, mára kihalt faja.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a nagytestű, feltehetően röpképtelen faj Szent Ilona szigetén élt. Csak csontmaradványaiból ismeretes. Az első adatokat a fajról Ph. Ashmole angol zoológus szolgáltatta 1963-ban, egy lábszárcsont alapján, melyet a sziget keleti felén talált. Ez a csont jelentősen különbözött a közelrokon búbos banka csontjaitól.

1975-ben a szigeten S. L. Olson talált egy hiányos madárcsontváz-maradványt, mely egy töredékes koponyából, bal felkarcsontból, medencecsontból és bal combcsontból állt. Ezek alapján írta le a fajt.

Életmódja[szerkesztés]

Életmódjára csak következtetni lehet a közelrokon fajok életmódja alapján. Valószínűleg rovarevő volt, fő zsákmánya a mára minden bizonnyal szintén kipusztult Szent Ilona-szigeti fülbemászó (Labidura herculeana) lehetett.

Kipusztulása[szerkesztés]

A faj vesztét a vadászat és a szigetre behurcolt ragadozó emlősök (főleg macskák) okozták, nem sokkal a sziget felfedezése (1502) után.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a St.-Helena-Wiedehopf című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]