Szent Filoména

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szent Filoména
Cathédrale Notre-Dame-de-l'Assomption de Montauban - Couronnement de sainte Philomène - Jules Jolivet PM82000423.jpg
Születése

Korfu
Halála
304. augusztus 10. (13 évesen)
Róma
Tisztelete
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Filoména témájú médiaállományokat.
Szent Filomena szobor Bambergből

Szent Filoména (291. január 10.304. augusztus 10.) vértanú, a 3. század végén élt, Korfu szigetén született királylány, Rómában halt meg.

Életrajza[szerkesztés]

Egy őskeresztény kislányból - hogy hitét megtarthassa - vértanú lett tizenhárom éves korában. A kislány, akit gyorsan eltemettek Róma katakombáiban, nevét terrakotta táblára vésték fel kínzóeszközei jelképeivel együtt. A „kis” szent maradványait 1500 évvel később egy régész csoport tárta fel.

Filoména kilétére a terrakotta táblán kívül nem utalt semmi. Kezdetben a „kis” szentről nem tudtak és a római történetírók sem jegyeztek fel róla semmit. Ám Filoména megmutatta az ima erejét és egy jámbor apácának Maria Luisa de Gesu a „Fájdalmas Istenanya” közösség megalapítójának kinyilatkoztatta életét a kis Filoména és ezt a történetet jegyezték le tőle:

Egy kis görög állam királylánya volt, a királyi párnak nem lehetett gyermeke, miután felvették a kereszténységet, a következő évben gyermekük született, akinek a Filoména nevet adták, a fényről elnevezve. Mindez Diocletianus császár uralkodásának idején történt. A császár hadat üzent a kis államnak, így a király és a kis Filoména Rómába utazott, hogy békét kérjenek a császártól. A császárnak megtetszett a kislány szépsége és a békéért cserébe a lány kezét kérte. A kislány elutasította a kérőt, hisz 11 éves korában tisztasági fogadalmat tett mennyei jegyesének, Jézusnak.

A császár börtönbe vetette a kislányt, hogy így hasson rá. A börtönben Filoménának megjelent a Szent Szűz és a Kisjézus, hogy vigasztalják a gyermeket. Miután látta, hogy ez nem törte meg a lány akaratát, elrendelte, hogy kínzással félemlítsék meg. Oszlophoz kötötték és szidalmak között ostorozták. Visszavitték a börtönbe, hogy ott haljon meg, ám Isten angyala meggyógyította. A császár erre elrendelte, hogy egy vashorgonyt kössenek a nyakára és dobják a Tiberisbe. Az angyalok segítségével Filoména megmenekült. A ruháját egy csepp víz sem érte. Majd nyílzáport zúdíttatott a gyermekre, amitől halálos sebet szerzett. A börtönben a Jóisten gyenge álmot küldött rá, amitől szebben ébredt, mint valaha. Majd a császár elrendelte, hogy tüzes nyilakkal végezzék ki, ám a nyilak megfordulva a katonákat találták el. Erre a császár elrendelte a gyermek fejének vételét. A lány lelke dicsőségben és győzelemben szállt a mennybe egy pénteki napon, délután három órakor, augusztus 10-én. E csodák láttán sokan felvették a kereszténységet.

Hozzá kapcsolható csodák[szerkesztés]

Filoména nevéhez több száz csoda fűződik. Az ereklyéit egy olasz kisváros Mugnano del Cardinaléban őrzik. A csodák többsége is ebben a városban történt, amikor az ereklye megérkezett a városba, 1805. augusztus 10-én.

Egy édesanya hozta a templomba nyomorék gyermekét, az átváltoztatás szavainál a születése óta béna gyermek mozogni kezdett és a szentmise végeztével saját lábain jött ki a templomból. Egy vak kislány szemeit az édesanyja az ereklye mellett égő mécses olajával kente meg, amire a gyermek látni kezdett. A mécses olajához mai napig csodás gyógyulások kapcsolódnak. A legnagyobb csoda egy francia fiatal lány gyógyulásához fűződik, a neve Pauline Marie Jaricot (1799–1862).

Utóélete[szerkesztés]

Történészek a 19. században kétségbe vonták vértanúsága tényét, ennek hatására a Rítuskongregáció 1961. február 14-én kelt határozatával törölte ünnepét a liturgikus naptárból.[1][2] Azonban néhány éve, az ars-i papság kérésére Szent Filoména iratanyagát az illetékes kongregációk tanulmányozni kezdték.[3]

Ábrázolása[szerkesztés]

1999-ben Feszty Masa által 1961-ben festett képre találtak rá az egyik budapesti antikváriumban. Filoména tisztelői a képet megvásárolták és hatósági engedéllyel az olaszországi Mugnano del Cardinaleba vitték ki a Szent Filoména szentélybe, ahol ma is látható.

Ugyancsak a Feszty Masa által készített festmény található róla a Budapest XI. kerületi Szentlélek kápolnában[4] balra a sekrestyebejáratnál, a Budapest XII. kerületi Keresztelő Szent János plébániatemplomban[5] bal oldalon a második fülkében (1948-ban készült eredeti festmény), a Budapest X. kerületi Föltámadott Krisztus templomban[6] a főbejárattól jobbra, a Budapest II. kerületi Szent Antal plébániatemplom[7] főbejáratánál balra lévő egyházközségi irodában, a Budapest III. kerületi Szent József plébániatemplomban[8] a főbejárattól balra lévő fülkében, és a Budapest III. kerületi Szentháromság plébániatemplomban[9] a bejárattól jobbra, a templom végében, az 1952-ben készült kép. Budapest, XV. kerület MÁV Telep Jézus Szíve Templom, Urnatemetőjének (a templom hátulsó részén az Oltárhoz viszonyítva) bejáratánál balra fent, Feszty Masa Szent Filoména képének fényképe látható.

Az egri Szeplőtelen fogantatás - Nagyboldogasszony (ferences) templom előterében (az 1961-ben készített kép másolata)[10] a főbejárattól balra, a zebegényi Havas Boldogasszony plébániatemplomban,[11] illetve a balatonszemesi Szent Antal plébániatemplomban[12] a főbejárattól balra lévő gyóntatófülke mellett. Vass Csaba szobrász által készített szobor (1997) található róla a kecskeméti ferences barátok Szent Miklós templomában,[13] valamint Káldor Aurél szobrászművész márvány domborműve (1976) a szentendrei Ferences Gimnáziumban,[14] továbbá Megyeri-Horváth Gábor festménye a békéscsabai Szent Antal plébániatemplom[15] bal oldalhajó végében.

2016. október 1-jén Szent Filoména képével gazdagodott a veszprémi Feltámadt Üdvözítő templom (Károly templom). Feszty Masa festményéről, Lunzer Anikó budapesti festőművész készített másolatot.[16]

Ima Szent Filoménához[szerkesztés]

Üdvözlégy Szent Filoména, felséges védőszentem: légy közbenjárom Krisztusnál, a Te égi vőlegényednél. Könyörögj érettem most és halálom óráján. Szent Filoména, Jézus és Mária szeretett leány, könyörögj érettünk, akik Nálad keresünk oltalmat. Ámen

Vele kapcsolatos[szerkesztés]

Szent Filoména Egyetemes Testvériség (Universal Archconfraternity of Saint Philomena).[17] Alapítása: Párizs, 1876. október 6. Alapító: Louis Petit francia atya. Jóváhagyó: Joseph H. Guibert[18] párizsi érsek. A Testvériség minden ország 'Szent Filoména' közösségére kiterjedő emléknapjai: január 10., május 25., augusztus 11.

Die heilige Philomena Jungfrau und Martyrin. (Geschichte der Auffindung ihres heiligen Leibes im Jahre 1802 zu Rom dessen Uebertragung von Rom nach Mugnano... Mit beigefügter neuntägiger Andacht, Lied und Litaney zur heiligen Philomena, nebst angehängten heilsamen prachtischen Uebungen.) Könyvritkaság, gót betűs. Kiadva: Ofen [Buda], Gedruckt mit Gyurián und Bagó'ischen Schriften [Gyurián és Bagó nyomdája által, körülbelül 1835-1845 között]. Terjedelme: 72 p., 15 cm. A címlap előtt metszet kép Szent Filoménáról, vászonkötés, puhább papirtáblákkal, arany metszés nyomaival.

A kölni római katolikus dóm mintájára, a délnyugat-indiai Maiszúr városban épített római katolikus székesegyház[19] védőszentje.[20]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. SACRA CONGREGATIO RITUUM \ INSTRUCTIO \ CAPUT V. \ DE QUIBUSDAM FESTIS PARTICULARIBUS IN SPECIE \ B) De festis quae communiter a «devotionis» vocantur \ 33. Ex his festis «devotionis» sequentia e calendariis expungantur, quae ut plurimum in aliis festis aut anni temporibus iam recoluntur, vel cum aliquo tantum loco particulari relationem habent, scilicet: [...] "Festum autem S. Philumenae V. et M. (11 augusti) e quolibet calendario expungatur." [Megjelent: Acta Apostolicae Sedis, 1961. évi 3. szám (1961. március 29.), p. 174.]
 2. http://www.vatican.va/archive/aas/documents/AAS-53-1961-ocr.pdf
 3. Jean-Philip Nault [ford. Szabó Klára]: Szent Filoména az arsi plébános kis szentje (2009), 18. oldal: "Az arsi papság kérésére az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, valamint a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja tanulmányozni kezdte Szent Filoména iratanyagát." Ugyanez francia eredetiben: "À la demande du Sanctuaire d'Ars, la Congrégation pour le Culte divin a pris en charge le dossier de sainte Philomène, en liaison avec la Congrégation pour la Cause des saints." Père Jean-Philippe Nault: Sainte Philomène "La petite sainte du Curé d’Ars" (2008).
 4. Budapest XI. kerület, Szentimreváros, Ulászló utca 15. Társasház földszintjén.
 5. Budapest XII. kerület, Felsőkrisztinaváros, Apor Vilmos tér 9.
 6. Budapest X. kerület, Pongrác úti lakótelep, Vasláb út 17.
 7. Budapest II. kerület, Pasarét, Pasaréti út 137.
 8. Budapest III. kerület, Békásmegyer-Ófalu, Templom utca 18.
 9. Budapest III. kerület, Hegyvidék, Vörösvári út 110.
 10. Eger, Kossuth Lajos utca 14.
 11. Zebegény, Árpád út 7.
 12. Balatonszemes, Fő utca 32.
 13. Kecskemét, Lestár tér 2.
 14. Szentendre, Áprily Lajos tér 2.
 15. Békéscsaba, Bartoss udvar 1.
 16. “Kis” szentek ünnepe Veszprémben - Veszprémi érsekség, 2016. október 4. [Hozzáférés: 2017. március 25.]
 17. Lásd: http://philomenafamily.org/?page_id=49
 18. Joseph Hippolyte Guibert (született: 1802-ben, párizsi érsek: 1871-től, bíboros: 1873-tól, elhunyt: 1886-ban)
 19. Az 1886-ban alapított Maiszúri egyházmegye a Bengalurui főegyházmegye tartományába tartozik.
 20. http://www.tribuneindia.com/2002/20020203/spectrum/heritage.htm

Források[szerkesztés]