Szent Filoména

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Filomena szobor Bambergből

Szent Filoména vértanú, a 3. század végén élt, Korfu szigetén született királylány, Rómában halt meg.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy őskeresztény kislányból - hogy hitét megtarthassa - vértanú lett tizenhárom éves korában. A kislány, akit gyorsan temettek el Róma katakombájában, nevét terrakotta táblára vésték fel kínzóeszközei jelképeivel együtt. A "kis" szent maradványait 1500 évvel később egy régész csoport tárta fel.

Filoména kilétére a terrakotta táblán kivül nem utalt semmi. Kezdetben a "kis" szentről nem tudtak és a római történetírók sem jegyeztek fel róla semmit. Ám Filoména megmutatta az ima erejét és egy jámbor apácának Maria Luisa de Gesu a "Fájdalmas Istenanya" közösség megalapítójának kinyilatkoztatta életét a kis Filoména és ezt a történetet jegyezték le tőle:

Egy kis görög állam királylánya volt, a királyi párnak nem lehetett gyermeke, miután felvették a kereszténységet, a következő évben gyermekük született, akinek a Filoména nevet adták, a fényről elnevezve. Mindez Diocletianus császár uralkodásának idején történt. A császár hadat üzent a kis államnak, így a király és a kis Filoména Rómába utazott, hogy békét kérjenek a császártól. A császárnak megtetszett a kislány szépsége és a békéért cserébe a lány kezét kérte. A kislány elutasította a kérőt, hisz 11 éves korában tisztasági fogadalmat tett mennyei jegyesének, Jézusnak.

A császár börtönbe vetette a kislányt, hogy így hasson rá. A börtönben Filoménának megjelent a Szent Szűz és a Kisjézus, hogy vigasztalják a gyermeket. Miután látta, hogy ez nem törte meg a lány akaratát, elrendelte, hogy kínzással félemlítsék meg. Oszlophoz kötötték és szidalmak között ostorozták. Visszavitték a börtönbe, hogy ott haljon meg, ám Isten angyala meggyógyította. A császár erre elrendelte, hogy egy vashorgonyt kössenek a nyakára és dobják a Tiberisbe. Az angyalok segítségével Filoména megmenekült. A ruháját egy csepp víz sem érte. Majd nyílzáport zúdíttatott a gyermekre, amitől halálos sebet szerzett. A börtönben a Jóisten gyenge álmot küldött rá, amitől szebben ébredt, mint valaha. Majd a császár elrendelte, hogy tüzes nyilakkal végezzék ki, ám a nyilak megfordulva a katonákat találták el. Erre a császár elrendelte a gyermek fejének vételét. A lány lelke dicsőségben és győzelemben szállt a mennybe egy pénteki napon, délután három órakor, augusztus 10-én. E csodák láttán sokan felvették a kereszténységet.

A hozzá kapcsolható csodák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Filoména nevéhez több száz csoda fűződik. Az ereklyéit egy olasz kisváros Mugnano del Cardinale-ban őrzik. A csodák többsége is ebben a városban történt, amikor az ereklye megérkezett a városba, 1805. augusztus 10-én.

Egy édesanya hozta a templomba nyomorék gyermekét, az átváltoztatás szavainál a születése óta béna gyermek mozogni kezdett és a szentmise végeztével saját lábain jött ki a templomból. Egy vak kislány szemeit az édesanyja az ereklye mellett égő mécses olajával kente meg, amire a gyermek látni kezdett. A mécses olajához mai napig csodás gyógyulások kapcsolódnak. A legnagyobb csoda egy francia fiatal lány gyógyulásához fűződik, a neve Pauline Marie Jaricot. E csoda következménye volt, hogy Filoménát a szentek sorába emelték.

Filoména nevéhez sok száz dokumentált csoda fűződik és a mai napig történnek a nevében gyógyulások és megtérések az egész világon.

Utóélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Történészek a 19. században kétségbe vonták vértanúsága tényét, ennek hatására a Rítuskongregáció 1961-ben ünnepét törölte a liturgikus naptárból. Azonban néhány éve, az ars-i papság kérésére Szent Filoména iratanyagát az illetékes kongregációk tanulmányozni kezdték. [1]

Ábrázolása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1999-ben Feszty Masa által festett képre találtak rá az egyik budapesti antikváriumban. A kép az olaszországi Mugnano del Cardinaleban, a Szent Filoména-szentélyben látható. A képet Feszty Masa 1961-ben készítette.

Ima Szent Filoménához[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Üdvözlégy Szent Filoména, felséges védőszentem: légy közbenjárom Krisztusnál, a Te égi völegényednél. Könyörögj érettem most és halálom óráján. Szent Filoména, Jézus és Mária szeretett leány, könyörögj érettünk, akik Nálad keresünk oltalmat. Ámen

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Jean-Philip Nault [ford. Szabó Klára]: Szent Filoména az arsi plébános kis szentje (2009), 18. oldal: "Az arsi papság kérésére az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, valamint a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja tanulmányozni kezdte Szent Filoména iratanyagát." Ugyanez francia eredetiben: "À la demande du Sanctuaire d'Ars, la Congrégation pour le Culte divin a pris en charge le dossier de sainte Philomène, en liaison avec la Congrégation pour la Cause des saints." Père Jean-Philippe Nault: Sainte Philomène "La petite sainte du Curé d’Ars" (2008).

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Zippernovszky Judit: Csodatevő Szent Filoména (Szeged, 1995.)