Szent Eufrozina keresztje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A polacki kereszt 1889-es reprodukciója

Szent Eufrozina keresztje az Orosz Ortodox Egyház és Fehéroroszország nagy tiszteletben tartott ereklyéje, amelyet 1161-ben készített Polacki Szent Eufrozina megrendelésére Lazar Bohsa, és 1941 júniusában veszett el Mahiljovban.

Eufrozina, a polacki apácakolostor apácafőnöknője az új Transzfiguráció templom díszítésére rendelte meg a keresztet. Az egyszerű ciprusfa keresztet arannyal, drágakövekkel és zománccal díszítették, képei Jézus, Keresztelő Szent Jánost, az Istenszülőt, a négy evangelistát, Gábriel és Mihály arkangyalt, valamint Eufrozina három védőszentjét és a szüleit ábrázolták. A műalkotás 120 hrivnyába került. A kereszt belsejében Jézus keresztjének és más ereklyéknek a darabjait helyezték el.

A 13. században a keresztet Szmolenszkbe szállították; 1841-ben tért vissza hosszú utazás után Polackba. 1896-ban dokumentálás céljából részletes fényképeket készítettek róla. 1928-ban az állami tulajdonba vett ereklyét Minszkbe, majd 1929-ben Mahiljovba szállították, és egy széfben helyezték el a kommunista párt helyi központjában.

Eltűnése[szerkesztés]

A kereszt a Barbarossa hadművelet során tűnt el, amikor Belaruszt elfoglalták a németek (1941 június–július). Nincs megbízható információ arról, mi lett vele; legalább három verziója létezik a történetnek (amennyiben nem tűz vagy fosztogatás áldozata lett):

  • A hivatalos szovjet verzió szerint a keresztet németek rabolták el.
  • 1991-ben Belarusz kultúrminisztere kijelentette, hogy a keresztet más belarusz kincsekkel együtt Moszkvába menekítették.
  • Az Alfred Rosenberg szervezet által őrzött német iratokban szerepel egy bizonyos Mahiljov-kincs, amelyet a németek szereztek meg Szmolenszkben, de nincs rá bizonyíték, hogy a kereszt is közte lett volna.[1]

1997-ben Nikolaj Kuzmics breszti művész elkészítette a kereszt hivatalosan jóváhagyott másolatát, amely ma a polacki székesegyházban tekinthető meg.

Modern kori szimbolikus használata[szerkesztés]

Szent Eufrozina keresztjét gyakran használják Belarusz nemzeti jelképeként. A belarusz címer 1991-ben használt változatán (Pahonia) egy, a Szent Eufrozina keresztjére hasonlító kereszt látható a lovag pajzsán.

A kereszt két bélyegsorozaton (1992, 2001) és egy emlékérmén (2007) is szerepel.[2]

A Malady Front nemzeti demokrata ellenzéki mozgalom jelképének fontos eleme a kereszt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (oroszul) Nikolay Petrovsky. Who stole the cross of St. Euphrosyne // Echo Planety, No. 11, 2000 [1] Archiválva 2009. február 28-i dátummal a Wayback Machine-ben
  2. (oroszul) Cross of Euphrosyne will appear on a Belarusian coin [2]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cross of Saint Euphrosyne című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.