Szent Donát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Donát
Születése
4. század
Nicomedia
Halála
362. augusztus 8.
Arezzo
Tisztelete
Ünnepnapjaaugusztus 7.
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Donát témájú médiaállományokat.

Arezzói Szent Donát (latinul: Donatus),[1] (? – 362. augusztus 7.) számos borvidék védőszentje. Ünnepnapja: augusztus 7. Különösen az elemi károk (villámcsapás, jégeső) ellen fohászkodnak hozzá. Kultusza a rajnai borvidéken a legerőteljesebb, de Magyarországon is vannak hagyományai. Szobrát főként a szabadban, utak mentén állították fel; helyenként sokalakos Mária-oszlopokon vagy Szentháromság-emlékeken szerepel.

Története, legendája[szerkesztés]

Donát ókeresztény püspök volt,[2] aki a közép-itáliai Arezzo püspökeként 362-ben szenvedett mártírhalált. Legendája szerint Donát kezéből egy mise alkalmával a pogányok kiütötték a szent kelyhet, ami a földre esett és darabokra tört. Donát összeszedte a kehely szilánkjait, szomorúan az oltárra helyezte, majd imádkozni kezdett. A kehely darabjai rövidesen összeforrtak és Donát kezében ismét eggyé váltak. Amikor 1652-ben ereklyéit Rómából a Rajna-vidéki Münstereifel városába vitték; a kísérő papot villámcsapás érte, ám semmi bántódása nem esett.

A Szent Donát-kápolna Dunabogdányban

Kultusza Magyarországon[szerkesztés]

Hazánkban is számos városban találkozunk a szent kultuszával. Budán 1724-ben Szent Donátot választották a város védőszentjévé. Egerben a jégeső és a mennydörgés elkerülése érdekében fohászkodnak hozzá. A szőlőművelő polgárság kérelmére Székesfehérvárott a középkor óta művelt szőlőhegyén, az Öreghegyen 1733-ban építették fel a Szent Donát-kápolnát, amelyhez a második világháború előtt minden Donát-napon[3] körmeneten vonultak az öreghegyiek.

A XVIII. század elején Kolozsváron a szőlőkkel borított Hója hegyvonulatra barokk Szent Donát-szobrot állítottak, mely máig fennmaradt. Erről kapta nevét a Donát út, majd az egész negyed.[4]

A Felsőcsallóközi Gútor községben 1770-ben állítottak oszlopra Szent Donát szobrot, azóta a falu védőszentjeként tisztelik, és egyházi ünnepe utáni vasárnap tartják a falu búcsúját is.

Pécs Nyugat-Mecsekoldali városrészének egy része Donátus névre hallgat. A Donátus környéke, ugyanúgy mint a város teljes mecsekoldali része, szőlőtermesztéséről volt ismert az elmúlt évszázadokban. A '60-as évektől kezdve a környék egyre jobban beépült, a szőlőültetvényeket mára – kevés kivétellel – teljesen felszámolták.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Arezzoi Severinus Szent Donát mártírpüspök szenvedéstörténete
  2. egyes források szerint katona
  3. Augusztus 7-én
  4. Gaal György: Kolozsvár kétezer esztendeje dátumokban. In: Kolozsvár 1000. 324.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]