Boldog Vazul-székesegyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szent Bazil-székesegyház szócikkből átirányítva)
Boldog Vazul-székesegyház
Világörökség
Adatok
OrszágOroszország
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, IV, VI
Felvétel éve1990
Elhelyezkedése
Boldog Vazul-székesegyház (Moszkva)
Boldog Vazul-székesegyház
Boldog Vazul-székesegyház
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 45′ 09″, k. h. 37° 37′ 23″Koordináták: é. sz. 55° 45′ 09″, k. h. 37° 37′ 23″
A Wikimédia Commons tartalmaz Boldog Vazul-székesegyház témájú médiaállományokat.

A Boldog Vazul-székesegyház (oroszul: Собор Василия Блаженного [Szobor Vaszilija Blazsennava]) vagy Istenanya oltalma templom Moszkva egyik legjelentősebb és legismertebb építészeti emléke, gyakran használt jelképe. A híres Vörös téren áll. Rettegett Iván cár építtette 1555 és 1561 között.

Története[szerkesztés]

A székesegyház – IV. Iván orosz cár parancsára – 1555 és 1561 között épült, és 1561. július 12-én szentelték föl. A cár Isten iránti háláját akarta kifejezni a monumentális székesegyház felépítésével, ugyanis az oroszok 1552-ben győzelmet arattak a kazanyi tatár kánság fölött. A templom eredetileg az Istenanya oltalma (oroszul Pokrovszkij) nevet kapta, mivel a cár ezen az ünnepen, október 2-án indította a háború döntő csatáját. Az uralkodó kívánsága volt, hogy a hadjárat minden győztes csatájának emlékére egy-egy templomot kell felépíteni, összesen kilencet. A feladatot az építész, Posztnyik Jakovlev találékonyan oldotta meg, egyetlen épületegyüttest épített kilenc szorosan egymáshoz tapadó templomból, mindegyiken önálló toronnyal. A templom mai nevét a 16. század végén kapta, amikor itt helyezték örök nyugalomra a moszkvaiak kedvelt szent bolondját,[* 1] Boldog Vazult (Vaszilij Blazsennij).[* 2]

Az épületegyüttes központi eleme a legnagyobb, 57 méter magas, kis hagymakupolával ékesített torony, illetve az ez alatti főtemplom. Ezt nyolc kisebb templom veszi körül, melyeket az általuk jelképezett győztes csaták napjának védőszentjeiről neveztek el. Az egymáshoz tapadó, belül egymás között szabadon átjárható templomok mindegyike önálló, egyedi formájú és színezésű hagymakupolával fedett.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Vaszilij nem volt valójában bolond, csak a Jurogyivijek szekta tagja, különleges vallási elhivatottságú személy.
  2. Nyelvtani érdekesség: hátultett jelző. Kb. értelme: Vaszilij, a boldog.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]