Szenes Klub

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szenes Klub
Információk
Település7624 Pécs
CímPacsirta utca 2.
Megnyitás éve1972
ÜzemeltetőPécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar - PTE BTK HÖK
Elhelyezkedése
Szenes Klub (Magyarország)
Szenes Klub
Szenes Klub
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 04′ 37″, k. h. 18° 12′ 25″Koordináták: é. sz. 46° 04′ 37″, k. h. 18° 12′ 25″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szenes Klub témájú médiaállományokat.

A Szenes Klub Magyarország egyetlen[forrás?] olyan (elsősorban egyetemi) szórakozóhelye, amely teljes mértékben az egyetem, azon belül a Hallgatói Részönkormányzat fennhatósága alatt áll.

Története[szerkesztés]

1972-ben nyílt meg egy tényleges szenespince átalakításával a Tanárképző Főiskolán. A nyolcvanas évek elejétől átalakítások, felújítások és különböző szervezeti problémák okán többször is be kellett zárnia kapuit. A Janus Pannonius Tudományegyetem 1982-es alapítása és a Tanárképző karrá válása adott újabb lendületet az itt folyó tevékenységnek. A nyolcvanas évek második felében több pécsi egyetemi és városi amatőr zenekar próbált és lépett itt fel; például a Kasza Blanka, a Klán, illetve a Kispál és a Borz is itt debütált 1987. december 10-én.

Programok[szerkesztés]

Koncertek[szerkesztés]

A kilencvenes évektől a koncertprogramokat többnyire a hazai alternatív vonalra építették, kiemelt figyelemmel a színvonalas pécsi zenekarokra. Ilyen volt például a Costa Nostra, Millenniumi Földalatti Vasútvonal, Spleen, később a 30Y, a Calliope, a Punnany Massif, majd a Halott Pénz is. Jelenleg hetente két esti rendezvényt tart a szervezőgárda, ikonikusan hétfőn, elsősorban a bölcsész hallgatóknak, illetve újabban pénteken is: akkor a Millenium csapata adja a talpalávalót.[1]

Szenes Klub
Szenes Klub bejárata

Off programok[szerkesztés]

Az esti rendezvények, bulik mellett természetesen a bánya különböző közéleti programoknak is teret biztosít. Ilyenek például a díjnyertes Improvokál Társulat nyitott műhelyei, amelyek szórakoztató és izgalmas csapatjátékokra invitálják az embert. Továbbá a klub ad helyet a szakesteknek is, ahol kötetlen beszélgetéseken és szórakoztató programokon keresztül lehet megismerkedni a szakon tanuló hallgatókkal. Ugyanitt kerülnek megrendezésre a Zenélő Egyetem kurzusai is, melynek egyik alapító tagja Beck Zoli (30Y) szintén itt tartja előadásait. A szabadtéri programokra alkalmas időszakokban a klub melletti kertben Szenes Terasz néven is tartanak rendezvényeket.

Pihenés[szerkesztés]

A klub kapui nyitva állnak minden hallgató előtt, akik két óra között egy kicsit ledőlnének egy babzsákra, vagy szabadidejüket társasozással töltenék ki. Lehetőségek tárháza várja az arra tévelygőket, a kiáradó kellemes zene és friss kávéillat is bevonzza a nyugalomra vágyó bölcsészeket. Nem beszélve a látványról, amit a klub falairól kacsintgató kultikus pécsi alakok és építmények nyújtanak, ezzel is megadva a PécsiBölcsész-alaphangulatot.

Felszereltség[szerkesztés]

  • Termek száma: Egy büfé és egy koncertterem, ami a büféből nyílik
  • Kerthelyiség: A bejárat mellett találhatóak fedett pavilonok, továbbá a klub melletti botanikus kertben egy terasz
  • Technikai felszereltsége: Saját RCF hangrendszer és fényrendszer
  • Backstage felszereltsége: Öltöző, pihenő helyiség
  • Pultok száma: Egy ötméteres pult áll rendelkezésre a büfében
  • Mellékhelyiségek száma: Egy-egy külön női és férfi mosdó

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]