Szemjon Alekszejevics Lavocskin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szemjon Alekszejevics Lavocskin
Született 1900. augusztus 29.
Szmolenszk
Elhunyt 1960. június 9. (59 évesen)
Moszkva
Sírhely Novogyevicsi temető
Állampolgársága
Nemzetisége orosz
Foglalkozása
Iskolái Bauman Moscow State Technical University
Díjak
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szemjon Alekszejevics Lavocskin témájú médiaállományokat.

Szemjon Alekszejevics Lavocskin (oroszul: Семён Алексеевич Лавочкин; Szmolenszk, 1900. augusztus 29.Moszkva, 1960, július 9.) szovjet repülőmérnök, repülőgép-tervező.

Élete[szerkesztés]

Szmolenszkben született, apja egy helyi zsidó vallási iskola tanára volt. 1917-ben behívták katonának. A határőrségnél szolgált sorkatonaként. 1920-ban kezdte meg tanulmányait a Moszkvai Műszaki Főiskolán,[1] ahol repülőmérnöki oklevelet szerzett.

Az 1930-as években kezdte el a később sikeres sorozattá vált modern vadászrepülőgépek tervezését. A LaGG–3, La–5 és La–7 vadászrepülőgépek fontos szerepet játszottak a II. világháború légi harcaiban. A háború után Lavocskin a sugárhajtású repüléssel kezdett el foglalkozni. Az általa tervezett prototípusok a Szovjetunió első sugárhajtású harci repülőgépei közé tartoztak. Többségük azonban csak prototípus maradt, egyedül a La–15-ből készült kisebb sorozat. Az 1950-es évektől rakéták és robotrepülőgépek fejlesztésével foglalkozott az általa vezetett OKB–301 tervezőiroda, később pedig kozmikus berendezések (pl. űrszondák) tervezésével kezdtek el foglalkozni.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ma: Bauman Állami Állami Műszaki Egyetem

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]