Szemerényi Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szemerényi Károly
Született1813. január 9.
Buda
Elhunyt1898. október 16. (85 évesen)
Foglalkozásaklerikus
SablonWikidataSegítség

Szemerényi Károly (Buda, 1813. január 9.1898. október 16.) magyar teológus pap, pozsonyi kanonok, 1876–1888 között Tardoskedd plébánosa. Semmelweis Ignác testvére.

Élete[szerkesztés]

Filozófiai tanulmányait Nagyszombatban kezdte, a teológiát Pesten végezte. 1836. március 26-án pappá szentelték. Tardoskedden (Batthyányi Lajosnál is hosszabb ideig), Kürtön, Komáromban volt káplán. Munkásságát a szabadságharc megszakította. A hazafias megnyilatkozásai miatt, 1850-től nem vállalhatott nyilvános lelkészi hivatást, ezért Bécsbe távozott, hogy nevelője legyen Szaulkovszky herceg gyermekeinek. Politikai nézetei miatt azonban innen is távozni kényszerült.

1873-tól az udvardi kerület alesperese lett, 1876. augusztus 3-tól a tardoskeddi beneficium javadalmasa. Tardoskedden alkalma nyílt megismerkedni az oktatás hiányosságaival. A hangsúlyt az egyházi iskolák jelenére és jövőjére fektette. Szerzetes tanítónőket vitt a településre és 1883-ban telket vásárolt a község központjában, az iskola és egy zárda részére. 1885 április 23-án teszik le és áldják meg ünnepélyes keretek között az intézmény alapkövét. A gyors munkálatoknak köszönhetően november 3-án megkezdődhetett az oktatást.

12 éves tardoskeddi működése alatt, nagy odaadással támogatta segédlelkészeit, például Glöckel Ignácot, Csögley Kálmánt. Ezután a pozsonyi káptalan tagja lett. Utódját Roszival Istvánt kötelezte, hogy az elkezdett munkáit befejezze. Mint prépost megérte a gyémántmiséjét. A pozsonyi Szent András temetőben helyezték örök nyugalomra.

Emlékezete[szerkesztés]

  • Szemerényi Károly Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Tardoskedd
  • Emléktábla a tardoskeddi alapiskolában[1]

Művei[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]