Szelszovjet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szelszovjet (orosz сельсовет, сельский совет rövidítése; ukránul szilrada, hosszabban сільська рада), szó szerint „községi tanács”, a legalacsonyabb szintű közigazgatási egység volt a valamikori Szovjetunióban. A Szovjetunió felbomlása után az Oroszországi Föderáción belül sok helyen megmaradt.

A rajon („kerület”) vidéki egysége.

A nagyobb helyeknek, akár vidéki, akár városi jellegűek voltak, „települési tanácsuk” volt (posszovjet, поселковые советы), amely a közigazgatásnak ugyanazon a szintjén helyezkedett el, mint a szelszovjet.

Nevét a postai címen is fel kellett tüntetni, pl.:

БССР (Belarusz SSR),
Могилевская область (Mogiljev oblaszt),
Климовичский район (Klimovicsi rajon),
Савиничский сельсовет (Szavinicsi szelszovjet),
д. Городешня (Gorodesnya falu)
ул. Ленинская (Lenin utca) (Ilyen minden valamicske településen volt)
Смычкову Дмитрию (Szmicskov Dmitrijnek) (házszám gyakran nem volt)

Szelszovjet volt a legkisebb helyi önkormányzat neve is a szovjetrendszerben. Ezt a tanácsot formálisan választották, elnökét azonban felülről nevezték ki.

A Szovjetunió történetének jelentős részében a helyiek útleveleit a szelszovjetek irodáiban tárolták és így engedélyük nélkül a helyiek nem tudták elhagyni a környéket sem.

Ez a szócikk részben vagy egészben a Selsoviet című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.