Szelmár István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szelmár István
Született 1820. október 23.
Felsőlendva
Elhunyt 1877. február 15. (56 évesen)
Ivanócz
Állampolgársága osztrák–magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása pap,
író

Szelmár István néhol Szelnár István (vendül: Števan Selmar, szlovénos alakban Štefan Selmar) (Felsőlendva, 1820. október 23.Ivanócz, 1877. február 15.) magyarországi szlovén (vend) római katolikus pap és író.

Eredetileg Szlámár volt a neve. Szülei Szlámár (sic!) Mihály és Fliszár Magdolna. A két név között túl nagy eltérés nincs, s az akkori Vendvidékre jellemző volt, hogy egyes nevek a következő generáció más kiejtése, s főleg az elírások miatt könnyen megváltoztak. Anton Trstenjak, a magyarországi szlovénekkel foglalkozó kutató úgy írja le, hogy Szelmár magyarosította volna a nevét, bár nem igazán tűnik a Szelmár magyaros alaknak, azonkívül az eredeti nevét valószínűleg nehezen ejtette a magyar nyelv, különösen a félhangzókat, amelyek a szlovén és a vend nyelvet jellemzik, így máskor is előfordult, hogy egy-egy félhangzóba e-t ejtettek, vagy írtak, így például Szelmár kortársának, Borovnyák Józsefnak a nevét is egy-egy helyen Borovenyák-nak írják.

A mai Muravidékről (Prekmurje) származott, a történelmi Felsőlendváról. 1845. július 20-án szentelték pappá Szombathelyen. Cserensóc (Cserföld) (ma Črenšovci, Szlovénia) és Turniscsa (Bántornya) (ma Turnišče, Szlovénia) káplánja volt 1845 és 1856, ill. 1856 és 1860 között.
Tizenhat éven át volt a kancsóci (Felsőszentbenedek, ma Kančevci, Szlovénia) Szent Benedek templom plébániájának igazgatója (1860-tól, 1876. december 31-éig). Utolsó egy évét Ivanócon (Alsószentbenedek, ma Ivanovci, Szlovénia) töltötte, miután 1876. december 31-i hatállyal lemondott plébániájáról. Szülőfalujában 32 forintos, Kancsócon 324 forintos misealapítványt tett.

Róder Alajos Bibliai Történetek c. könyvét vend nyelvre fordította le (Zgodbe Sztárogá i Nóvoga Zákona), hogy a gyerekek anyanyelvükön könnyebben tanulhassák a hittant. Ez a munkája jelentősnek számít, mert hasznos eszköz a szlovén nyelv megőrzésében, azonkívül Biblia-fordítás is.

Viszonylag korán halt meg. Kancsóczon temették el, sírján ez a felirat olvasható:

Szelmár István, Kiérdemült h.
plébános elnyugodott az Urban
1877 Februar 15én.
Béke poraira!

Műve[szerkesztés]

  • Zgodbe Sztaroga i Nóvoga Zákona, za s'olszko detczo poleg knige Roder Alajosa na sztari szlovenszki jezik prenesene. Vödane po drüstvi szvetoga Stevana. Z- dopüsztsényem V. p. g. Szombotelszkoga püspeka. V- Jagri (Erlau). Stamp Archi Lyceo 1873.

Forrás[szerkesztés]