Szekunder szégyen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A szekunder szégyen vagy másodlagos szégyenérzet egy pszichológiai, humánetológiai jelenség. Szekunder szégyent más kellemetlen viselkedése, vállalhatatlan megnyilvánulásai, cselekedetei miatt érezhetünk.[1] [2]

Eredete[szerkesztés]

A kifejezés 2017-ben robbant be a magyar köztudatba, és lassan köznyelvi fordulattá vált. Az angol vicarious embarrassment, second hand embarassment kifejezések lefordításával született, azonban az angol köznyelvben sem számít régóta használt kifejezésnek.[1] [3]

A szekunder szégyen jellemzői[szerkesztés]

 • Akkor érzünk szekunder szégyent, ha azt látjuk, hogy mások nyilvánosan elesnek, bénáznak, vagy eléggé kellemetlen módon vétenek a társas illemszabályok ellen (például X partnere rasszista vicceket mesél a céges vacsorán, mi pedig X részéről szekunder szégyent érzünk).
 • Az, hogy mi érezzük ezt a szekunder szégyent, teljesen független attól, hogy a megfigyelt szereplő, azaz szégyenünk okozója maga zavarba jön-e. Vagyis tisztában van-e azzal, hogy valami nincs rendben, vagy sem. Ha fogalma sincs róla, hogy taknyos az orra, és vidáman magyaráz, mi akkor is kínosan érezzük magát helyette.
 • Általában ez a mások helyetti szégyenkezés erősebb, mint a főszereplő saját zavara. Ha a szereplő tudja, hogy kínos helyzetben van – akkor is, mi kívülről úgy érezzük, hogy a mi zavarunk, kínosság érzetünk még sokkal nagyobb, mint az övé (a külső szemlélők szerint rosszabb kívülről nézni, hogy valaki a színpadon belesül a szövegébe, mint valójában átélni a bakit).
 • Ha azt látjuk, hogy valaki megsérül, vagy valamilyen fizikai fájdalmat él át, akkor azt mi is "átérezzük". Szoktunk elfordulni, nem odanézni – mert nem bírjuk látni. Ezt az érzést bizonyos agyterületek aktiválódása okozza. Ugyanezen területek (anterior cinguláris kéreg és bal anterior insula) aktiválódnak akkor is, ha nem fizikai fájdalmat vagy sérülést látunk, hanem kínos szituációt.
 • Az empatikus készséggel erős kapcsolatot mutat, hogy valaki mennyire sűrűn és erősen érez más helyett szégyent. Minél empatikusabb valaki, annál inkább ki van téve annak, hogy mások helyett érezze kínosan magát, és annál kevesebb bohócot, és "jajdekínos" típusú poénon alapuló műsort fog nézni (például különböző tehetségkutatók előválogatója).[1] [4] [5] [6]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c Ágnes, Szalay: Ön ismeri a szekunder szégyen kifejezést? (magyar nyelven). divany.hu, 2017. március 3. (Hozzáférés: 2019. augusztus 5.)
 2. Urban Dictionary: Second Hand Embarrassment (amerikai angol nyelven). Urban Dictionary. (Hozzáférés: 2019. augusztus 5.)
 3. Nem akarom látni, mert nem bírom látni. (Hozzáférés: 2016. július 29.)
 4. Hoffman, Martin L. (1990. június 1.). „Empathy and justice motivation” (en nyelven). Motivation and Emotion 14 (2), 151–172. o. DOI:10.1007/BF00991641. ISSN 1573-6644.  
 5. Hartmann, Margaret: The Science Behind Your Secondhand Embarrassment (amerikai angol nyelven). Jezebel. (Hozzáférés: 2019. augusztus 5.)
 6. Krach, Sören, Nicole Cruz (2011. április 13.). „Your Flaws Are My Pain: Linking Empathy To Vicarious Embarrassment” (en nyelven). PLoS ONE 6 (4), e18675. o. DOI:10.1371/journal.pone.0018675. ISSN 1932-6203.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vicarious embarrassment című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.