Szeged autóbuszvonal-hálózata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szeged autóbusz-hálózata szócikkből átirányítva)
Szegedi autóbuszvonal-hálózata
A Tisza Volán Zrt. egyik szegedi autóbusza
A Tisza Volán Zrt. egyik szegedi autóbusza
Adatok
Ország Magyarország
VárosSzeged
Működés kezdete1955. április 1.
Járműfajtaautóbusz
Vonalak száma41
Járművek száma
forgalmi80 db
Üzemeltetés
ÜzemeltetőTisza Volán Zrt. (– 2014. december 31.)
DAKK (2015. január 1. – 2019. szeptember 30.)
Volánbusz (2019. október 1. –)
A Volánbusz honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz [[Commons:Category:Bus transport in Szeged|Szegedi autóbuszvonal-hálózata]] témájú médiaállományokat.

Szeged autóbusz üzemű tömegközlekedését a Volánbusz Zrt. működteti. A cég jelenleg 41 autóbuszvonalat üzemeltet.

A helyi autóbusz közlekedés lebonyolítására kiírt nyolc évre szóló pályázatot a DAKK Zrt. 2016-ban nyerte meg, ennek értelmében a jogutód Volánbusz Zrt. 2024-ig látja el a város teljes helyi autóbusz közlekedését. A szerződés több dolgot szabályoz, például a szegedi helyi buszok átlagéletkora nem lehet több, mint 12 év, 20 évnél idősebb buszok nem közlekedhetnek helyi járaton, minden busznak rendelkeznie kell belső utastájékoztató rendszerrel is. A szerződés meghatározza továbbá az alacsonypadlós buszok számát és a város által a vállalatnak juttatott működési támogatás összegét is.

Története[szerkesztés]

Szegeden helyi autóbusz-közlekedés 1955. április 1. óta van, ekkor még a villamosvonalakat is üzemeltető Szegedi Közlekedési Vállalathoz tartozott az autóbuszüzem is. Kezdetben csupán néhány, Budapesten már selejtezett autóbusszal rendelkezett a társaság és ezek is mindössze öt vonalon közlekedtek. A helyi autóbuszjáratok végállomása ekkor az Anna-kút közelében a Tisza Lajos körúti MÁV igazgatóság épülete előtt volt.

A buszok már ekkor igen népszerűek voltak, folyamatosan újabb és újabb járatok indultak és az autóbuszpark is dinamikusan növekedett. Az 1956-os forradalom idején rövid időre az összes járat közlekedése szünetelt. A buszjáratok útvonala ekkor még nagyban különbözött a maiaktól, de már több mai viszonylat elődje is megjelent. A növekvő buszflotta tárolása és szervizelése azonban egyre nagyobb gondot okozott az alapvetően villamosüzemmel foglalkozó vállalatnak, így 1963. január 1-jétől egy minisztériumi rendelettel a 10-es számú AKÖV kezébe került a buszpark és a járatok üzemeltetése is. A szegedi közlekedés kettőssége (amelyhez hasonló csak Debrecenben volt), azóta is fennáll, és jelenleg is a 10-es AKÖV utódja, a Tisza Volán Zrt. kezében van Szegeden a menetrend szerinti buszközlekedés.

Az 1960-as évek nem hoztak jelentős változást a buszközlekedésben, azonban egyre több új buszjárat kezdett közlekedni és a buszvégállomások (a Széchenyi téren és az Anna-kútnál) túlságosan zsúfoltakká váltak. A Mars téri buszpályaudvar 1965-ös megnyitása után néhány kivétellel az összes helyi autóbuszjárat végállomását áthelyezték ide. Az 1968-as közlekedési koncepció értelmében minden egyvágányú villamosvonalat megszüntetendőnek jelöltek ki a vidéki városokban, így Szegeden is csak az 1-es és 4-es villamosvonalat kívánták hosszabb távon fenntartani. (ekkoriban a ma ismert 4-es viszonylat még nem létezett, és csak a Széchenyi térig közlekedett, az Anna-kút és a Ságvári-telep – mai nevén Kecskés-telep – közötti szakasz a 2-es villamos vonalához tartozott). A megszűnő villamosok helyét buszok vették volna át a tervezet értelmében, amely Szegeden hatalmas terhet rótt az AKÖV autóbuszaira. Az első nagyobb jelentőségű villamosvonal, melyet megszüntetésre jelöltek az újszegedi 5-ös viszonylat volt (a 6-os villamos még korábban megszűnt, de mivel utasforgalma jelentéktelen volt nem jelentett gondot átvállalni), amelyen 1969 januárjában járt utoljára villamos. A pótlására indított 6-os buszjárat igen nagy terhet jelentett, ugyanis a korábbi sugaras hálózat (tehát egy központból különböző irányba induló egymást nem vagy alig átfedő) egy klasszikus városi körjárattal bővült. A villamosok kiváltása, az iparosítás és az új nagy népsűrűségű városrészek építése felgyorsították a már régóta tervezett nagy járatátszervezést. Az 1955-ben megszületett és folyamatosan bővülő -bár időközben persze több változás is volt- viszonylati és számozási rendszerben utoljára a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 1971-es évfordulója előtti napon közlekedtek autóbuszok. Az ünnepen már egy teljesen új járatszámozási és viszonylati rendszer szerint közlekedtek a járatok, megszületett a gyakorlatilag mai napig fennálló számozási rendszer és több buszjárat azóta is változatlan útvonalon és járatszámmal közlekedik.

Az 1971-ben kialakított rendszer lényege abban áll, hogy a buszjáratokat és autóbuszokat egy adott végállomáshoz, hivatalos nevén decentrumhoz köti. Ekkor hat ilyen buszvégállomást szerveztek meg. Ezek közül később többet megszüntettek vagy összevontak, és a nyolcvanas években két új a mai napig létező decentrum jött létre: egy Makkosházán és egy a Lugas utcában.

A 2016. június 16-tól a hálózat egyes vonalainak járatai összekötésre kerültek, átmérős-fonódó jellegű rendszert kialakítva az adott vonalcsoport területén. Ilyen vonalcsoport a Szőreg-Kiskundorozsma (7F, 60, 60Y, 67, 67Y), az Újszeged-Szegedi Ipari Logisztikai Központ (71A, 72A, 71, 72, 79H), a Tápé-Gyálarét (73, 73Y, 74, 74Y, 74A). Jellemzően két olyan terület autóbuszvonalai kerültek összekötésre átmérős jelleggel, ahol az egyik ág követése jelentősen sűrűbb (minimum kétszerese), mint a másik összeköttetendő vonal követése, valamint a város központja felőli a végállomásuk a Mars tér. Az össze nem kötött, hivatalosan betétjárati, időfekvések pedig továbbra is a Mars térről indulnak és/vagy oda érkeznek a külső végállomás felől. Szervezési szempontból így megoldható az, hogy az átmérős vonalak járatai visszajussanak egy rendes végállomásra, ahol megoldott a műszaki pihenők kiadása. Egy Újszeged-SZILK vonalcsoport "szendvicse": 72A (Mars tér-Erdélyi tér) - 72 (Erdélyi tér-SZILK) - 72 (SZILK-Erdélyi tér) - 72A (Erdélyi tér - Mars tér); ez kerül bővítésre további betétjárat-párokkal, vagy egy ugyanilyen szendvics időben eltoltjával. Bizonyos követési időszakokban ennél hosszabb túrák is kialakulhatnak (például hétvégi napokon a műszakváltásokhoz igazodóan a SZILK-ágat szükséges sűríteni, ilyenkor egy átmérős járatpárral kibővülhet egy szendvics). A Tápé-Gyálarét vonalcsoport esetében, a többi ilyen módon összevont vonalhoz képest máshogyan működik a rendszer, a jelenlegi követési rend ugyanis nem mindig teszi lehetővé (például peremidőszakokban és a csúcsidők között) a járművek Mars térre történő visszajuttatását, ekkor a vonal járműveinek a tápéi végállomáshoz közeli petőfitelepi decentrumban biztosított a kiállás. Ugyancsak ennél a csoportnál, egyes időszakokban (nyári tanszünet csúcsidőiben) nagyszámban találhatóak összeköthetetlen időfekvések jelenleg.

Decentrumok[szerkesztés]

Tarján, Víztorony tér[szerkesztés]

A tarjáni buszvégállomás létrejötte az egyre intenzívebben fejleszteni kívánt panelövezetnek és a harmadik körútnak köszönhető. Bár a nagy átszervezés 1971-ben volt, csak '73-tól üzemel decentrumként. A számozási rendszerben a 10-es számot kapta, ez azt jelenti, hogy eredetileg az összes innen induló buszjárat 10-19-ig kapott járatszámot. (ez persze egyik decentrum esetében sem jelenti azt, hogy ki is használták volna mind a tíz rendelkezésre álló számot). A Szent György téri végállomás megszűnésével a még közlekedő 30-as buszok végállomásává is előlépett, igaz egy ideig az egykori 32-es járat végállomása volt, ami később helyközi járattá vált. Több busz (77, 77A, 84, 90, 90F, 90H) csak érinti a teret. Tarjánból indulnak, és érkeznek az időszakos céljáratok is, általában a 12-es és a 40C jelzésű autóbuszok végállomásoznak itt. Egyetlen állandó menetrend szerinti indulása maradt, az egykori 11-es autóbuszjárat útvonalán, amely minden nap 04:03-kor indul Tarján, Víztorony térről, de már 77-es jelzéssel.

Ha végigtekintünk a viszonylatokon (bár hivatalosan a decentrum alapú számozási rendszer megszűnt) még jól látni a 10-19 számozás jelentőségét. A 2008–2009-es járatátszervezések „vesztese” Tarján volt. 2016. június 16-án megszűnt az utolsó 10-es járatszám csoportba tartozó busz, a 13-as/13A (a 13A a Mars térről indult).

2009. április 1-jétől június közepéig a Móravárosi bevásárlóközpont ingyenes buszt közlekedtetett a 16-oshoz hasonló útvonalon annak üzemidején kívül, ez a járat nem a Tisza Volánhoz tartozott. A Tarján, Víztorony téri végállomást 2009–2010 folyamán teljesen átépítették, a leendő 10-es trolibusz felsővezetékét kiépítették. A Csillag tér – Víztorony tér közötti „új” vezeték tesztelésére bevezették 2011. június 16-án a 19-es trolijáratot. Ez a járat nagyrészt a 9-es troli útvonalán közlekedik. A 10-es troli 2013. december 20-án indult el.[1]

Petőfitelep, Fő tér[szerkesztés]

Mára jelentőségét vesztett kis decentrum Szeged külvárosias részében. (Kertes házak és közvetlenül egy templom mellett). Egykor a 20–29 járatszámok tartoztak hozzá, de leginkább csak a 20, 21, 22, illetve ezen járatok betűjelzéses számait használták. Jelenleg a 20-as, 24-es, és 90F jelzésű buszok végállomása. A Lugas utcai forgalomirányítás megszűnése után rövid ideig a 90-es és 90H buszjáratok is hozzá tartoztak. A 73-as, 74-es és 73Y, 74Y buszok is érintik Petőfitelepet, a Fő teret viszont csak a 73Y, 74Y. A mai 21-es busz eredetileg a 21-es (Petőfitelep – Személy pu.) alapjárat elágazó járata volt (21Y), és a 21-es megszüntetése (1999) után még sokáig 21Y-ként közlekedett. A 21-es járatszámot 2009. január 1-jétől viseli. A 22-es busz 2004-ben szűnt meg.

Szent György tér[szerkesztés]

A 90-es évek közepén megszűnt decentrum, eredetileg a 30-as járatszámok tartoztak hozzá. Idővel a hozzá tartozó járatok (30, 31, 32, 33, 34 és 35) megszűntek, vagy más végállomásra kerültek. Az utolsó innen induló járatok a mai algyői helyközi buszok elődei, a 32-es buszok, illetve a 35-ös/35Y járatok voltak.

Széchenyi tér (Kelemen u.)[szerkesztés]

A 40-es buszok végállomása volt rövid ideig, aránylag hamar megszüntették, és járatait is a Mars tér vette át. Ma már nincs is Szegeden 40-es számozású állandó buszjárat, az utolsót, a 46-ost (amelynek a végállomása már nem a Széchenyi téren volt) 2004-ben szüntették meg.

Vasútállomás (Régi neve: Személy pu.)[szerkesztés]

Egy tervezett, de soha meg nem valósult buszvégállomás az egyes decentrumoktól vette volna át a Személy pályaudvarra (új nevén: Vasútállomás) érkező és onnan induló járatok közlekedését. Az 50-es járatszámcsoport tartozott volna hozzá. A központi forgalomirányítás létrejöttével a tervezett végállomás indokolatlanná vált. Az 51-es buszjárat (amely 2009-ig az Indóház tértől közlekedett) 2011. június 16-án megszűnt, így már „nevében” sem őrzi a tervezett, ám meghiúsult végállomás emlékét.

Jelenleg a 21-es, 77-es, 90-es, illetve a 20-as járatok érintik a teret.

Bartók tér[szerkesztés]

A Bartók téri végállomáshoz a 60-as buszjáratok tartoztak, azonban a Mars térhez való közelsége (150-200 m) miatt észszerűbb volt, ha összevonják a kettőt. Bár ma már nem önálló végállomás, a Mars tér zsúfoltsága miatt a 71A, 72A, 74A és 76-os autóbuszjáratok innen (Mikszáth Kálmán u.) indulnak, illetve ide érkeznek.

Mars tér[szerkesztés]

A szegedi helyi és helyközi autóbusz-közlekedés tényleges központja, a legtöbb helyi buszjárat végállomása. Eredetileg csak a 70-es buszjáratok tartoztak volna hozzá, azonban a Bartók térrel való egyesülés (1987) óta a 60-as járatok is innen indulnak, illetve ide érkeznek. A tér elképesztő zsúfoltsága miatt az egyes viszonylatok a tér négy különböző részéről indulnak, ezek: autóbusz-állomás, üzletsor, Szent Rókus tér, Mikszáth Kálmán utca.

A helyközi buszjáratok kiköltöztetése után a mostani kaotikus, túlzsúfolt rendszer megszűnését remélik. A Mars téri decentrum az egyetlen, amely kihasználja teljesen a 70-es járatszámcsoportot, hiszen a 60, 60Y és 64-es járatok mellett hozzá tartoznak a 7F (az F betű valószínűleg a számot kívánja helyettesíteni [fürdő]), 71A, 72A (részben), 73-as, 73Y, 74A, 75-ös, 76-os, 76Y, 77A, 77Y, 78-as, 78A és 79H járatok is.

Jelenleg ezek a helyi járatok érintik a Mars teret: 5-ös, 6-os, 9-es és 19-es trolibusz és a már említett autóbuszokon kívül a 21-es, 67-es, 67Y, 71-es, 72-es, 74-es, 74Y és 77-es járatok is.

Makkosház[szerkesztés]

Eredetileg az SZKT trolivégállomása, amely idővel buszközlekedési feladatokat is ellátott. Hivatalosan a 80-as járatok tartoztak hozzá, igaz ez valójában csak a 83-as és 84-es betűjelzéses, utána már jobbára (a 83A, 83H kivételével) megszűnt elágazó és céljáratait jelentette. 1999-ben került ide a 2-es busz végállomása is, azonban a járatot (a tervekkel ellentétben) nem számozták át 82-esre. 2004-ben szűnt meg a 83H járat. A 2-es villamos megépültével a 2, 83, 83A buszok megszűntek. 2016 júniusától a 84-es autóbuszvonal csak munkanapokon csúcsidőben közlekedik.

Lugas u.[szerkesztés]

Eredetileg az SZKT (akkori nevén SZKV) trolibusz-végállomása. Kísérleti, az utazási igényeket egy trolibusz számára felmérő járat céljával indult el innen az autóbusz-közlekedés a 90-es, majd a 90R viszonylaton az 1980-as évek második felében. Az SZKT kísérleti buszjáratait (2, 90, 90R) 1998-ban, miután eldőlt, hogy nem épülnek meg a tervezett trolivonalak, átadták a Tisza Volánnak. Fénykorát az 1999–2004 közötti időszakban élte, ekkor saját autóbuszflottája volt, és három viszonylat, a 90, 90Y, és a 90H (a 90R utóda) tartozott hozzá. 2004-ben megszűnt a 90Y és a 90H, igaz, ez utóbbit azóta módosított útvonalon, jelentősen ritkítva újraindították. A forgalomirányítását összevonták a Petőfitelep, Fő tér decentruméval, így, mint önálló decentrum megszűnt létezni. Jelenleg a 90H buszok, illetve a 9-es trolibusz végállomása.

Nem decentrumból induló viszonylatok[szerkesztés]

Mercedes-Benz Conecto G típusú autóbusz, mint 12-es (temetői járat) a Víztorony téren

Jelenleg Szegeden több olyan járat is van, amely nem korábbi decentrumról indul, ezek: 21-es, 32-es, 36-os, 67-es, 67Y, 71-es, 72-es, 74-es, 74Y és 90-es. A 21-es és a 90-es szervezési szempontból Petőfitelephez, míg a 32-es a Mars térhez kötődik. A 36-os esetében is speciális rendszert alkalmaznak, az autóbuszok a 75-ös busszal azonos forgalmi számba vannak beosztva, vagyis a 75-ös buszra beosztott járművek a 36-oson is közlekednek. A 67, 67Y vonalak a Szőreg-Kiskundorozsma; a 71, 72-es jelzésűek az Újszeged-SZILK; a 74, 74Y vonalak a Tápé-Gyálarét vonalfonódásokhoz tartoznak.

Időszakos, éjszakai és céljáratok[szerkesztés]

Szegeden több, nem mindennap közlekedő, időszakos céljárat is üzemel.

A 12-es járat temetői járat néven fut, minden évben november első napjain közlekedik Tarján, Víztorony tér – Csillag tér – Szilléri sugárút – Nagykörút – Mars tér – Bartók tér – Kiskörút – Dugonics tér – Kálvária sugárút – Belvárosi temető – Fonógyári út – Izabella híd – harmadik körút – Csongrádi sgt. – Lomnici utca – Makkosház – Hont Ferenc utca – Ortutay utca – harmadik körút – Tarján, Víztorony tér útvonalon.

A 40C járat szintén a Víztorony térről közlekedik a Szegedi Olimpiai Központhoz.

A karácsonyi járatok alapvetően a Széchenyi térről indulnak: 72K, 73K, 74K és 77K (a villamosok közül a 2K, a trolibuszok közül a 19K a karácsonyi).

Éjszakai járatok is üzemelnek 91E, 92E, 93E, 94E viszonylatjelzéssel, 2020. október 1-től közlekedésük szünetel.

Jelenlegi viszonylatok[szerkesztés]

Járatszám Végállomások Átlagos menetidő Megjegyzés
7F Mars tér (üzletsor) ↔ Kiskundorozsma, Fürdő 22 perc Egyedi menetrend alapján közlekedik
12 Tarján, Víztorony tér ↔ Tarján, Víztorony tér Időszakos járat
20 Petőfitelep, Fő tér ↔ Vadkerti tér, buszforduló 28 perc
21 Új-Petőfitelep ↔ Személy pu. 24 perc
24 Petőfitelep, Fő tér ↔ Holt-Tisza 25 perc Tanítási időszakban, munkanapokon, csúcsidőszakban közlekedik
32 Honvéd tér ↔ Újszeged, víztorony 13 perc Tanítási időszakban, munkanapokon, nappali időszakban közlekedik
36 Honvéd tér ↔ Kiskundorozsma, Czékus utca 31 perc
40C Tarján, Víztorony tér – Szegedi Olimpiai Központ 25 perc Időszakos járat
60 Mars tér (Szt. Rókus tér) ↔ Szőreg, malom 23 perc
60Y Mars tér (Szt. Rókus tér) ↔ Szőreg, malom 24 perc Munkanapokon közlekedik.
64 Mars tér (üzletsor) ↔ Repülőtér / Krematórium / Kereskedő köz (EXPO) 12,5 perc Munkanapokon nappali időszakban és vasárnap este közlekedik
67 Kiskundorozsma, Fürdő ↔ Szőreg, malom 45 perc Munkanapokon nappali időszakban időszakosan közlekedik (a két irány menetrendje jelentősen eltér!)
67Y Kiskundorozsma, Fürdő ↔ Szőreg, malom 46 perc
70 Mars tér (Szt. Rókus tér) ↔ Füvészkert 12 perc
71 Szegedi Ip. Log. Központ ↔ Katalin utca 37 perc
71A Mars tér (Mikszáth u.) ↔ Katalin utca 19 perc
72 Szegedi Ip. Log. Központ ↔ Erdélyi tér 37 perc
72A ELI lézeres kutatóközpont / Mars tér (Mikszáth u.) ↔ Erdélyi tér 24 perc Hétköznap reggel és délutáni csúcsidőszakban ELI Lézeres Kutatóközpontig közlekedik
72K Mars tér (Szt. Rókus tér) ↔ Erdélyi tér

Széchenyi tér (Kelemen u.) ↔ Torontál tér (P+R)

Erdélyi tér → Mars tér (Szt. Rókus tér)

15 perc Időszakos (karácsonyi) járat
73 Mars tér (aut. áll.) ↔ Tápé, Csatár u. 17 perc
73K Széchenyi tér (Kelemen u.) ↔ Tápé, Csatár u. 20 perc Időszakos (karácsonyi) járat
73Y Mars tér (aut. áll.) ↔ Tápé, Csatár u. 18 perc
74 Tápé, Csatár u. – Gyálarét 42 perc
74Y Tápé, Csatár u. – Gyálarét 45 perc
74A Mars tér (Mikszáth u.) – Gyálarét 21 perc
74K Széchenyi tér (Kelemen u.) ↔ Kecskés telep, Bódi Vera u. / Szent Ferenc u. 16 perc Időszakos (karácsonyi) járat
75 Mars tér (üzletsor) ↔ Kiskundorozsma, Czékus u. 26 perc
76 Mars tér (Mikszáth u.) ↔ Szentmihály 27 perc
76Y Mars tér (Mikszáth u.) ↔ Szentmihály 20 perc Munkanapokon csúcsidőszakban közlekedik
77 Baktó, Völgyérhát u. ↔ Személy pu.

Tarján, víztorony → Személy pu.

23 perc
77A Baktó, Völgyérhát u. ↔ Mars tér (aut. áll.)

Mars tér (aut. áll.). ↔ Baktó, Völgyérhát u.

22 perc
77K Széchenyi tér (Kelemen u.) ↔ Baktó, Völgyérhát u. 17 perc Időszakos (karácsonyi) járat
77Y Baktó, Völgyárhát u. ↔ Mars tér (aut. áll.) 18 perc Iskolai előadási napokon két járatpár közlekedik
78 Mars tér (üzletsor) → Mars tér (üzletsor) 25 perc
78A Mars tér (üzletsor) → Mars tér (üzletsor) 26 perc Munkanapokon nappali időszakban és szombat délelőtt közlekedik
79H Mars tér (üzletsor) ↔ Fehértói halgazdaság 19 perc Iskolai előadási napokon két járat közlekedik. A járatok a Szegedi Ipari Logisztikai Központ betéréssel közlekednek, azonban az őszi, téli, tavaszi és nyári tanszünetben csak reggel indulnak, rövidített útvonalon a Szegedi Ipari Logisztikai Központ megállóig.
84 Újszeged, Gabonakutató ↔ Makkosház 18 perc Munkanapokon csúcsidőszakban közlekedik
90 Újszeged, Gabonakutató ↔ Személy pu. 38 perc
90F Petőfitelep, Fő tér ↔ Vadaspark (Textilgyári út) 27 perc Munkanapokon csúcsidőszakban közlekedik
90H Lugas u. ↔ Szegedi Ip. Log. Központ 26 perc Munkanapokon két járatpár közlekedik a reggeli és az esti műszakváltáshoz igazodva
91E Széchenyi tér (Kelemen u.) → Mars tér (Mikszáth u.) / Széchenyi tér (Kelemen u.) 47 perc Éjszakai járat

(2020.október 1. óta szünetel)

92E Széchenyi tér (Kelemen u.) → Széchenyi tér (Kelemen u.) / Tarján, Víztorony tér 30 perc
93E Széchenyi tér (Kelemen u.) → Széchenyi tér (Kelemen u.) / Kiskundorozsma, Czékus u. 40 perc
94E Széchenyi tér (Kelemen u.) → Széchenyi tér (Kelemen u.) / Kecskés telep, Bódi Vera u. 19 perc

Járműpark[szerkesztés]

Scania Citywide az Aradi vértanúk terénél
Típus Darabszám Rendszám Gyártási év Szegeden közlekedik
Eredeti Jelenlegi Eredeti Jelenlegi
Volvo 7700A 8 db 2 db KKT-251–258 KKT-251, KKT-253 2006 2006 óta
Mercedes-Benz Citaro G CNG 6 db KDJ-355–358, KFA-292–293 2005-2006 2005 óta
Mercedes-Benz Conecto G 15 db LIF-759–765, LPK-531–538 2008–2009 2008 óta
Mercedes-Benz Conecto2 24 db RIR-334–357 2019 2019 óta
Scania Citywide 12.0 LF 19 db 17 db NKG-731–749 NKG-731–737, NKG-739–748 2015 2016 óta
Volvo 7700A FL 4 db NDV-809-810, NDV-812-813 2007 2021 óta
MAN Lion’s City 12C 10 db AA GL-325-334 2022 2023 óta
BYD K9UD 8 db AA KZ-191 - 198 2023 2023 óta

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Elindult az új 10-es – a polgármester „nyomta meg a startgombot”. szegedma.hu, 2013. december 20. [2013. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 20.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]