Szaporcai-Ős-Dráva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szaporcai Ó-Dráva-meder szócikkből átirányítva)
Szaporcai-Ős-Dráva
Ország Magyarország
ElhelyezkedéseSzaporca
Terület2,57 km²
Alapítás ideje1979
Szaporcai-Ős-Dráva (Magyarország)
Szaporcai-Ős-Dráva
Szaporcai-Ős-Dráva
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 45° 48′ 00″, k. h. 18° 05′ 55″Koordináták: é. sz. 45° 48′ 00″, k. h. 18° 05′ 55″

A Szaporcai-Ős-Dráva Szaporca külterületén, a Dráva árterében található holtág és a Dráva-meder közé zárt terület. A ramszari egyezmény keretében 1979-ben védetté nyilvánított vizes élőhely.

A terület a Duna–Dráva Nemzeti Park része. Összterülete 257 hektár. A folyószabályzás előtt rendszeresen víz alá került. Jelenleg (2018) zsilipeken keresztül történik a szükséges vízutánpótlás. Ez a Dráva egyre nagyobb igénybevétele miatt sokszor nehézségbe ütközik.

Jelentősége[szerkesztés]

Az Ős-Dráva-meder jelenleg is közel eredeti állapotában őrzi a holtágak és árterületek növény- és állatvilágát. Fokozottan védett állatok élőhelye, úgy mint: cigányréce, vízi denevér, közönséges törpedenevér, európai vidra, vadmacska. Jelentős fészkelő helye védett madaraknak: bakcsó, törpegém, bölömbika, fehér gólya, fekete gólya, barna rétihéja, barna kánya, jégmadár, fekete harkály, karvalyposzáta.

Növényvilágát tekintve az Ős-Dráva-meder a Titelicum flórajáráshoz tartozik. A területre jellemzők a galériaerdők, mind a puhafaligetek, mind a keményfaligetek. Jellegzetes növényfajok a sárga nőszirom, a borostás sás, a szálkás pajzsika, a tündérfátyol, a fehér tündérrózsa, a kolokán, a bókoló zsálya és a sulyom.

Források[szerkesztés]

  • Ramsari Egyezmény. magyar állami természetvédelem, 2018. május 8. (Hozzáférés: 2018. december 21.)
  • Ramsari munkabizottság: Szaporca, 2004. (Hozzáférés: 2018. december 21.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]