Szaniszló Sándor (Bukszi)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Szaniszló Sándor (Szikszó, 1948. június 10. – Miskolc, 2017. április 19.[1]) okleveles gépészmérnök, nyugalmazott létesítményigazgató, a magyar kosárlabdasport, Miskolc, illetve a Miskolci Egyetem sportéletének meghatározó alakja.

A Miskolc-újdiósgyőri, Fadrusz utcai 16. sz. Általános Iskolás évek után, a Kilián György, későbbi nevén Diósgyőri Gimnáziumban folytatta tanulmányait. Gimnáziumi évei után, 1971-ben a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem (NME) gépészmérnöki karán vegyipari gépészmérnöki diplomát szerzett. Ezt követően 1980-ig a Tüzeléstechnikai Kutató Intézetben (TÜKI), majd a Miskolci Egyetemen, a Testnevelési Tanszék főmérnöke volt 13 éven át. 1993-tól a sok-sok nagy eseménynek otthont adó körcsarnokkal fémjelzett egyetemi sportlétesítmények igazgatójaként, gondos gazdaként dolgozott nyugdíjba vonulásáig.

A kosárlabda sporthoz vezető első lépcsőt a Kilián Gimnáziumban tette meg, a Kamarás-házaspárnak köszönhetően, de pallérozásában osztályfőnöke, Kiss András is fontos szerepet játszott. 1962-től Kamarás István testnevelőjeként, előbb megszerettette vele a játékot, majd rendszerességre, fegyelmezettségre, az igazi csapatjáték fontosságára nevelte. A csapat „mindeneseként” is segítette társait. A Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC) kosárlabda szakosztályának 1966-ban lett tagja, 1967-től intézője, majd szakosztályvezetője[2] és „pénztárnoka”. Akkoriban kapta a „Bukszi” becenevet, mely szeretettel, tisztelettel övezve végig kísérte őt egész életében. 2001-től a MEAFC ügyvezetői teendőit látta el. Időközben volt játékvezető, szövetségi bizottság vezető, technikai komiszár, főtitkár, és az országos szövetség amatőr tagozatának elnöke[3][4][5]. Amikor ez utóbbi tisztségre megválasztották, óriási örömet jelentett számára, hogy az eseményen András és Gábor fia is jelen lehettek.

Pályafutása során több nagyszerű szakemberrel – Dr. Szabó Imre (Jimmy bácsi), Osgyáni Zoltán, Eperjessy Gyula, Szemes Antal, majd Drahos László, Kovács Péter, Milen Vukicsevics - együtt dolgozva tanulta tovább a szakma szeretetét, annak magasfokú művelését, a tisztességet, a sportszerűséget, melyet tevékenysége során mindvégig szem előtt tartott. A szövetségi munkában tanítómestereinek, dr. Csótai Józsefnek és Gaál Csabának tartozott köszönettel. A köszönet és hála kijár családtagjainak, kezdetben szüleinek, majd feleségének, Árvai Ágnes Évának és fiainak, akik a nyugodt családi háttér megteremtésével lehetővé tették számára, hogy legnagyobb szenvedélyére, a kosárlabdára annyi időt és energiát fordíthasson.

Az MKOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének főtitkáraként, felelős kiadóként jelentette meg Varga Lajos: A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kosárlabdázás története című könyvét, melyhez ő írta az előszót. Szaniszló Sándor munkásságát jellemezte, hogy korosztálytól függetlenül mindenkinek megadta a tiszteletet, mindenkit meghallgatott, mindenkinek segített. A különböző munkahelyi és sportot érintő szabályzatok alakulását, módosításait folyamatosan követte, így maximális felkészültséggel rendelkezett.

Megbecsült közéleti személyiségként alelnöke, majd elnöke lehetett a B.-A.-Z. Megyei Sportszövetségek Képviseletének, alelnöke a Nemzeti Sportszövetség területi kollégiumának, vezetője a Magyar Diáksport Szövetség kosárlabda munkabizottságának, tagja megyei és városi önkormányzati bizottságoknak, testületeknek. A Who is who enciklopédiába 2012-ben került be. Az empátiára, tiszteletre, segítőkészségre, munka- és emberszeretetre, precizitásra, a sport iránti elkötelezettségre alapozó magas színvonalú munkáját, legyen az egyetemi, egyesületi, szövetségi, vagy diáksportos, jó néhány kitüntetéssel ismerték el. Egyebek mellett megkapta a Magyar Sportért Emlékérem bronz-fokozatát, a Magyar Egyetemi-, Főiskolai Sportszövetség Arany Emlékplakettjét, a Signum Aureum Universitas-t, a megyei közgyűlés Milleneumi Emlékplakettjét, a B.-A.-Z. Megye Kiváló Sportvezetője díjat és a B.-A.-Z. Megye Diáksportjáért Emlékplakettet.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kosárlabda Szövetség évente emléktornával tiszteleg Szaniszló Sándor példaértékű életútja előtt. Az első mérkőzéssorozatot 2018. szeptember 7-8-án rendezik meg a Miskolci Egyetem körcsarnokában.

  1. Elhunyt Szaniszló Sándor”, boon.hu (Hozzáférés ideje: 2018. szeptember 13.) (hu-HU nyelvű) 
  2. Eltelt negyven esztendő, de még élnek az emlékek”, boon.hu (Hozzáférés ideje: 2018. szeptember 14.) (hu-HU nyelvű) 
  3. Kft., New Wave Media Group. „Bartha Ferenc maradhat a kosárelnök”, http://aktiv.origo.hu/ (Hozzáférés ideje: 2018. szeptember 14.) (hu nyelvű) 
  4. Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség. www.bmksz.hu. (Hozzáférés: 2018. szeptember 14.)
  5. Országos Universitas Torna. www.akebasket.hu. (Hozzáférés: 2018. szeptember 14.)