Szanszára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szamszára szócikkből átirányítva)

A szó (saṃsāra, szanszkrit: संसार, magyaros átírásban[1] szanszára, vagy szamszára) jelentése „vándorlás”, átvitt értelemben „létforgatag”, a születés és a halál körforgása, a lélekvándorlás indiai formája. A motívum nem egyetlen valláshoz kapcsolódik, egyaránt jelen van a buddhizmusban, a hinduizmusban, a dzsainizmusban és a szikhizmusban, de más ezekhez közelálló vallásokban is.

Az élőlények tetteinek következményeként jön létre (→karma). A körforgásból ki lehet lépni, ez a megszabadulás (→móksa, →nirvána, →kaivalja, amelyet a hívő a szanszára legyőzésével érhet el, vagy úgy, hogy felismeri, hogy a létezés illúzió (májá).[2]

A teozófiai illetve antropozófiai szellemi irányzatok reinkarnációs elméleteik igazolására előszeretettel hivatkoznak rá, mint az örökkön örökké a létezés forgatagához láncoltságra.

Szamszára címmel több film is készült.

Hinduizmusban[szerkesztés]

A hinduizmusban az avidja - avagy a nem-tudás az igazi én természetéről - vezet a test és a jelenségek világának ego-öntudatához. Ennek egyik alapja a káma (vágyakozás) és a folyamatos karma és reinkarnáció láncolata. Az egoizmuson és vágyakon keresztül hozza létre mindenki a jövőbeli létesülése okait. Az ezt létrehozó illúzió állapotát úgy nevezik, hogy maja.

Aszkéta gyakorlatokkal az egyén végül eléri a megvilágosodást (móksa vagy mukti).

Bő értelemben a nőtlen ill hajadon szent élet (brahmacsarja) az öntisztítás ösvénye, amellyel elkerülhetőek az újabb negatív karmák.

A hindu jógahagyományban különböző nézeteket léteznek a moksa elérésével kapcsolatban. Elérhető Isvar/Isten szeretetén keresztül (lásd Mírábáj), pszicho-fizikális meditációval (rádzsa jóga), intenzív elmélyedéssel megérteni, hogy mi valóságos és mi nem (Dzsnana jóga), és az ego-t visszafordító éntelen cselekedetekkel (Karma jóga), amely segít megérteni, hogy a mindenség egységét.

Dzsainizmusban[szerkesztés]

A dzsainizmusban a szanszára a világi életet jelenti, amelyet a különböző létsíkokban való folyamatos újraszületések jellemeznek. A szanszára tele van kínnal és szenvedéssel, ezért nem kívánatosnak tekintendő, amitől megéri megszabadulni. A szanszára kezdet nélküli, amelyben a lelkeket megkötözve tartja karmájuk. A móksa a szanszárából való megszabadulás.

Buddhizmusban[szerkesztés]

A buddhizmusban a szamszára a születések, halálok (és a Tibeti buddhizmusban köztes állapotok) folyamatosan ismétlődő köre. Ez a én és a tapasztalás téves képzetéhez való ragaszkodás eredménye, tehát a valóságról alkotott helytelen tudásé - (avidjá). A szamszára jellemzője a dukkha (szenvedés, aggodalom, elégedetlenség). A buddhista nézet szerint a szamszárából való megvilágosodás lehetséges, ha valaki követi a buddshita ösvényt.

A szamszárához általában hat birodalmat szoktak felsorolni: istenek világa, félistenek világa, emberek világa, állatok világa, éhesszellemek világa, pokollakók világa.[3]

Szikhizmusban[szerkesztés]

A szikhizmusban úgy gondolják, hogy a jelen cselekedetek miatt és az embertársainkkal való kapcsolataink által lehetőségünk van egységbe lépni az időtlennel (Akal). Az öt rabló irányításával (kaam, krodh, moh, lobh és hankaar) lehetőség van elérni a gurmukh állapotát. A szikhizmusban az emberi élet a legmagasabb életforma, az egyetlen, amelyből elérhető a gurmukh szint.

A kultúrában[szerkesztés]

  • Samsara - Erica Anzalone verskötetének címe.
  • Samsara - a Guerlain parfümház egyik illata.
  • "Samsara" - megjelenik a Naruto című mangasorozatban, amelyben van egy Rinnegan nevű dódzsucu. A név szószerint szamszára szemet jelent, amely a használóját képessé teszi, hogy az öt természetes átalakulás mesterévé váljon.
  • "Samsara" - Alexandra Jones 1989-es történelmi regénye (ISBN 978-0708842041).
  • Samsara – a lét örök körforgása - 2011-es narráció nélküli dokumentumfilm, amelyet a Világok arca: Baraka (1992) alkotói, Mark Magidson és Ron Fricke forgattak mintegy 5 év alatt.
  • Szamszára - Nalin Pan 2001-es filmje, amely egy Tashi nevű ifjú lámáról szól.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A KNMH szanszára néven tekinti meghonosodottnak.
  2. Görföl:Világvallások, 836. o.
  3. http://buddhism.about.com/od/basicbuddhistteachings/tp/Six-Realms-of-Existence.htm

Források[szerkesztés]