Szalangána

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Szalangána
Röptében
Röptében
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Otidae
Csoport: Cypselomorphae
Rend: Sarlósfecske-alakúak (Apodiformes)
Család: Sarlósfecskefélék (Apodidae)
Alcsalád: Apodinae
Nem: Aerodramus
Oberholser, 1906
Faj: A. fuciphagus
Tudományos név
Aerodramus fuciphagus
(Thunberg, 1812)
Szinonimák
 • Hirundo fuciphaga Thunberg, 1812
 • Collocalia fuciphaga Thunberg, 1812
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szalangána témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szalangána témájú kategóriát.

A szalangána (Aerodramus fuciphagus) a madarak (Aves) osztályának sarlósfecske-alakúak (Apodiformes) rendjébe, ezen belül a sarlósfecskefélék (Apodidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Ez a kistestű madár Délkelet-Ázsiában őshonos. Malajziától Kelet-Timorig előfordul.

Alfajai[szerkesztés]

A szalangánának 6 alfaját különítik el, alaktani jellemzőik és előfordulási területük szerint, ezek az alábbiak:

 • Aerodramus fuciphagus dammermani - Flores (csak egy példánya ismert)
 • Aerodramus fuciphagus fuciphagus - Jáva, Bali, Kis-Szunda-szigetek nyugati része
 • Aerodramus fuciphagus inexpectatus - Andamán- és Nikobár-szigetek, vándorként Mianmarban is előfordul
 • Aerodramus fuciphagus micans - a Kis-Szunda-szigetek keleti része: Sumba, Savu és Timor
 • Aerodramus fuciphagus perplexus - a Borneótól keletre levő Derawan-szigetek
 • Aerodramus fuciphagus vestitus - Szumátra és Borneó; egyesek önálló fajnak tekintik, Aerodramus vestitus (Lesson, 1843) név alatt

Korábban az Oustalet-szalangána (Aerodramus germani) fajt is a szalangána alfajának tekintették, de a jelenleg elfogadott rendszerezés szerint önálló fajnak minősül, két alfajjal: Aerodramus germani germani és Aerodramus germani amechanus. Ez a faj a szalangána elterjedési területének az északi részén, illetve attól még északabbra fordul elő.

Megjelenése[szerkesztés]

A szalangána 11-12 centiméter hosszú és 15-18 gramm testtömegű. A tollazata felül feketés barna, alul világosabb. A farok alatti része a legvilágosabb. Farktolla kissé villás. Szárnyai hosszúak és keskenyek. Csőre és lábai feketék.

Az A. f. micans alfaj eléggé világos, míg az A. f. vestitus farok alatti része alig különbözik a többi tollazat színétől.

A madár, a barlangokban, echolokációra fejlesztett, erős hangokat ad ki.

Életmódja[szerkesztés]

Kitömött szalangánák és a fészkük

Ez a madár sokféle élőhelyen képes megélni; a tengerpartoktól a 2800 méter magas hegyekig. Tápláléka, röptében elkapott rovarok. A legtöbbször csoportokban táplálkozik, sokszor egyéb sarlósfecskefélékkel és fecskefélékkel vadászik együtt.

Szaporodása[szerkesztés]

A szalangána kolóniákban fészkel, a legtöbbször barlangokban, de néha épületekben is. A kosár alakú fészek, áttetsző, és a madár nyálából készül. A fészek a barlang vagy épület falára van száradva. A fészek körülbelül 6 centiméter átmérőjű és 1,5 centiméter mély. Körülbelül 14 gramm tömegű. A szalangána 2, ovális, fénytelen, fehér tojást rak.

A szalangána és az ember[szerkesztés]

A begyűjtött fészkek

E madár fészkét, amely csak nyálból van, a madárfészek leves készítéséhez használják; a fészek a fő belevaló. Készítéskor a fészket beáztatják és forróvízben megfőzik. Egyesek szerint afrodiziákum és gyógyhatása hatása van. A fészeknek nagy ára van, és egyes kolóniákat ipari mértékben kihasználnak.

Egyes állományok fészkeit, mint amilyenek az Andamán- és Nikobár-szigetek levők, túlságosan is begyűjtötték; emiatt a Természetvédelmi Világszövetség szerint az itteni állományok Súlyosan veszélyeztetettek.[1] A mesterséges madárházak használata, egyre elterjedtebb.[2] Manapság madárfészek farmok is léteznek Jordan (2004).

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. R. Sankaran (2001) The status and conservation of the Edible-nest Swiftlet (Collocalia fuciphaga) in the Andaman and Nicobar Islands. Biological Conservation 97:283-294
 2. Boyle, Joe: Welcome to Indonesia's bird nest soup factory town. BBC, 2011. január 27.

Források[szerkesztés]

 • Chantler, Phil & Driessens, Gerald (2000) Swifts: A Guide to the Swifts and Treeswifts of the World, 2nd ed., Pica Press, East Sussex.
 • Jordan, David, 2004,"Globalisation and Bird's Nest Soup" International Development Planning Review, Volume 26, Number 1, Liverpool Unviversity Press and https://web.archive.org/web/20081021051925/http://jordanresearch.co.uk/pubs.html
 • MacKinnon, John & Phillipps, Karen (1993) A Field Guide to the Birds of Borneo, Sumatra, Java and Bali, Oxford University Press, Oxford.
 • Robson, Craig (2002) A Field Guide to the Birds of South-East Asia, New Holland Publishers (UK) Ltd., London.
 • Thunberg, C.P. 1812. Anmärkningar om de Svalor, som bygga gelé-acktige ätbare Nästen. ["Remarks about the Swallows that build jelly-like, edible Nests."] In: Afzelius, P. Kongliga Vetenskaps Academiens Nya Handlingar för månaderne Julius, Augustius, September, År 1812 33: 151–156. BHL Reference page. [see page 153.]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az Edible-nest Swiftlet című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]