Ugrás a tartalomhoz

Szalangána

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szalangána
Röptében
Röptében
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Otidae
Csoport: Cypselomorphae
Rend: Sarlósfecske-alakúak (Apodiformes)
Család: Sarlósfecskefélék (Apodidae)
Alcsalád: Apodinae
Nem: Aerodramus
Oberholser, 1906
Faj: A. fuciphagus
Tudományos név
Aerodramus fuciphagus
(Thunberg, 1812)
Szinonimák
 • Hirundo fuciphaga Thunberg, 1812
 • Collocalia fuciphaga Thunberg, 1812
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szalangána témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szalangána témájú kategóriát.

A szalangána (Aerodramus fuciphagus) a madarak (Aves) osztályának sarlósfecske-alakúak (Apodiformes) rendjébe, ezen belül a sarlósfecskefélék (Apodidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Ez a kistestű madár Délkelet-Ázsiában őshonos. Malajziától Kelet-Timorig előfordul.

Alfajai[szerkesztés]

A szalangánának 6 alfaját különítik el, alaktani jellemzőik és előfordulási területük szerint, ezek az alábbiak:

 • Aerodramus fuciphagus dammermani - Flores (csak egy példánya ismert)
 • Aerodramus fuciphagus fuciphagus - Jáva, Bali, Kis-Szunda-szigetek nyugati része
 • Aerodramus fuciphagus inexpectatus - Andamán- és Nikobár-szigetek, vándorként Mianmarban is előfordul
 • Aerodramus fuciphagus micans - a Kis-Szunda-szigetek keleti része: Sumba, Savu és Timor
 • Aerodramus fuciphagus perplexus - a Borneótól keletre levő Derawan-szigetek
 • Aerodramus fuciphagus vestitus - Szumátra és Borneó; egyesek önálló fajnak tekintik, Aerodramus vestitus (Lesson, 1843) név alatt

Korábban az Oustalet-szalangána (Aerodramus germani) fajt is a szalangána alfajának tekintették, de a jelenleg elfogadott rendszerezés szerint önálló fajnak minősül, két alfajjal: Aerodramus germani germani és Aerodramus germani amechanus. Ez a faj a szalangána elterjedési területének az északi részén, illetve attól még északabbra fordul elő.

Megjelenése[szerkesztés]

A szalangána 11–12 centiméter hosszú és 15–18 gramm testtömegű. A tollazata felül feketés barna, alul világosabb. A farok alatti része a legvilágosabb. Farktolla kissé villás. Szárnyai hosszúak és keskenyek. Csőre és lábai feketék.

Az A. f. micans alfaj eléggé világos, míg az A. f. vestitus farok alatti része alig különbözik a többi tollazat színétől.

A madár a barlangokban echolokációra fejlesztett, erős hangokat ad ki.

Életmódja[szerkesztés]

Kitömött szalangánák és a fészkük

Ez a madár sokféle élőhelyen képes megélni; a tengerpartoktól a 2800 méter magas hegyekig. Tápláléka, röptében elkapott rovarok. A legtöbbször csoportokban táplálkozik, sokszor egyéb sarlósfecskefélékkel és fecskefélékkel vadászik együtt.

Szaporodása[szerkesztés]

A szalangána kolóniákban fészkel, a legtöbbször barlangokban, de néha épületekben is. A kosár alakú fészek, áttetsző, és a madár nyálából készül. A fészek a barlang vagy épület falára van száradva. A fészek körülbelül 6 centiméter átmérőjű és 1,5 centiméter mély. Körülbelül 14 gramm tömegű. A szalangána 2, ovális, fénytelen, fehér tojást rak.

A szalangána és az ember[szerkesztés]

A begyűjtött fészkek

E madár fészkét, amely csak nyálból van, a madárfészek leves készítéséhez használják; a fészek a fő belevaló. Készítéskor a fészket beáztatják és forróvízben megfőzik. Egyesek szerint afrodiziákum és gyógyhatása hatása van. A fészeknek nagy ára van, és egyes kolóniákat ipari mértékben kihasználnak.

Egyes állományok fészkeit, mint amilyenek az Andamán- és Nikobár-szigetek levők, túlságosan is begyűjtötték; emiatt a Természetvédelmi Világszövetség szerint az itteni állományok Súlyosan veszélyeztetettek.[1] A mesterséges madárházak használata, egyre elterjedtebb.[2] Manapság madárfészek farmok is léteznek Jordan (2004).

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. R. Sankaran (2001) The status and conservation of the Edible-nest Swiftlet (Collocalia fuciphaga) in the Andaman and Nicobar Islands. Biological Conservation 97:283-294
 2. Boyle, Joe: Welcome to Indonesia's bird nest soup factory town. BBC, 2011. január 27.

Források[szerkesztés]

 • Chantler, Phil & Driessens, Gerald (2000) Swifts: A Guide to the Swifts and Treeswifts of the World, 2nd ed., Pica Press, East Sussex.
 • Jordan, David, 2004,"Globalisation and Bird's Nest Soup" International Development Planning Review, Volume 26, Number 1, Liverpool Unviversity Press and https://web.archive.org/web/20081021051925/http://jordanresearch.co.uk/pubs.html
 • MacKinnon, John & Phillipps, Karen (1993) A Field Guide to the Birds of Borneo, Sumatra, Java and Bali, Oxford University Press, Oxford.
 • Robson, Craig (2002) A Field Guide to the Birds of South-East Asia, New Holland Publishers (UK) Ltd., London.
 • Thunberg, C.P. 1812. Anmärkningar om de Svalor, som bygga gelé-acktige ätbare Nästen. ["Remarks about the Swallows that build jelly-like, edible Nests."] In: Afzelius, P. Kongliga Vetenskaps Academiens Nya Handlingar för månaderne Julius, Augustius, September, År 1812 33: 151–156. BHL Reference page. [see page 153.]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az Edible-nest Swiftlet című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]