Szalagpinty

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Szalagpinty
Cut-throat Finch (Amadina fasciata, male - Djenné, Mali, 2008).jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Család: Díszpintyfélék (Estrildidae)
Alcsalád: Estrildinae
Nem: Amadina
Faj: A. fasciata
Tudományos név
Amadina fasciata
(Gmelin, 1789)
Szinonimák

Vágott-torkú pinty

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szalagpinty témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szalagpinty témájú médiaállományokat és Szalagpinty témájú kategóriát.

Cut-throat Finch.jpg

A szalagpinty vagy vágott-torkú pinty (Amadina fasciata) a madarak osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a díszpintyfélék (Estrildidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Afrikában a Szaharától délre elterülő szavannák és száraz erdők lakója.

Alfajai[szerkesztés]

  • Amadina fasciata fasciata (Gmelin, 1789)
  • Amadina fasciata furensis (Lynes)
  • Amadina fasciata alexanderi (Neumann, 1908)
  • Amadina fasciata candida (Friedmann)
  • Amadina fasciata meridionalis (Neunzig, 1910)
  • Amadina fasciata contigua (Clancey, 1970)

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 12-13 centiméter. A hím felül szürkésbarna, sűrű fekete keresztmintázattal. A farkcsík és a felső farokfedők világosbarnák. A szárnyfedő tollak szürkésbarnák, fekete keresztövekkel a sárgásbarna hegyek előtt. A külső karevezők szürkésbarnák, a többi evezőtoll sötétbarna, sárgásbarna szegéllyel. A farktollak feketék, fehér véggel. A torok és a fejoldalak fehérek, a torok alatt a fültájékig egy széles karminvörös nyakszalag húzódik, ami úgy néz ki, mintha el lenne vágva a torka.. Alul halvány sárgásbarna színű, a mell alsó részeinek közepe és a has gesztenyebarna. A kloáka környéke fehér, az alsó farokfedők sárgásbarna színűek, fekete alappal. A mell elülső része és a hasoldal apró fekete mintákkal tarkított. A szem barna, a láb hússzínű, a csőr világos ólomszürke. A tojónak nincs piros nyakszalagja és hiányzik a mell alsó részének közepéről és a hastájékról a gesztenyebarna színezet.

Életmódja[szerkesztés]

Különböző magvakkal és rovarokkal táplálkozik.

Szaporodása[szerkesztés]

Fűből és tollakból építi gömb alakú fészkét, de előfordul, hogy más madarak fészkébe költözik. Fészekalja 4-6 tojásból áll, melyen 18-21 napig kotlik.

Tartása[szerkesztés]

Már a XVII. században behozták európába (pl. Németországba 1869-ben). Első sikeres tenyésztéséről 1790-ben számoltak be. Nyugodt békés madár. Költési időben azonban agresszívé válik. Könnyen költésre bírható, de nem feltétlenül jó nevelő. A fészekkontrollra érzékeny. Érdekes, hogy az elpusztult fiókáit nem dobja ki a fészekből.

Szaporítása[szerkesztés]

Amadina fasciata -Oregon Zoo, Oregon, USA -male-8a.jpg

Minimális kalitméret 100x50x60 centiméter páronként. Volierben könnyebben szaporodik. Ha több fajjal tartjuk együtt, nála gyengébb díszpintyekkel együtt költetni nem tanácsos. Nyugodtan tartható rizspintyekkel, szarkapintyekkel, zebrapintyekkel, gyémántpintyekkel és szövőmadarakkal. Szereti a tágas fészekodút. Fészkét fűszénából építi. Ennél a fajnál is gyakori a tojáselakadás. Tehát a költés előtt érdemes a megfelelő mészpótlás ill. a magkeverék olajjal történő keverése. A kikelt fiókák feketék, sötétszürke pihékkel. Igen zajosan kérik az eleséget. A fiókák felneveléséhez a szokásos magkeveréken kívül (fénymag, muharmag, kölesfélék) bőven fogyasztanak csíráztatott magot, lágyeleséget, zöldeledelt (saláta, tyúkhúr). A szalagpinty szereti a lisztkukacot is. A fiatal hímek már a kirepüléskor megkülönböztethetők – megvan a piros nyakszalag.

Színváltozatai[szerkesztés]

  • Sárga nyakszalagos. Ennél a mutációnál a vörös színt sárga helyettesíti.
  • Fehér. Ennél a mutációnál a test fehér színe változó intenzitású. A nyakszalag vörös.

Tartott állomány nagysága[szerkesztés]

Magyarországon a 70-es 80-as években igen gyakori kalitmadár volt. Mára állománya jelentősen megcsappant. Nem kis szerepe van ebben a 2005 decemberében elrendelt EU-s importstopnak. Miszerint meghatározatlan időre nem lehet madarakat importálni az Európai Unió államaiba. A madárinfluenzára hivatkozva. Így megszűnt az utánpótlás.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]