Szalagpinty

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szalagpinty
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Család: Díszpintyfélék (Estrildidae)
Alcsalád: Estrildinae
Nem: Amadina
Faj: A. fasciata
Tudományos név
Amadina fasciata
(Gmelin, 1789)
Szinonimák

Vágott-torkú pinty

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szalagpinty témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szalagpinty témájú médiaállományokat és Szalagpinty témájú kategóriát.

A szalagpinty vagy vágott-torkú pinty (Amadina fasciata) a madarak osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a díszpintyfélék (Estrildidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Afrikában a Szaharától délre elterülő szavannák és száraz erdők lakója.

Alfajai[szerkesztés]

  • Amadina fasciata fasciata (Gmelin, 1789)
  • Amadina fasciata furensis (Lynes)
  • Amadina fasciata alexanderi (Neumann, 1908)
  • Amadina fasciata candida (Friedmann)
  • Amadina fasciata meridionalis (Neunzig, 1910)
  • Amadina fasciata contigua (Clancey, 1970)

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 12-13 centiméter. A hím felül szürkésbarna, sűrű fekete keresztmintázattal. A farkcsík és a felső farokfedők világosbarnák. A szárnyfedő tollak szürkésbarnák, fekete keresztövekkel a sárgásbarna hegyek előtt. A külső karevezők szürkésbarnák, a többi evezőtoll sötétbarna, sárgásbarna szegéllyel. A farktollak feketék, fehér véggel. A torok és a fejoldalak fehérek, a torok alatt a fültájékig egy széles karminvörös nyakszalag húzódik, ami úgy néz ki, mintha el lenne vágva a torka.. Alul halvány sárgásbarna színű, a mell alsó részeinek közepe és a has gesztenyebarna. A kloáka környéke fehér, az alsó farokfedők sárgásbarna színűek, fekete alappal. A mell elülső része és a hasoldal apró fekete mintákkal tarkított. A szem barna, a láb hússzínű, a csőr világos ólomszürke. A tojónak nincs piros nyakszalagja és hiányzik a mell alsó részének közepéről és a hastájékról a gesztenyebarna színezet.

Életmódja[szerkesztés]

Különböző magvakkal és rovarokkal táplálkozik.

Szaporodása[szerkesztés]

Fűből és tollakból építi gömb alakú fészkét, de előfordul, hogy más madarak fészkébe költözik. Fészekalja 4-6 tojásból áll, melyen 18-21 napig kotlik.

Tartása[szerkesztés]

Már a XVII. században behozták európába (pl. Németországba 1869-ben). Első sikeres tenyésztéséről 1790-ben számoltak be. Nyugodt békés madár. Költési időben azonban agresszívé válik. Könnyen költésre bírható, de nem feltétlenül jó nevelő. A fészekkontrollra érzékeny. Érdekes, hogy az elpusztult fiókáit nem dobja ki a fészekből.

Szaporítása[szerkesztés]

Minimális kalitméret 100x50x60 centiméter páronként. Volierben könnyebben szaporodik. Ha több fajjal tartjuk együtt, nála gyengébb díszpintyekkel együtt költetni nem tanácsos. Nyugodtan tartható rizspintyekkel, szarkapintyekkel, zebrapintyekkel, gyémántpintyekkel és szövőmadarakkal. Szereti a tágas fészekodút. Fészkét fűszénából építi. Ennél a fajnál is gyakori a tojáselakadás. Tehát a költés előtt érdemes a megfelelő mészpótlás ill. a magkeverék olajjal történő keverése. A kikelt fiókák feketék, sötétszürke pihékkel. Igen zajosan kérik az eleséget. A fiókák felneveléséhez a szokásos magkeveréken kívül (fénymag, muharmag, kölesfélék) bőven fogyasztanak csíráztatott magot, lágyeleséget, zöldeledelt (saláta, tyúkhúr). A szalagpinty szereti a lisztkukacot is. A fiatal hímek már a kirepüléskor megkülönböztethetők – megvan a piros nyakszalag.

Színváltozatai[szerkesztés]

  • Sárga nyakszalagos. Ennél a mutációnál a vörös színt sárga helyettesíti.
  • Fehér. Ennél a mutációnál a test fehér színe változó intenzitású. A nyakszalag vörös.

Tartott állomány nagysága[szerkesztés]

Magyarországon a 70-es 80-as években igen gyakori kalitmadár volt. Mára állománya jelentősen megcsappant. Nem kis szerepe van ebben a 2005 decemberében elrendelt EU-s importstopnak. Miszerint meghatározatlan időre nem lehet madarakat importálni az Európai Unió államaiba. A madárinfluenzára hivatkozva. Így megszűnt az utánpótlás.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]