Szakács József (gépészmérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szakács József
Született1931. augusztus 17.
Válaszút
Elhunyt2010. július 30. (78 évesen)
Kolozsvár
Foglalkozásagépészmérnök,
műszaki és sportszakíró,
szótárszerkesztő
SablonWikidataSegítség

Szakács József (Válaszút, 1931. augusztus 17.Kolozsvár, 2010. július 30.[1]) erdélyi magyar gépészmérnök, műszaki és sportszakíró, szótárszerkesztő.

Életútja, munkássága[szerkesztés]

Középfokú tanulmányait Bukarestben kezdte, majd Kolozsváron folytatta, itt érettségizett 1950-ben. A kolozsvári Politechnika Gépészeti Karán szerzett gépészmérnöki oklevelet 1954-ben. Dolgozott a brăilai Progresul, majd a kolozsvári Tehnofrig Gépgyárban; 1974–1991 között a kolozsvári Élelmiszer- és Hűtőipari Géptervező és Kutatóintézetben főkutató, ill. a tervezőosztály vezető­helyettese. Számos állami, ill. szakági ipari szabvány szerzője.

A Román Repülőszövetség keretében leigazolt vitorlázórepülő, motoros sportrepülő, sárkányrepülő, szakoktató, versenybíró. Több saját tervezésű modellt készített.

Munkái (válogatás)[szerkesztés]

  • Vitorlázó- és sárkányrepülés (Bartha Bélával, Bukarest, 1981; ill. ennek saját fordítású román változata: Planorism şi delta­planorism, Bukarest, 1983)
  • Műszaki rajz és modern rajztechnika (Péter Loránd és Nagy János társszerzőkkel, Bukarest, 1986)
  • Technikatörténeti kronológia (társszerző, Kolozsvár, 1997)
  • Dicţionar tehnico-ştiinţific român–maghiar (társszerző, Kolozsvár, 2005)
  • A műszaki kutatások és fejlesztések kialakulása Erdélyben, a Bánságban és a Par­tiumban a kezdetektől a XX. századig (Bitay Enikővel, Kolozsvár, 2006)

Fordításában jelent meg (Nagy Ákossal és Péter Loránddal közösen) A fémmegmunkálás technológiája, szerszámai és munkagépei (Bukarest, 1980).

Társasági tagság[szerkesztés]

Az EME keretében 2005-ben beválasztották abba a tudományos tanácsba, amely az egyesület szakosztályait szervezi meg.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]