Szabadzóna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A szabadzóna egy szellemi irányzat, amely olyan, felfogásukban gyakran erősen különböző embereket köt össze, akik szellemi-lelki fejlődésüket kisebb vagy nagyobb mértékben a szcientológia tanaira alapozzák, de a Szcientológia Egyháztól elhatárolják magukat. Úgy tartják, hogy a dianetika és a szcientológia technikáit mindenki haszonnal alkalmazhatja.

A Szcientológia Egyház lépéseket tett a mozgalom elnyomására, többek között a szerzői jogok megsértésével vádolták őket. Emiatt a Szabadzóna hívei nem használják a Szcientológia Egyház bejegyzett márkaneveit, többek közt magát a szcientológia szót sem.

A mozgalom alapfilozófiája, hogy mindenki szabadon megpróbálhatja a saját javára fordítani L. Ron Hubbard tanításait, akár szentesíti ezt a Szcientológia Egyház, akár nem. Ez magának Hubbardnak egy idézetén alapul, melyben a vallásalapító kijelenti, hogy aki monopóliumot akar szerezni a dianetikára, az csak anyagi okokból akarhat ilyet.

A korábban legtöbbször egymásról nem is tudó, elszigetelt emberek vagy néhány főből álló csoportocskák egymásra találását a Szcientológia Egyház által sokat támadott internet tette lehetővé.

Külső hivatkozások[szerkesztés]