Szabaduló játék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Életkép egy német szabadulószobából

A szabaduló játék (más néven: szabadulószoba, szabadulós játék, kijutós játék, angolul: Real Escape Game) egy játék, melyben a résztvevőknek meghatározott időn belül logikai vagy ügyességi feladatok segítségével kell kijutni egy szobából vagy szobarendszerből.

Kialakulása, története[szerkesztés]

A játék ideáját olyan, az 1990-es években megjelent, úgynevezett "room-escape" videojátékok teremtették meg, mint a Myst vagy a 999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors.[1] Ezekben a játékokban még a számítógép képernyője előtt kellett egy bonyolult kerettörténet helyszíneiről továbblépni, vagyis kiszabadulni. Más források az inspirációs hatások közt említik Agatha Christie krimijeinek logikai megoldásait is.[2] Több helyütt is 2006-ra datálják, és a Szilícium-völgybe helyezik az első valóságos szabadulószoba indulását, ám ez vitatott,[3] ennél korábbi említést azonban nem adnak a források.

Magyarországon feltehetően 2011-ben jött létre az első szabadulószoba Gyurkovics Attila révén,[4] amelyben Csíkszentmihályi Mihály flow-élményének megélése volt a cél.[5] A magyarországi elterjedést követően, 2012-től egy üzletileg is stabilabb, a játékmenetet tekintve fejlettebb változatban terjedt a játék előbb Európában[6] majd jutott vissza az Amerikai Egyesült Államokba 2014-ben Koltai Balázs révén.[7] Feltehetően ebből ered, hogy sokan magyar találmánynak, sőt, hungarikumnak tartják a szabadulós játékokat.

A játék[szerkesztés]

 • Játékmenet: A játékosok be vannak zárva egy szobába, ahonnan minél hamarabb szabadulniuk kell.
 • Témák és feladatok: A legtöbb játék a horrorfilmekből merített ihletet, de találkozhatunk krimivel, tudományos témájúval és fikciós játékokkal is. A legtöbb játékban logikai, matematikai és ügyességi feladványokkal találkozhatunk, ellenben jelent már meg műveltségi tematikán alapuló játék is. A feladatokat egyénileg és csapatban lehet megoldani. Valamely játékban a szerencsére bízzák a játékosokat, máshol konkrét utalások vannak a következő feladatokra. Lineáris (egymás után következő feladatok) és tetszőleges sorrendű feladatsorral is találkozhatnak a résztvevők attól függően, melyik helyszínt választják.
 • Játékosok: Általában 2-6 fővel játszhatóak a játékok.
 • Csapatépítés: A szabaduló szobákat előszeretettel választják céges csapatépítés helyszínéül. A játékosok elveszítik a játék alatt az időérzéküket, magával ragadja őket a válaszkeresés és feladatmegoldás; átélik a flow-élményt.

Új generációs szabaduló játékok[szerkesztés]

A szabadulós játékok legújabb generációjában már nem egy egyszerű point-and-click játékot játszhatunk élőben, hanem egy alaposan kidolgozott és megtervezett, már majdnem forgatókönyvszerű cselekménnyel rendelkező programot.

Talán a legfontosabb különbözőség az első generációs szabadulószobákkal ellentétben, hogy a legtöbb eszköz saját gyártású, illetve a feladatok más játékokban nem találhatók meg. Az összes feladatot a játék tervezője alakítja ki (nem pedig megvásárolt franchiset vagy eszközöket használ), így biztosítva a minőséget és a koherens feladatokat.

Ebben a műfajban a részvevők egy részletgazdag és valósághű történet részeseiként jobban átélik a cselekményt, és különböző képességekkel is rendelkezhetnek. A feladatok csapatmunkát és logikai gondolkodást igényelnek. A játékok kialakítása, belső tere rendkívül pontos és történelem hű, eszközökkel túlzsúfolt (tehát olyan eszközök és tárgyak is találhatóak a játéktérben, amik csak díszítésként szolgálnak, de a játékban nincs funkciójuk).

A játékosoktól extra figyelmet igényel minden feladat, hiszen akár hamis megoldásokat is felfedezhetnek, ha nem a megfelelő úton haladnak. Nagymértékben szükség van a csapatmunkára, hiszen csak így sikerülhet megoldani a rejtvényeket.

A játék maximális interaktivitást ígér: az eszközök működésbe hozhatóak, és segítenek a csapatoknak.

A játék meghatározott ideig tart, ezalatt a játékosok a szabaduló játékokhoz híven be vannak zárva a játéktérbe, de általában a kijutás mellett szükséges egy fő küldetés elvégzése is. A játékok menete, a helyszín kialakítása, atmoszférája megkülönbözteti a szabadulós játékok új generációját, ezáltal jobb, intenzívebb és extrémebb élményt nyújtva.

Élő társasjátékok[szerkesztés]

A szabadulós játékok továbbfejlesztett változatának nevezhetjük az élő társasjátékot is, mely ötvözi az interaktív programot a szerepjátékokkal, számítógépes játékokkal és a klasszikus táblás játékokkal, kizárja a szerencsefaktort, vagyis teljes mértékben a logikára és asszociációs készségre helyezi a hangsúlyt. Témaválasztása, játékmenete, illetve a berendezés és az atmoszféra is megkülönbözteti a klasszikus szabaduló játékoktól.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Sacramento Escape Room: Escape Game Inspirations: Myst The PC Game. Enchambered: Sacramento Escape Room (2015. aug. 2.) (Hozzáférés: 2018. ápr. 4.)
 2. Pálinkás-Purgel Zsuzsa: Körkép a szabadulószobákról – Alkalmazhatjuk-e az oktatásban? TanTrend oktatási portál (2018. jan. 31.) (Hozzáférés: 2018. ápr. 4.)
 3. A history of room escapes – where did the concept evolve from and predecessors to its current form. Intervirals (2015. feb. 9.) (Hozzáférés: 2018. ápr. 4.)
 4. Kalas Györgyi: Az utóbbi idők legkeresettebb magyar terméke. Index.hu (2014. jan. 21.) (Hozzáférés: 2018. máj. 30.)
 5. Gyulai Bence: ParaPark: tökéletes élmény egy romkocsma pincéjében. Velvet (2011. szept. 9.) (Hozzáférés: 2018. máj. 29.)
 6. Sean Williams: Claustrophilia: how a live-action game became Budapest's top tourist activity. The Guardian (2014. jan. 10.) (Hozzáférés: 2018. máj. 29.)
 7. Kovács Réka Fruzsina: Koltai Balázs: „Nekünk az az érdekünk, hogy legyenek jó szabadulószobák”. Kamara Online (2017. márc. 17.) (Hozzáférés: 2018. máj. 29.)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szabaduló játék témájú médiaállományokat.