Szabaduló játék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szabaduló játék (más néven szabadulószoba, szabadulós játék, kijutós játék, Real Escape Game) a számítógépről ismert "room-escape" és "point-and-click" játékok továbbfejlesztett, valós térbe ("real life") helyezett változata. A játékosoknak logikai vagy ügyességi feladatok segítségével kell kijutni egy meghatározott időn belül a szobából vagy szobarendszerből.

Története[szerkesztés]

Az első szabadulószoba 2006-ban, a Szilícium-völgyben nyílt meg, témája Agatha Christie krimijére épült. Egy évvel később Japánban indult hódító útjára, melyet Real Escape Game (REG)-nek hívtak és elterjedt Hongkongban, Szingapúrban, Kínában, Tajvanon és az Egyesült Államokban. Magyarországon 2011-ben jelent meg, de a budapesti játékoknak az igazi, robbanásszerű növekedést a 2012-es év hozta.

A játék[szerkesztés]

  • Játékmenet: A játékosok be vannak zárva egy szobába, ahonnan minél hamarabb szabadulniuk kell.
  • Témák és feladatok: A legtöbb játék a horrorfilmekből merített ihletet, de találkozhatunk krimivel, tudományos témájúval és fikciós játékokkal is. A legtöbb játékban logikai, matematikai és ügyességi feladványokkal találkozhatunk, ellenben jelent már meg műveltségi tematikán alapuló játék is. A feladatokat egyénileg és csapatban lehet megoldani. Valamely játékban a szerencsére bízzák a játékosokat, máshol konkrét utalások vannak a következő feladatokra. Lineáris (egymás után következő feladatok) és tetszőleges sorrendű feladatsorral is találkozhatnak a résztvevők attól függően, melyik helyszínt választják.
  • Játékosok: Általában 2-6 fővel játszhatóak a játékok.
  • Csapatépítés: A szabaduló szobákat előszeretettel választják céges csapatépítés helyszínéül. A játékosok elveszítik a játék alatt az időérzéküket, magával ragadja őket a válaszkeresés és feladatmegoldás; átélik a flow-élményt.

Új generációs szabaduló játékok[szerkesztés]

A szabadulós játékok legújabb generációjában már nem egy egyszerű point-and-click játékot játszhatunk élőben, hanem egy alaposan kidolgozott és megtervezett, már majdnem forgatókönyvszerű cselekménnyel rendelkező programot.

Talán a legfontosabb különbözőség az első generációs szabadulószobákkal ellentétben, hogy a legtöbb eszköz saját gyártású, illetve a feladatok más játékokban nem találhatók meg. Az összes feladatot a játék tervezője alakítja ki (nem pedig megvásárolt franchiset vagy eszközöket használ), így biztosítva a minőséget és a koherens feladatokat.

Ebben a műfajban a részvevők egy részletgazdag és valósághű történet részeseiként jobban átélik a cselekményt, és különböző képességekkel is rendelkezhetnek. A feladatok csapatmunkát és logikai gondolkodást igényelnek. A játékok kialakítása, belső tere rendkívül pontos és történelem hű, eszközökkel túlzsúfolt (tehát olyan eszközök és tárgyak is találhatóak a játéktérben, amik csak díszítésként szolgálnak, de a játékban nincs funkciójuk).

A játékosoktól extra figyelmet igényel minden feladat, hiszen akár hamis megoldásokat is felfedezhetnek, ha nem a megfelelő úton haladnak. Nagymértékben szükség van a csapatmunkára, hiszen csak így sikerülhet megoldani a rejtvényeket.

A játék maximális interaktivitást ígér: az eszközök működésbe hozhatóak, és segítenek a csapatoknak.

A játék meghatározott ideig tart, ezalatt a játékosok a szabaduló játékokhoz híven be vannak zárva a játéktérbe, de általában a kijutás mellett szükséges egy fő küldetés elvégzése is. A játékok menete, a helyszín kialakítása, atmoszférája megkülönbözteti a szabadulós játékok új generációját, ezáltal jobb, intenzívebb és extrémebb élményt nyújtva.

Élő társasjátékok[szerkesztés]

A szabadulós játékok továbbfejlesztett változatának nevezhetjük az élő társasjátékot[1] is, mely ötvözi az interaktív programot a szerepjátékokkal, számítógépes játékokkal és a klasszikus táblás játékokkal, kizárja a szerencsefaktort, vagyis teljes mértékben a logikára és asszociációs készségre helyezi a hangsúlyt. Témaválasztása, játékmenete, illetve a berendezés és az atmoszféra is megkülönbözteti a klasszikus szabaduló játékoktól.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Új generációs Szabadulószoba Budapesten - Élő Társasjáték (hu-HU nyelven). PLAY! - Az Élő Társasjáték. (Hozzáférés: 2018. március 12.)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szabaduló játék témájú médiaállományokat.