Szabó Károly Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szabó Károly Ferenc
Szatmár megye szenátora
Hivatali idő
1990 2008

Született 1943. augusztus 29.
Désakna
Elhunyt2011. január 25.
Nagykároly (67 évesen)
Párt RMDSZ

Foglalkozás villamosmérnök, politikus, szenátor

Szabó Károly Ferenc (Nagykároly, 1943. augusztus 29. – Nagykároly, 2011. január 25.) romániai magyar politikus, villamosmérnök, közéleti szereplő.

Életrajz[szerkesztés]

Désaknán született 1943-ban. Nős, két felnőtt gyermek apja. Tanulmányait Kolozsváron végezte a Politechnikai Intézet Villamosmérnöki szakán, majd posztrgraduális képzésen vett részt a bukaresti Nemzetvédelmi Kollégiumban. Az egyetem elvégzése után Nagyváradon és Nagykárolyban dolgozott - utóbbi településen az UNIO gyár részlegvezetője volt. A rendszerváltás után az RMDSZ tagjaként a nagykárolyi szervezet alapító tagja, majd 2001-2003 között elnöke volt. Már a legelején felismerte a romániai magyarság önszerveződésének a fontosságát, és 1990-ben Szatmár megyei szenátorrá választották. Ezt a tisztséget 2008-ig töltötte be. A 18 év alatt volt a Szenátus mezőgazdasági és erdészeti bizottságának alelnöke, a honvédelmi bizottság titkára.1997-től az Európai Parlament Közgyűlésébe delegált román küldöttség állandó tagja. 2005-től európai parlamenti megfigyelő, 2007-től pedig európai parlamenti képviselő, a Néppárti frakció tagja és az Állampolgári Jogi, Bel és Igazságügyi Bizottság tagjaként is tevékenykedett.

Emlékezete[szerkesztés]

Aki ismerte, az nagyszerű szónokként emlékszik vissza rá, olyan emberként, aki maximálisan kiállt a romániai magyarság és az általa képviselt tájegység érdekeiért. Ha kellett, megfogalmazta azokat az igazságokat, amelyeket mások politikai számításból elhallgattak: de mindezt kizárólag az RMDSZ, a megyei magyarság, a tisztánlátás érdekében tette. Szenátorként is ugyanolyan egyszerű, közvetlen ember maradt, mindenkivel szót értett, felvállalta a megyei kisemberek számos problémáját, ügyét. 2008 óta nem töltött be politikai tisztséget, de mégis aktív tagja maradt az Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek. Szabó Károly így vallott a politikához való kötődéséről: " A politika olyan mint a kábítószer, azzal a különbséggel, hogy a kábítószert nem kell megtanulni, a politikát igen."

Források[szerkesztés]