Szűz Mária-szobor (Hradzsin tér)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A prágai Hradzsin tér fölső részének közepén álló Szűz Mária-szobrot (pestisoszlopot) hálából állították azért, mert a pestisjárvány Prágának ezt a városrészét elkerülte.[1] A szoborcsoportot 1725–1728 között faragta ki Ferdinand Maximilián Brokoff, de a felállított alkotást csak 1736-ban szentelték fel.

A háromszög alapú, kettős talapzatra elhelyezett álló és ülő szoboralakok Prága városának védőszentjei, akiknek a városrész polgárai megmenekülésüket köszönték.

Az alsó talapzat alakjai: Nepomuki Szent János, Szent Erzsébet, Szent Péter, Szent Norbert, Szent Flórián és Borromei Szent Károly. A fentiek: Szent Vencel és Prágai Szent Adalbert. Az oszlop tetején a Szeplőtelen Szűz Mária alakja másolat, az eredeti szobor a Cseh Nemzeti Múzeum kőtárának egyik szép darabja.

A szobrász Árpád-házi Szent Erzsébetet díszmagyarban, zsinórokkal díszített ruhában, koronás fővel formálta meg. A díszruhás szent fonott kosárból cipót nyújt egy térdeplő koldusnak.

Források[szerkesztés]

  • Messik Miklós: Prágában - díszmagyarban
  • Szombathy: Szombathy Viktor, 1980: Prága. Negyedik, javított kiadás. (Panoráma, Külföldi városkalauz, Franklin Nyomda, Budapest) p. 249.
  • Idegenvezető: Jindřich Pokorný et al.: Prága. Idegenvezető. (Sportovní a turistické nakladatelstcí) Praha, 1957. p. 59–60.
  1. Idegenvezető