Szőrös karcsúacsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szőrös karcsúacsa
Hím szőrös karcsúacsa
Hím szőrös karcsúacsa
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Szitakötők (Odonata)
Öregcsalád: Aeshnoidea
Család: Karcsú acsafélék (Aeshnidae)
Nem: Brachytron
Evans, 1845
Faj: B. pratense
Tudományos név
Brachytron pratense
O. F. Müller, 1764
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szőrös karcsúacsa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szőrös karcsúacsa témájú médiaállományokat és Szőrös karcsúacsa témájú kategóriát.

A szőrös karcsúacsa (Brachytron pratense) dús vegetációjú, kisebb tavakban élő, európai előfordulású szitakötőfaj.

Nemének egyetlen faja.

Magyarországon nem védett.

Előfordulása[szerkesztés]

Dél-Európa és Észak-Skandinávia kivételével egész Európában megtalálható, egészen az Urálig. Kisebb, szigetszerű populációi megtalálhatóak Anatóliában, Iránban és Grúziában is. Elterjedésének északi határát a Skóciától Dél-Finnországig terjedő vonal alkotja. A mediterrán régiókból gyakorlatilag hiányzik, bár Észak-Olaszországban és Korzikán előfordul. Magyarországon országszerte előfordul.

Megjelenése[szerkesztés]

Hím oldalnézetben

A szőrös karcsúacsa testhossza 54–63 mm között lehet. Mindkét nem esetében a tor láthatóan szőrös (erről kapta a faj a nevét), szárnyjegye keskeny és hosszú, színe barna. A hím tora feketén és halványzölden csíkozott, felülről két széles zöld sáv látható rajta. Potroha felülnézetben fekete, amin szelvényenként két-két ovális kék folt található. Oldalt is valamivel nagyobb kék foltok sorakoznak rajta. Szemei kékek.

A nőstény torának felső része barna, szemei is barnák és potrohán ugyanaz a mintázat látható, mint a hím esetében, csak fekete alapon sárga színezetben.

Hímje a kolokán karcsúacsával téveszthető össze, de az csak a nyár második felétől repül, amikor a szőrös karcsúacsával már nem lehet találkozni.

Életmódja[szerkesztés]

Nőstény szőrös karcsúacsa

Két-három évig fejlődő lárvája dús növényzetű, kisebb tavacskákban, lápokban, holtágakban, vagy egyéb lassú mozgású vagy állóvizekben él; lehetőleg ahol a parton nádas vagy bozótos található. Azon kevés szitakötőfaj egyike, amely tolerálja a félig sós brakkvizet; északon a Balti-tenger alig sós partvidéki vizeiben is megél. Az imágó április közepétől július elejéig repül, de csúcsidőszaka május-júniusban van. Erdőszéleken, tisztásokon vadásznak. Párzási időszakban a hím a parti vegetációhoz közel, a víz fölött röpködve keresi a nőstényeket. A nőstény megtermékenyített petéit egyesével helyezi el a vízinövények elpusztult, korhadó részeibe.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]