Született feleségek (első évad)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Született feleségek / Desperate Housewives
1. évad
Szf-magyarlogo.jpg
Ország  USA
Eredeti adó ABC
Sugárzás 2004. október 3 –
2005. május 22.
Magyar adó TV2
Magyar sugárzás 2005. október 26 –
2006 május 3.
Epizódok száma 23
DVD-megjelenés 2005. szeptember 20.
Magyar DVD-megjelenés 2006. szeptember 5.[1]
Kronológia
← Előző
Következő →
2. évad

A Született feleségek című amerikai filmsorozat első évadát 2004. október 3-ától kezdték vetíteni, ekkor mutatta be az ABC (American Broadcasting Company) tévécsatorna az első részt, amely a Végzetes csütörtök címet viseli. 2005. május 22-éig tartott, ekkor mutatták be az évad záróepizódját: Egy szép napon…. A sorozat nagy sikert aratott, így 2005. október 26-án Magyarországon is vetíteni kezdte a TV2 csatorna. Az évadzáró epizódot 2006. május 3-án adták. A sorozatból meglelent könyv címe: Született feleségek: A zárt ajtók mögött. Ezen kívül megjelent az első évad DVD-n és CD-n is.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mellékszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Narrátor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

DVD-kiadások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Amerikai Egyesült Államokban 2005. szeptember 20-án jelent meg ötlemezes kiadásban DVD-n az első évad.

Magyarországon az első évad DVD-n ötlemezes kiadásban 2006. szeptember 5-én jelent meg.

Összefoglaló Évadtörténet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Lila akác köz látszólag ugyanolyan, mint az összes békés külvárosi utca: gondozott előkertek, fehér léckerítés, jó kocsik és példás családanyák, amerre csak néz az ember. Aztán egy napon az egyik takaros házból pisztolylövés hangja töri meg a csendet és zavarja meg az álmosnak tűnő környék nyugalmát: egy példás családanya látszólag minden előzmény nélkül úgy döntött, hogy véget vet életének…

Ez az esemény azonban csak a kezdete a történetnek, amelyben kiderül, hogy minden házban akad mosatlan szennyes, vagy éppen csontváz a szekrényben. Nem kivétel ez alól a tökéletes háziasszony képét minden helyzetben megőrizni képes Bree, a lányát egyedül nevelő, borzalmas konyhaművészetéről hírhedt Susan, a hiperaktív gyermekei miatt az idegösszeomlás szélén táncoló Lynette, a betegesen féltékeny férjét a kertészfiúval megcsaló Gabrielle, a felesége öngyilkossága után titokzatosan viselkedő Paul, és a jóképű új szomszéd, Mike sem. Talán az egyetlen ember a Lilaakác közben, akinek szándékait mindenki jól ismeri az nem más, mint Edie, a fehérmájú bombázó, aki minden jóképű szabad pasira ráhajt…

Szereplők történetei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Főszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Susan Mayer[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A férjével (Karl Mayer) való bonyolult szakítás után Susan hosszú ideig depressziós korszakát éli, és főként a lányával való törődésnek szenteli életét. Az ebből való szabadulás, egy jobb élet reményét látja az első évad elején szomszédságukba költöző vízvezeték-szerelőben, Mike Delfinóban, akivel egy ideig szerelmi kapcsolatot tart fenn. Szakításuk után hosszú ideig tisztázatlan marad kettejük viszonya.
Gyakran tűnik úgy, hogy Susan állandó társa a balszerencse – többek között egy ilyen eset segített szorosabbra fűzni viszonyát Mike-kal, amikor Susan egy véletlen folytán meztelenül kizárja magát saját házából, miután exférje, Karl elhajt a Susanról letekeredett és a kocsi ajtajába szorult törülközővel. Susan a hátsó ajtón próbál bejutni házába, ám végül egy bokorba esik, ahol Mike fedezi fel. A sorozat történetének során Susan feszült viszonyt tart fenn a közelben lakó Edie Britt-tel. Kapcsolatuk sok változáson megy keresztül, ám legtöbbször Edie esküdt ellenségének tekinti Susant. Ezen a megítélésen legfőképpen azok az esetek rontanak, amikor Susan akaratán kívül keresztbe tesz Edie-nek. (Az első sorozat egyik epizódjában Susan azt gyanítja, hogy Edie-nek viszonya van Mike-kal, ezért kémkedni indul Edie házába, ám a dolog balul üt ki, mert Susan néhány gyertya felborítása után porig égeti vetélytársa házát.)

Lynette Scavo[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lynette a sorozat cselekményét megelőzően felkapott reklámszakemberként dolgozott, ám a sorozat kezdetére a család más képet fest: férje folyamatosan úton van, Lynette-et pedig őrületbe kergetik hiperaktív fiai és csecsemő kislánya. Lynette ekkor már gyakran gondol arra, hogy újra dolgozhatna, és egyre inkább hiányzik életéből régi munkája. Férje, Tom sem könnyíti meg a dolgát, hiszen sokáig fogalma sincs róla, vagy ritkán érzékeli, mennyire kimeríti feleségét ez az életmód.
Mindazonáltal Lynette-et nem kell félteni, hiszen bármikor félelem nélkül hangot ad egyet nem értésének. Amikor a világ legrémisztőbb klasszikus háziasszonya, Maisy Gibbons gyermekeik közös iskolai előadására egy politikailag korrektebb Piroska és a farkas-darab mellett áll ki, a szabadab felfogású Lynette mindenki előtt szembeszáll vele, felajánlva azt is, hogy menjenek ki "lerendezni". Mindemellett Lynette próbál olyan sok téren megfelelni, ahol csak lehetséges, így történhet meg az, hogy az ominózus iskolai előadásra való készülődésben a rá hárult jelmezkészítési feladatot mindenáron teljesíteni szeretné – így rövid idő alatt gyógyszerfüggővé válik, mely függés tárgya fiainak hiperaktivitás-kezelő pirulája.

Kimerültségében a történet egy pontján azt hallucinálja, hogy Mary Alice egy revolvert ajánl fel neki. Amikor végül lenyugszik, egy megindító jelenetben bevallja Bree-nek és Susan-nek, hogy szörnyű anyának érzi magát. Ekkor osztják meg barátnői vele, hogy ők is sokszor megpróbáltatásnak tekintették az anyaságot.

Megoldást keresve problémáikra Lynette és Tom felbérelnek egy dadust, ám ahogy az később kiderül: a hölgy túl vonzó ahhoz, hogy hosszabb távon egy háztartásban maradhasson velük. A későbbiek során Lnyette megkísérli a saját kezébe venni családjuk sorsát. Miután Tom számára felajánlanak egy jól fizető – ám rengeteg távolléttel járó – előléptetést, Lynette megtalálja a módját, hogy az egyezség ne köttethessen meg. Ekkor egy olyan arcát ismerhetjük meg, melyet azelőtt a történet folyamán egyszer sem.
Miután Tom kilép munkahelyéről, és úgy dönt, háztartásbeli apuka lesz, Lynette-re hárul a pénzkeresés felelőssége, ám ez nem elégíti ki korábbi vágyait, hiszen nem tudja feledni az aggodalmat, amit a gyerekek elhagyása iránt érez.

Bree Van de Kamp[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bree keresztény értékrendet valló, konzervatív republikánus, aki tagja a Nemzeti Fegyvertartók Szövetségének, így négy lőfegyver tulajdonosa. Bree hosszú ideig élt egy rossz házasságban egykori férjével, Rex-szel és lázadó szellemű gyerekeivel, Andrew-val és Danielle-lel.

Mint a tökéletesség megszállottja, Bree úgy éli életét, hogy igyekszik minél kevesebb érzelmet kimutatni. Ebből kifolyólag feszült viszonyt tart fenn családjával. Kapcsolatot tartott fent gyógyszerészével, George Williams-szel, amikor Rex és Bree házassága zátonyra futott, és életük részben különvált. George-dzsal való viszonyának elsődleges célja Rex féltékennyé tétele volt, ám a férfi szinte azonnal beleszeretett Bree-be. Az első évad végén, mielőtt Rex meghalt, ő és Bree kísérletet tettek házasságuk rendbehozására.

Gabrielle Solis[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Házasságuk során Gabrielle és Carlos sok kérdésben eltérő nézeteket vallottak. Komoly problémához vezetett, hogy míg férje gyerekekre vágyott, Gabrielle hallani sem akart erről. Ezen okból kifolyólag az első évad végén Gabrielle teherbe esett, miután Carlos egy ideje rendszeresen kicserélte fogamzásgátló tablettáit. John-nal folytatott viszonya miatt Gabrielle még abban sem lehetett biztos, hogy Carlos volt a gyermek apja.

Edie Britt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Edie Britt volt az a nő, aki még a papot is „letámadta”, ám amikor megkezdődik közötte és Susan Mayer között a versenyfutás Mike Delfino szívéért, akkor Virginia igazán nagy szarházivá válik. Másnap David beszélget Martha Huberrel, akitől megtudja, hogy aznap estére Joseph férfi vendéget vár uzsonnára Joe rögtön a legrosszabbra gondol és átmegy Philiphez este egy mérőpohárral, ám véletlenül felgyújtja Harold házát. Később kiderül, hogy Bob nem is Jimet várta vacsorára. Amikor ezt Bill bevallja Marianak, Eve leönti Mrs. Huber hamvával, és azt kéri Bentől, hogy hívják meg őt is a pókerpartira…

Mary Alice Young (Évad rejtély)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kiderül, hogy Zach nem az ő gyermekük, hanem Mike Delfinóé. Mivel Deirdre Mike egykori nagy szerelme, és Mike nem tudta, hogy Mary Alice ölte meg őt, nagyon sokáig Pault vádolja a lány halálával.

Martha Huber (akinek élete sajnálatos véget ért Paul Young jóvoltából, mivel zsarolta Mary Alice-t) és nővére jól ismerték Angelát, aki egy kórházban dolgozott ápolóként. Egy nap egy fiatal, drogfüggő nőt vittek be hozzá a kórházba. Ezután ellátták a nőt, aki megjelent Youngéknál, kezében egy apró kisbabával, Danával, és megpróbálta meggyőzni Angelát, hogy vegye meg tőle a babát. Mivel Angela régóta szeretett volna egy gyereket, beleegyezett és a megfelelő összegért cserébe a nő, Deirdre Taylor odaadta neki a síró gyereket, majd távozott.

Később, mikor a kis Zachary [Dana] két éves lett, újra megjelent az életükben Deirdre, a fiú igazi anyja, mondván, az élete rendeződött, és kéri vissza a fiát. Angela, akit ekkor már Mary Alice-nek hívtak, nem volt hajlandó erre, mivel Zachet a sajátjaként szerette, és nagyon is jól emlékezett arra, hogyan hagyta el Deirdre a gyereket. Deirdre ezt rossz néven vette, és távozott a házból.

Következő visszatérése a halált hozta el számára. Az elkeseredett Deirdre egy pisztollyal a kezében berontott Youngékhoz, és a gyermekét követelte. Közelített Angelához, majd Paul kivette a kezéből a fegyvert. A két nő közt dulakodás alakult ki, ami Deirdre életébe került, Mary Alice ugyanis leszúrta őt egy konyhakéssel. A nő holttestét feldarabolták, Zach játékdobozába tették, és a doboz csak 15 évvel később, jóval Mary Alice öngyilkossága után került elő a Sziklás tóból. Mary Alice életét ezután végig meghatározta, amit tett, arról nem is beszélve, hogy az esetnek az akkor még gyerek Zachary szemtanúja volt, és Martha Huber is zsarolta a nőt.

Végül a gyilkosság után 15 évvel egy csütörtöki reggelen Mary Alice Young már nem bírta tovább elviselni a bűntudatot, és egy revolverrel véget vetett boldogtalan életének.

Epizód-lista[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Született feleségek első évados epizódjainak listája:

# Epizód eredeti címe Eredeti bemutató Epizód magyar címe Magyarországi bemutató Kép
1. Pilot 2004. október 3. Végzetes csütörtök 2005. október 26.
2. Ah, But Underneath 2004. október 10. Óh, de lent a mélyben! 2005. november 2.
3. Pretty Little Picture 2004. október 17. Szép kis látvány! 2005. november 9.
4. Who's That Woman? 2004. október 24. Ki ez a nő? 2005. november 16.
5. Come in, Stranger 2004. október 31. Jöjj be, idegen! 2005. november 23.
6. Running to Stand Still 2004. november 7. Egy helyben toporogva 2005. november 30.
7. Anything You Can Do 2004. november 21. Bármi megeshet! 2005. december 7.
8. Guilty 2004. november 28. Bűnös 2005. december 14.
9. Suspicious Minds 2004. december 12. Gyanakvó elmék 2006. január 4.
10. Come Back to Me 2004. december 19. Jöjj vissza hozzám! 2006. január 11.
11. Move On 2005. január 9. Lépj tovább! 2006. január 18.
12. Every Day a Little Death 2005. január 16. Halj meg egy kicsit minden nap! 2006. január 25.
13. Your Fault 2005. január 23. A te hibád! 2006. február 1.
14. Love Is in the Air 2005. február 13. A szerelem a levegőben van 2006. február 8.
15. Impossible 2005. február 20. Lehetetlen 2006. február 15.
16. The Ladis Who Lunch 2005. március 27. Hölgyek fehér asztal mellett 2006. február 22.
17. There Won't Be Trumpets 2005. április 3. Nem szólnak majd a harsonák 2006. március 1.
18. Childern Will Listen 2005. április 10. Szófogadó gyerekek 2006. március 8.
19. Live Alone and Like It 2005. április 17. Élvezd a magányt! 2006. március 22.
20. Fear No More 2005. május 1. Ne félj! 2006. április 5.
21. Sunday in the Park with George 2005. május 8. Vasárnap a parkban George-dzsal 2006. április 12.
22. Goodbye for Now 2005. május 15. Ég veled! 2006. április 26.
23. One Wonderful Day 2005. május 22. Egy szép napon… 2006. május 3.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]