Szókratész-program

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Szókratész-program az Európai Unió akcióprogramja volt az európai együttműködés erősítésére az oktatásügy területén. Eredetileg a Szókratész-program 1994-től 1999. december 31-ig tartott, amelyet 2000. január 24-én mint Szókratész II. programot meghosszabbítottak 2006 végéig. A Szókratész-program az oktatásügy minden területét felölelte az óvodától a felnőttoktatásig, utódja a Lifelong Learning (egész életen át tartó tanulás) program.

A Szókratész-program területei[szerkesztés]

Az akcióprogram 8 konkrét területet ölelt fel, azaz 8 alprogramból állt:

  • Comenius-program: oktatási intézmények együttműködésének támogatása. Tanárok képzése és továbbképzése. Nemzetközi iskolai együttműködési hálózatok kiépítése, támogatása.
  • Erasmus-program: a felsőfokú oktatási intézmények együttműködésének erősítése. Mindenekelőtt a hallgatók és az oktatók mobilitásának növelése (ehhez ösztöndíjak biztosítása, információs rendszer kiépítése). Tematikus hálózatok kialakítása.
  • Grundtvig-program: a felnőttoktatásban foglalkoztatottak együttműködésének erősítése. Kapcsolatépítés a felnőttoktatás területén.
  • Nyelvi program: nyelvoktatás támogatása. Különféle nyelvtanulási csereprogramok, nyelvoktatáshoz használatos segédanyagok kidolgozása.
  • Minerva-program: a távoktatásban és ismeretterjesztésben használható módszerek kutatása kidolgozása. Az információs technológia és a telekommunikáció alkalmazásának kutatása az oktatásügy területén.
  • Monitoring és innováció: az Oktatási rendszerek átláthatóságának és összehasonlíthatóságának vizsgálata. Az európai oktatási rendszer megújulásának támogatása információcsere, tapasztaltsere valamint az uniós tagállamok oktatási rendszereinek és oktatási politikáinak analízise, összehasonlító tanulmányok készítése
  • Közös akciók: a különböző akcióprogramok megvalósításához egyedi és átfogo akciók szervezése.
  • Egyéb feladatok: a Szókratész akcióprogram helyi marketingje, a tagállamokban. (speciális anyagok, információk).

A Szókratész II. program azaz a Szókratész program második fázisa az Európai Unió 2000-2006 közötti (7 éves) költségvetéséből 1,85 milliárd €-val részesedett.

A Szókratész-programban részt vevő államok[szerkesztés]

A Szókratész-programban 31 európai állam vett részt:

Külső kapcsolatok[szerkesztés]