Szív/rablók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szív/rablók
(Henry's Crime)
2010-es amerikai film
RendezőMalcolm Venville
ProducerKeanu Reeves
Stephen Hamel
Jordan Schur
David Mimran
Lemore Syvan
Műfaj
ForgatókönyvíróSacha Gervasi
David N. White
FőszerepbenKeanu Reeves
Vera Farmiga
James Caan
ZeneBlake Leyh
OperatőrPaul Cameron
VágóCurtis Clayton
Gyártás
GyártóCompany Films
Mimran Schur Pictures
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszínLong Island
Játékidő108 perc
Költségvetés12 millió amerikai dollár
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóMoving Pictures Film and Television
Maitland Primrose Group
Bemutató2010. szeptember 14. (Torontói Nemzetközi Filmfesztivál)
USA 2011. április 8.
Magyarország (DVD-n)
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel2,17 millió $
További információk
SablonWikidataSegítség

A Szív/rablók (eredeti cím: Henry's Crime) 2010-ben bemutatott amerikai bűnügyi-dráma, melyet Malcolm Venville rendezett. A főszerepben Keanu Reeves, Vera Farmiga és James Caan látható. A film premierje a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2010. szeptember 14-én, és 2011. április 8-án korlátozott kiadásban megjelent az Amerikai Egyesült Államokban,[1] Magyarországon DVD-n jelent meg szinkronizálva.

A történet középpontjában Henry áll, aki börtönbe került egy bankrablás után, amelyet nem követett el. Miután szabadon engedik, azt tervezi, hogy ugyanazt a bankot fogja kirabolni a cellatársával, Max-szel.

Cselekmény[szerkesztés]

Henry Torne egy autópályadíj-fizető állomáson dolgozik, és unalmas életet él feleségével, Debbie-vel Buffalóban. Egykori iskolatársa, Eddie Vibes meggyőzi, hogy helyettesítse beteg barátját, Joe-t egy baseballmeccs miatt. Útban a meccsre két másik csapattársukkal együtt megállnak egy banknál, hogy pénzt vegyenek ki egy ATM-ből. Eddie és barátai meglepetésszerűen kirabolják a bankot, és a kocsiban várakozó Henryt ártatlanul letartóztatja Frank biztonsági őr, mint bűntársat.

Henry három évre börtönbe kerül, ahol megismerkedik egy öreg szélhámossal, Maxszel. Amikor Henry idő előtt szabadul a börtönből, megtudja, hogy Debbie közben szakított vele és terhes Joe-tól.

Sikerül rávennie a szintén szabadlábon lévő Maxot, hogy törjön be vele ugyanabba a bankba és rabolják ki. Azt tervezik, hogy egy régi, eltemetett alagutat használnak, amelynek bejárata a bank melletti színházban van valahol. Ott egy társulat Julie Ivanova főszereplésével Anton Csehov: Cseresznyéskert című darabját próbálja.

Henry és Julie egy Julie által okozott közlekedési balesetben találkoznak, amelyben Henry könnyebben megsérül. Amikor Maxszel együtt elindul, hogy megkeresse a színház hátsó bejáratánál a bankba vezető alagutat, Julie meglepi őket. Egy ürüggyel ellátogatnak a színházba, és az öltöző fal mögött megtalálják az alagút bejáratát.

Max fizetés nélküli alkalmazottként kezd el dolgozni a színházban. Julie és Henry egymásba szeretnek, Julie így szerez tudomást a tervezett bankrablásról.

Miután a darab egyik főszereplője kilép a próbákról, miután összeveszett a rendezővel, Darekkel, Max Henry-t javasolja, hogy színészként be tudna ugrani helyette. Így a gengszterbanda, amelybe most már Joe is bekerült, bejut az alagút bejáratával rendelkező öltözőbe. A frusztrált biztonsági őr, Frank megsejti a tervüket, és végül ő is csatlakozik a bankrabláshoz. Az alkoholista Joe révén aztán Eddie is csatlakozik a bankrabló bandához Max akarata ellenére.

A darab premierjén nagy összegű pénzt szállítanak a bankba. A gengszterek úgy döntenek, hogy kihasználják ezt a lehetőséget. Henry elmondja Julie-nak a rablás időpontját és a tervezett szökést, ami miatt a lány veszekedés közben szakít Henryvel. A darab során Max, Joe és Eddie Frank segítségével kirabolják a bankot. Henry játszik a darabban, és a darab szüneteiben segít a pénzkötegek pakolásában.

Eddie fegyvert ránt, és megpróbál meglépni Joe-val és az ellopott pénzzel, de miután megsebesíti Henry lábát, lefegyverzik, és megkötözve marad az alagútban. Max, Joe és Henry elmenekül a pénzzel, de útközben Henry úgy dönt, hogy visszamegy Julie-hoz, és megkéri, jöjjön vele.

Szereplők[szerkesztés]

A Buffalo-i Bank
Szerep Színész Magyar hang[2]
Henry Torne Keanu Reeves László Zsolt
Max Saltzman James Caan Barbinek Péter
Julie Ivanova Vera Farmiga Bertalan Ágnes
Debbie Torne Judy Greer Bertalan Ágnes
Eddie Vibes Fisher Stevens Incze József
Darek Millodragovic Peter Stormare Törköly Levente
Frank Bill Duke Papp János
Joe Danny Hoch Elek Ferenc
Simon Currie Graham Lippai László
Arnold Currie Graham Péter Richárd

Szereplőválogatás[szerkesztés]

2009 augusztusában bejelentették, hogy Keanu Reeves csatlakozott a stábhoz, és ő lesz a projekt egyik producere is.[3] 2009 októberében a Variety arról számolt be, hogy Vera Farmiga és James Caan is csatlakozik a film szereplőihez.[4]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Henry's Crime című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Henry & Julie – Der Gangster und die Diva című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Goldberg, Matt: Trailer for HENRY's CRIME Starring Keanu Reeves. Collider , 2011. március 6.
  2. ISzDb - Szív/rablók (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 6.)
  3. Billington, Alex: Keanu Reeves Joins Malcolm Venville's RomCom Henry's Crime. FirstShowing.net , 2009. augusztus 31.
  4. Fleming, Michael: Farmiga, Caan partner for 'Crime'. [[Variety (magazin)|]] , 2009. október 28.

További információk[szerkesztés]