Ugrás a tartalomhoz

Szívószál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Színes műanyag szívószálak
Ital szívószállal

A szívószál egy rövid csövecske, melyen át szájon át történő szívással ital fogyasztható. Legkorábbi fajtáit szalmaszálból készítették. A szívószál egyik végét a szájba, másik végét az italba kell helyezni, és szívás hatására a légnyomás a szájba préseli az italt. Az első szívószálat a sumérok készítették és sörivásra használták. Az argentin nép és dél-amerikai szomszédai matétea vagy tereré fogyasztásához egy hasonló, fémből készült, bombillának nevezett eszközt használnak, mely egyrészt szívószálként, másrészt a tea rostjainak szűrésére szolgált. A modern szívószálat 1888-ban szabadalmaztatta Marvin Stone.[1]

A korai papír szívószálaknak szűk átmérője volt, hasonló a fűszáléhoz. Általában kettőt használtak egyszerre, hogy hatékonyabb legyen a folyadék szájba juttatása. A újabb műanyag szívószálak nagyobb átmérővel készülnek, egy is elegendő az iváshoz. A polipropilénből készült szívószálak erősek és újrahasználhatóak.

A szívószálhasználat egyik jelentős előnye, hogy csökkenti a fogszuvasodás lehetőségét. A legtöbb üdítőital savas anyagokat tartalmaz, és szívószálon át történő fogyasztásuk csökkenti a savtartalmú anyagok fogakkal való érintkezését, ezzel a fogszuvasodás kockázatát.[2][3]

Napjainkban már készülnek különböző formában kanyarodó, világító, és akár egy méter hosszú változatok is.

A műanyag szívószál alternatív változata

[szerkesztés]

A műanyag szívószálak nem újrahasznosíthatóak, így szeméttelepeken vagy az óceánok mélyén végzik. Ennek megoldására születtek alternatív megoldások az eldobható szívószálakra:

  • papír szívószálak
  • bambusz szívószálak
  • bioműanyag szívószálak
  • üveg szívószálak
  • rozsdamentes acél szívószálak

Fordítás

[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Drinking straw című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

[szerkesztés]
  1. The Straight Truth About the Flexible Drinking Straw. smithsonian.org. [2009. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 24.)
  2. Saved By A Straw? Sipping Soft Drinks And Other Beverages Reduces Risk Of Decay. sciencedaily.com, 2005. június 16. (Hozzáférés: 2011. október 24.)
  3. Sipping Soda Through a Straw May Cut Cavities. (Hozzáférés: 2011. október 24.)

További információk

[szerkesztés]
Commons:Category:Drinking straw
A Wikimédia Commons tartalmaz Szívószál témájú médiaállományokat.