Szélsőközép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szélsőközép

Műsorvezető Puzsér Róbert (2005-2008, 2016-)
Tasnádi "Ellenpont" András (2005-2007, 2016-)
Gödri Bulcsu
(2005-2008)
Kardos Gábor (2007-2008)
Koncz Dávid (2017)

Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Gyártás
Részenkénti játékidő 30 perc - 2 óra
Sugárzás
Eredeti adó Budapest Rádió (2005-2006)
Pont FM (2006-2007)
Radiocafé 98.6 (2008)
Online (2016-)
Eredeti sugárzás2005 – 2008. február 6.
Státusz online jelenleg is fut
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

A Szélsőközép egy saját megnevezése szerint "ellenkulturális magazin", jelenleg online podcast-csatorna és weboldal formájában elérhető, korábban több budapesti rádión volt hallható rádióműsorként. Műsorvezetői és ötletgazdái Puzsér Róbert, Tasnádi "Ellenpont" András, valamint Gödri Bulcsu voltak, 2017-ben Puzsér és Tasnádi mellett Koncz Dávid a harmadik beszélgetőpartner. A műsor alapján megjelent 2012-ben egy könyv is.

Története[szerkesztés]

Eredetileg a Rónai Egon által vezetett Budapest Rádión indult 2005-ben, mint reggeli műsor. A három műsorvezető aktuális politikai-közéleti témákkal foglalkozott, és aktívan bevonták a hallgatóságot is, akik telefonon szóltak hozzá a témákhoz. Puzsér saját bevallása szerint ekkoriban gyakran előfordult, hogy nem kaptak fizetést a munkájukért, de ők ennek ellenére is szívesen dolgoztak, mert azt csinálták, amit szerettek - noha másfél évig úgy jártak be dolgozni, hogy minden nap azt gondolták, az lesz az utolsó munkanapjuk.[1]

2006-ban a reggeli műsorsávot egy másik műsor kapta, a Szélsőközép pedig a délutáni műsorsávba költözött, ahol először Demokrácia Rt. néven készítettek műsort, s itt különféle magyar közéleti szereplőket interjúvoltattak meg (2020-ban az interjúk alapján könyv is készült[2]), majd Apokalipszis Részvénytársaság néven csinálták gyakorlatilag ugyanazt a műsort, de már globális problémákkal kapcoslatos interjúk formájában (a rádió neve ekkor Pont FM-re változott). 2007 őszén különféle okok miatt Puzsért és műsorvezető kollégáit elbocsátották, a műsor megszűnt.

Ekkor kereste meg őket a radiocafé 98.6, hogy szeretnék, ha a műsor náluk folytatódna. Puzsérék ezt nem nagyon szerették volna, felajánlottak helyette egy új, kulturális műsort, ami nem jár azzal a veszéllyel, hogy a rádiót esetleg kikezdjék az ő markáns véleményeik miatt.[3] A rádió tulajdonosai mégis ragaszkodtak a Szélsőközéphez, amely 2008 januárjában elindult, mint hétköznap délutáni műsor, Szélsőközép 2.0 címen. A műsor több és tartalmasabb szignált kapott, bekerültek az eddig hiányzó aláfestő zenék is, de mindössze egy hónapig tartott a sugárzás, miután az egyik adásban Dávid Ibolyával kívántak interjút készíteni, ő azonban a kérdésekre - azok jellege miatt - egy idő után nem volt hajlandó válaszolni. Letiltatta a vele készült interjút, mire a három műsorvezető egy egész műsorblokkot töltött meg azzal, hogy megválaszolták helyette a neki feltett kérdéseket.[4] Másnap a radiocafé többször beolvasott közleményben kért bocsánatot Dávid Ibolyától, melynek hatására az aznapi Szélsőközép gúnyos, a műsorra addig jellemző helyett totálisan ellentétes nézőpont alapján tárgyalt kérdéseket, köztük a tíz "legnagyszerűbb" magyar politikus listáját hozta fel, köztük szerepeltetve Dávid Ibolyát. Ennek az lett a vége, hogy a műsor megszűnt. Puzsér csak egy évvel később, a korábban felajánlott kulturális, "A hét mesterlövésze" című műsorral tért vissza a rádióba.

A Szélsőközép mint rádióműsor megszűnt, az interneten a szelsokozep.hu weboldalon él tovább. 2012-ben a műsor legérdekesebb témái alapján megjelent egy könyv is. 2016-ban pár adás erejéig visszatért Puzsér Róbert YouTube-csatornáján, majd 2017-ben Koncz Dávid szerkesztésében ugyanott. 2020-ban a Demokrácia Rt. alapján is könyv készült, ebben az évben pedig a YouTube-on több új tartalommal jelentkeztek ("Éhes makkal disznót álmodok"), vagy mások videóit reklámozták (Pottyondy Edina csatornája).

Források[szerkesztés]

  1. https://www.youtube.com/watch?v=uBrOoweKX-k 19:10-től
  2. Puzsér és Gödri bemutatja: Így készült a Demokrácia Rt. // ÉMDÁ S02E08 - YouTube. www.youtube.com. (Hozzáférés: 2020. december 15.)
  3. https://www.youtube.com/watch?v=o8UGd4_BMXc&t=1519s 19:55-től
  4. https://www.youtube.com/watch?v=OxZ3hs890rI

További információk[szerkesztés]