Széll-kastély (Rátót)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Széll-kastély
Rátót02.jpg
Cím Rátót, Fő u. 32.
Építési adatok
Építés éve 1890
Védettség nemzeti örökség
Építész(ek) Hauszmann Alajos
Elhelyezkedése
Széll-kastély (Magyarország)
Széll-kastély
Széll-kastély
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 57′ 54″, k. h. 16° 25′ 36″Koordináták: é. sz. 46° 57′ 54″, k. h. 16° 25′ 36″
A Wikimédia Commons tartalmaz Széll-kastély témájú médiaállományokat.

A rátóti Széll-kastély a nemzeti örökség részét képező, 1890 körül elkészült épület. Vas megyében, az osztrák határtól 12,5 km-re található. Korábbi tulajdonosa Széll Kálmán egykori miniszterelnök volt.

A kastély története[szerkesztés]

1865-ben vásárolt Rátóton birtokot Széll József, melyen egy földszintes udvarház állt. Ezt fia, Széll Kálmán 1890-ben Hauszmann Alajos tervei alapján reprezentatív, 18 szobás kastéllyá építtette át. Gyakran megfordult itt Deák Ferenc is, aki a hagyomány szerint 13 fát ültetett az aradi vértanúk emlékére. A Láhn-patak partján álló fák közül mára már öt elpusztult, helyükre újakat ültettek.

"Itt van Széll Kálmánnak, a kitűnő államférfiúnak, Magyarország volt pénzügyminiszterének szép és nemes ízléssel berendezett, kényelmes újabb korú kastélya és parkja. Úgy a nagyszabású kastély, mint a remek, párját ritkító növényzetű park a vármegye legszebbjei közé tartozik s nevezetessé teszik Rátótot, mely az illusztris államférfiúnak kedvenc nyaralója. A parktól, az ellenkező oldalon, széles út választja el a majorságokat és gazdasági épületeket, ahol Széll Kálmán mintagazdasága és világhírű állattenyésztése van, mely immár az egész világ gazdaközönségének mintául szolgálhat és mint a német gazdák 1897. évi magyarországi tanulmányútja alkalmából, Rátóton időzve, egy német gazda megjegyezte: az állattenyésztés tudományának a végletekig vitt, rafinált tökélye."[1]
Vas vármegye monográfiája (1898)

A kastély jól átvészelte a második világháborút, de ezután az ország többi kastélyához hasonló sorsra jutott. Hatalmas könyvtárát, levelezési anyagait, berendezését nagyrészt széthordták. Előbb gépállomás, majd kultúrház, később iskola működött benne.

2003-ban vásárolta meg a kastélyt egy befektető cég, és teljesen felújította az épületet. A rátóti Széll Kálmán kastélyban, jelenleg klinika-hotel működik.

Források[szerkesztés]

  1. Jablonowsky József: Vas vármegye monográfiája (1898)