Szécsi Pál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szécsi Pál
Szécsi Pál
Szécsi Pál
Életrajzi adatok
Született 1944. március 19.
Budapest
Elhunyt 1974. április 30. (30 évesen)
Budapest
Pályafutás
Műfajok pop rock, pop
Aktív évek 19671974
Kiadók Hungaroton-Pepita

Hungaroton


Szécsi Pál (Budapest, 1944. március 19.Budapest, 1974. április 30.) magyar énekes, szövegíró.

1967-ben a salgótarjáni amatőr versenyen megnyerte az énekesek versenyét, ugyanebben az évben a Táncdalfesztiválon a Csak egy tánc című dallal második helyezést ért el. Tagja lett a Rádió Tánczenei Stúdiójának. Vitathatatlanul minden idők egyik legnépszerűbb magyar könnyűzenei előadója volt. 1974-ben bekövetkezett halála pillanatától mítoszok és legendák fonódnak személye köré, melyek napjainkig élnek, s még mindig újabb és újabb összeesküvéselméletek születnek utolsó napjairól és azok előzményeiről.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szécsi Pál 1944. március 19-én született Budapesten. Apja, Szécsi Ferenc nyelvészkutató volt, akit a II. világháború utolsó hónapjaiban agyonlőttek. Szécsi még egyéves sem volt ekkor. Az özvegyen maradt édesanya a kisfiút és két testvérét nevelőszülőkhöz adta, majd 1956-ban Ausztrián át az Egyesült Államokba disszidált. Nagyobbik lányát Bécsig magával vitte, ott azonban a pályaudvaron hagyta. Kati és Pali Magyarországon maradtak.

Későbbi pszichés gondjai, súlyos idegi problémái gyermekkorára vezethetők vissza. Az árván maradt fiú állami gondozásba került, s egészen tizenhat esztendős koráig ott is maradt. Ezután dolgozott segédmunkásként, sok helyen. Egyik munkahelyén történt, hogy egy vállalati összejövetelen valaki felfigyelt Szécsi sármos stílusára, jó mozgására. Egyenesen a kifutóra került, és hamarosan az egyik legkedveltebb férfimanöken lett belőle. 1965 szilveszterén a Gellértben lépett fel egy divatbemutatón. A műsor után átment a bárba, ahol elénekelt három számot. Valaki egy asztaltársaságtól ismét csak felfigyelt rá, s elvitte egy énektanárnőhöz. Szécsi ettől kezdve folyamatos zenei képzést kapott. 1967-ben dobogós helyezett lett az eszperantó táncdalfesztiválon, Salgótarjánban pedig egy amatőr fesztiválon megnyerte az énekesek versenyét. Még ugyanebben az évben Bánki László, a Magyar Televízió könnyűzenei osztályának vezetője fiatal tehetségeket keresett a Táncdalfesztiválra. Elment Szécsi énektanárnőjéhez, Majláth Júliához segítséget kérni. A tanárnő mint egyik legkedvesebb tanítványát, őt ajánlotta. Szécsi hatalmas sikert aratott. A Vadas Tamás – Varga Kálmán szerzőpáros által írt Csak egy tánc volt című dal a fiatal énekest egyből az ország egyik legismertebb előadójává, sármos, kisfiús-férfias kinézete pedig a nők bálványává tette. Igazán nagy sikere ezután egy darabig nem volt. Aztán jöttek az olasz szerzemények Szécsi-féle adaptációi, majd a legnagyobb Szécsi-slágerek, s az ország könnyűzene-imádó közönsége a lábai előtt hevert. Az első ilyen olasz átültetés a Franco Battiato komponálta, 1969-ben Sanremóban 2. helyezéssel Sergio Endrigo által énekelt L’Arca di Noè (Noé bárkája), amelyet Szécsi Kósza szél címen tett országszerte közkedvelt dallá. Próbálta fegyelmezetten viselni a hihetetlen népszerűséget, de egyre nehezebben ment neki. Magánélete tele volt kudarcokkal, a fantasztikus karrier ellenére, egyre jobban magába zárkózott, és egyre gyakrabban és egyre többet ivott. Megpróbálkozott a külföldi karrierrel is. Németországban Paul Moro néven adták ki lemezét, de ott nem sikerült befutnia.

Legnépszerűbb dalai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Egy szál harangvirág
 • Gedeon bácsi
 • Karolina
 • Kék csillag
 • Két összeillő ember
 • Talán sok év után
 • Kósza szél
 • A távollét
 • Bús szívvel énekelni
 • Mint a violák
 • Én édes Katinkám
 • Csak egy tánc volt
 • Szereted-e még
 • Akkor is lesz nyár
 • Pillangó
 • Szeretni bolondulásig
 • Kismadár

Díjak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szerelmei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Manökenként találkozott egy divatbemutatón Grażynával, a lengyel manökennel. A találkozásból szerelem lett, abból pedig egy elhamarkodott házasság. Mindössze egy hónapig éltek együtt, s Grażyna visszatért Lengyelországba. Szécsi követte. Néhány hónapnyi újabb együttélés után Palika - ahogy akkoriban már becézték - hazajött, s a válást már itthonról intézte. 1972-ben találkozott legismertebb szerelmével, Domján Edittel. Kapcsolatuk januártól októberig tartott. Domján sokat segített az énekesnek: elemezte színpadi mozgását, tanácsokat adott az apró gesztusok fontosságát illetően. De a lángoló szerelem sem bírta el Szécsi egyre gyakoribb depresszióját és mértéktelen alkoholfogyasztását. Az egyik olyan éjszaka után, amikor az énekest eszméletlen állapotban vitték haza ivócimborái, Domján kiadta Szécsi útját. Ezután még találkozgattak, végül a férfi hagyta ott a nőt végleg egy másik nőért. Domján Edit öngyilkosságát soha nem tudta feldolgozni. Meggyőződése volt, hogy részese a színésznő halálának, s ezt soha nem bocsátotta meg magának.

Halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Borzalmas gyerekkorával, problémáival és a tomboló sikerrel soha nem tudott egészségesen szembenézni. Nyolcszor próbált meg öngyilkosságot elkövetni, de az utolsó pillanatban mindig segítséget kért, így ismerőseinek sikerült megmenteniük az életét. Végül 1974. április 30-án, az utolsó kísérletet már nem tudták megakadályozni: az énekes önkezével vetett véget életének. Mindössze 30 éves volt. Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Temetése hisztérikus tömegbohózattá vált. A fájdalomtól megzavarodott rajongók mindenáron be akartak menni a ravatalozóba, a megvadult tömeg útját Koós János állta el kétségbeesetten. Halála hírére gyászba borult az ország, rajongói egyszerűen nem tudták feldolgozni a veszteséget. Még évekkel később is virágcsokrok százai borították sírját, de sokan akadtak olyanok is, akik élelmiszert, befőtteket vittek a sírjára.[1] Mítosza ma is él. Bálvány volt, pedig akik közelebbről ismerték, tudták, hogy nagyon sebezhető, érzékeny ember.

1986-ban testvére, Szécsi Katalin ezekkel a szavakkal emlékezett rá a Zenészballada című könyv első soraiban: „Ilyennek látták: hallatlanul magabiztosnak, lezsernek, ő volt a Férfi... és ez mind nem volt igaz. Messze nem volt magabiztos, messze nem volt ő olyan lezser, sok félelem élt benne, sok drukk. A siker könnyedséget adott neki. De valójában... Én hiszem, hogy az emberek lelke nem tud megváltozni... Ő ugyanaz a félénk kisfiú maradt, a kis gyökértelen, akinek indult.

Emlékére[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szécsi Pál sírja Budapesten. Farkasréti temető: 25-3-62. Szobrász: Trischler Ferenc

Halála után előadás készült szerelmi életéről Szécsi Pál szerelmei címmel.

Története: Szécsi Pál alakja, életének története elevenedik meg a színpadon: Pozsgai Zsolt darabja hat szerelem és hat öngyilkossági kísérlet „krónikája”. Az énekes élete a kísérletek sorozata, hogy az elvesztett Anya után megtalálja magának a társat, aki az anya és a szerető szerepét egyaránt betölti. A hat nővel való kapcsolatáról szól a darab, amelynek hátterében egy csodálatos tehetség élete bontakozik ki, annak minden ellentmondásával, komikus helyzeteivel, tragédiájával.

Ismert alakok bukkannak fel az előadásban, művészek, énekesek, akiknek nagy része szerencsére még közöttünk él. Nagyszabású, látványos előadás, melyben tizenhét Szécsi Pál-dal hangzik el, a mai kor követelményeinek megfelelő hangszerelésben: a Szeretni bolondulásig, a Kék csillag, a Két összeillő ember, a Pillangó, a Szereted-e még, az Adagio és sok más közismert dal.

Szereplők: Gergely Róbert, Radó Denise, Nádas György / Józsa Imre, Maronka Csilla, Borbáth Ottília. Hangszerelte: Végvári Ádám. Írta és rendezte: Pozsgai Zsolt.

Szécsi Pál-díj[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Halála utána tiszteletére alapították meg testvérei a Szécsi Pál-díjat.

Lemezei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

*1971 – Hagyjuk szívem; Hungaroton-Pepita

     Előadó:  Szécsi Pál
     Album cím:   Hagyjuk szívem
     Megjelenési dátum:   1971
     Típusa:    Stúdió
     Kategória:   normál
     Műfaj: szórakoztató
     Stílus:    táncdal
     MEGJELENÉSEK:
     1971 LP Hungaroton-Pepita SLPX 17428
     Az album adatai:
     01. Gedeon bácsi  [Payer A. - S. Nagy I.]
     02. Hull az eső  [Behár Gy. - S. Nagy I.]
     03. Én még nem láttam Greta Garbót  [Koncz T. - S. Nagy I.]
     04. Hulló csillag  [Bágya A. - S. Nagy I.]
     05. Hagyjuk, szívem  [Németh G. - S. Nagy I.]
     06. Ez az igazi ritmus  [Schöck O. - S. Nagy I.]
     07. Boldogság  [Schöck O. - Szécsi P.]
     08. Jaj, de bolond voltam  [Szécsi P. - S. Nagy I.]
     09. Ez itt egy úr  [Schöck O. - Szécsi P.]
     10. Elmenni könnyebb  [Szentirmay Á. - S. Nagy I.]
     11. Bolhacirkusz  [Szentirmay Á. - S. Nagy I.]
     12. Ha egyszer sírnék  [Payer A. - S. Nagy I.]
     13. Rohanunk  [Heilig G. - Szécsi P.] 

*1973 – Egy szál harangvirág; Hungaroton-Pepita'

     Előadó:  Szécsi Pál
     Album cím:   Egy szál harangvirág
     Megjelenési dátum:   1973
     Típusa:    Stúdió
     Kategória:   normál
     Műfaj: szórakoztató
     Stílus:    táncdal
     MEGJELENÉSEK:
     1973 LP Hungaroton-Pepita SLPX 17444
     Az album adatai:
     A/1. Klaudia [Ihász Gábor/S.Nagy István]
     A/2. De akkor már hol leszek én? [Payer András/S.Nagy István]
     A/3. Gyere velem [Szigeti Ferenc-Szécsi Pál]
     A/4. Zenészballada [Schöck Ottó-Szécsi Pál]
     A/5. A kőrengeteg árnyékában [Schöck Ottó-S.Nagy István]
     A/6. Az országút pora [Ihász Gábor/S.Nagy István]
     B/1. Józsi néni [Schöck Ottó-S.Nagy István]
     B/2. Fénylő sugarak [Malek Miklós-S.Nagy István]
     B/3. Sóhajok nincsenek [Schöck Ottó-S.Nagy István]
     B/4. Férfikönnyek [Szigeti Ferenc - Szécsi Pál]
     B/5. Halott város [Máté Péter-S.Nagy István]
     B/6. Még hangosabban [Schöck Ottó-S.Nagy István]
     B/7. Egy szál harangvirág (Dunauwellen)[Ivanovici - Szécsi Pál] 

*1976 – Violák; Hungaroton-Pepita'

     Előadó:  Szécsi Pál
     Album cím:   Violák
     Megjelenési dátum:   1976
     Típusa:    Stúdió
     Kategória:   normál
     Műfaj: szórakoztató
     Stílus:    táncdal
     MEGJELENÉSEK:
     1976 MC Hungaroton-Pepita MK 17474
     1976 LP Hungaroton-Pepita SLPX 17474
     2002 CD Hungaroton
     Az album adatai:
     01. Bús szívből énekelni édesen  [Pisan/S.Nagy/Wolf]
     02. Karolina  [Szécsi/Tian]
     03. Mióta egyszer  [Ihász/S.Nagy]
     04. Drága Anna  [Schöck/Szécsi]
     05. Hidd el  [Ihász/S.Nagy]
     06. Mint a violák  [Amendola/Gagliardi/Vándor]
     07. Ne félj (Adagio)  [Albinoni/Szakály/Szécsi]
     08. Himnusz a nyárhoz  [Gábor/Tardos]
     09. Meddig tart egy szerelem  [Hajdú/Vándor]
     10. Pamparapam  [Malek/S.Nagy]
     11. Éjszakák és nappalok  [Máté/Szécsi]
     12. Az égi lámpagyújtogató  [Neményi]
     13. Ó, jössz-e már?  [Eminescu/Képes/Malek]
     14. Szegény bolond  [S.Nagy/Wolf] 

*1983 – Felettünk az ég; Hungaroton-Pepita'

     Előadó:  Szécsi Pál
     Album cím:   Felettünk az ég
     Megjelenési dátum:   1983
     Típusa:    Stúdió
     Kategória:   normál
     Műfaj: szórakoztató
     Stílus:    táncdal
     MEGJELENÉSEK:
     1983 MC Hungaroton-Pepita MK 17775
     1983 LP Hungaroton-Pepita SLPM 17775
     Az album adatai:
     A1-01. Kismadár  [D. Garant - Szécsi Pál]
     A2-02. Gyönyörű így este Budapest (Harangozó Teivel)  [Breitner J. - dr.Farkai I. - Surányi L.]
     A3-03. Minden reggel  [Dobsa S. - Fülöp K.]
     A4-04. Egy férfi és egy nő (Toldy Máriával)  [F. Lai - P.Baroun - Tardos P.]
     A5-05. Nincsen barátom  [Deák T. - Fülöp K.]
     A6-06. Mostanában hosszabbak az éjszakák  [Payer A. - S.Nagy I.]
     A7-07. Micsoda nő  (A "Joe bácsi" c. zenés darabból) [Tamássy Z. - Dalos L.]
     B1-08. Már nem vagyok fiatal  [Wolf P. - Jámbor L.]
     B2-09. Kék angyal  [Bágya A. - Szalkai S.]
     B3-10. Felettünk az ég (Ambrus Kyrivel)  [Neményi T.]
     B4-11. Kedves csirkefogók  [Fényes Sz. - S,Nagy I.]
     B5-12. Holnapok  [Dobsa S. - S,Nagy I.]
     B6-13. Két név egy bérház oldalán  [Fényes Sz. - S,Nagy I.]
     B7-14. Az Óperenciás tengeren túl  [Wolf P. - Szalkai S. 

*1985 – Egy szép régi dal; Hungaroton-Pepita

     Előadó:  Szécsi Pál
     Album cím:   Egy szép régi dal
     Megjelenési dátum:   1985
     Típusa:    Stúdió
     Kategória:   normál
     Műfaj: szórakoztató
     Stílus:    táncdal
     MEGJELENÉSEK:
     1985 MC Hungaroton-Pepita MK 17897
     1985 LP Hungaroton-Pepita SLPM 17897
     Az album adatai:
     01. Kőbölcső  [Tamássy - S.Nagy István]
     02. Könnyezem   [Forrai]
     03. Két összeillő ember  [Schöck - S.Nagy István]
     04. Tárd ki ablakod  [Malek - Szécsi]
     05. Éjszakai hangulat  [S. Endrigo - Vándor]
     06. Kósza szél  [Sergio Endrigo] (L'Acra di Noè)
     07. Kék csillag  [Ihász - S.Nagy]
     08. Maradj még  [Szécsi - Mészáros]
     09. Ott állt a dombtetőn  [Schöck - S.Nagy István]
     10. Nekem minden sikerül  [Peret - Szécsi]
     11. Egy szép régi dal  [Deák - Szécsi]
     12. Pillangó  [Auth - S.Nagy]
     13. Talán sok év után  [S. Endrigo - Vándor] 

*1988 – Csak egy tánc volt (válogatás); Qualiton'

     Előadó:  Szécsi Pál
     Album cím:   Csak egy tánc volt
     Megjelenési dátum:   1988
     Típusa:    Stúdió
     Kategória:   bestof
     Műfaj: szórakoztató
     Stílus:    táncdal
     MEGJELENÉSEK:
     1988 MC Qualiton MK 16777
     1988 LP Qualiton SLPM 16777
     1996 CD Hungaroton-Gong HCD 16777
     Az album adatai:
     01. Csak egy tánc volt  (2:10) [Vadas Tamás - Varga Kálmán]
     02. Gedeon bácsi  (3:45) [Payer András - S. Nagy István]
         (Közreműködik még: Schöck együttes-Harmónia vokál)
     03. Hull az eső  (2:11) [Behár Gy. - S. Nagy I.]
         (Közreműködik még: Schöck együttes-Harmónia vokál)
     04. Én még nem láttam Greta Garbót  (2:07) [Koncz T. - S. Nagy I.]
         (Közreműködik még: Schöck együttes-Harmónia vokál)
     05. Hulló csillag  (3:31) [Bágya A. - S. Nagy I.]
         (Közreműködik még: Schöck együttes-Harmónia vokál)
     06. Hagyjuk, szívem  (2:20) [Németh G. - S. Nagy I.]
         (Közreműködik még: Schöck együttes-Harmónia vokál)
     07. Ez az igazi ritmus  (2:50) [Schöck O. - S. Nagy I.]
         (Közreműködik még: Schöck együttes-Harmónia vokál)
     08. A távollét (La Lontananza)  (3:31) [Domenico Modugno - Enrica Bonaccorti]
     09. Boldogság  (3:43) [Schöck O. - Szécsi P.]
         (Közreműködik még: Schöck együttes-Harmónia vokál)
     10. Jaj, de bolond voltam  (2:49) [Szécsi P. - S. Nagy I.]
         (Közreműködik még: Schöck együttes-Harmónia vokál)
     11. Ez itt egy úr  (1:53) [Schöck O. - Szécsi P.]
         (Közreműködik még: Schöck együttes-Harmónia vokál)
     12. Elmenni könnyebb  (2:35) [Szentirmay Á. - S. Nagy I.]
         (Közreműködik még: Schöck együttes-Harmónia vokál)
     13. Bolhacirkusz  (2:35) [Szentirmay Á. - S. Nagy I.]
         (Közreműködik még: Schöck együttes-Harmónia vokál)
     14. Ha egyszer sírnék  (2:14) [Payer A. - S. Nagy I.]
         (Közreműködik még: Schöck együttes-Harmónia vokál)
     15. Rohanunk  (2:55) [Heilig G. - Szécsi P.]
         (Közreműködik még: Schöck együttes-Harmónia vokál)
     16. Könnyezem  (3:25) [Forrai] 

*1989 – Tárd ki ablakod (válogatás); Hungaroton-Gong'

     Előadó:  Szécsi Pál
     Album cím:   Tárd ki ablakod
     Megjelenési dátum:   1989
     Típusa:    Stúdió
     Kategória:   bestof
     Műfaj: szórakoztató
     Stílus:    táncdal
     MEGJELENÉSEK:
     1989 CD Hungaroton-Gong HCD 37287
     1989 MC Hungaroton-Gong MK 37287
     Az album adatai:
     01. Ne félj  [Szakály László feldolgozása - Szécsi Pál]
        (Tomaso Albinoni: Adagio a g-moll triószonátából Op. 6)
     02. Tárd ki ablakod!  [Schöck Ottó - S, Nagy István]
     03. Két összeillő ember  [Havasy Viktor - S, Nagy István]
     04. Talán sok év után  [Sergio Endrigo - Bardotti - Vándor Kálmán]
        (Canzone per te)
     05. Mint a violák  [G. Gagliardi - G. Amendola - Vándor Kálmán]
        (Come le viole)
     06. Himnusz a nyárhoz  [Gábor S. Pál - Tardos Péter]
     07. Könnyezem  [Forrai György]
     08. Kék csillag  [Ihász Gábor - S. Nagy István]
     09. Pillangó  [Auth Ede - S. Nagy István]
     10. Micsoda igények  [Berki Géza - ifj. Kalmár Tibor]
     11. Én édes Katinkám  [Lajtai Lajos - Békeffi István, Szenes Iván]
     12. Kismadár  [Daniel Gerard, M. Barnes, R. Barnet - Szécsi Pál]
        (Butterfly)
     13. Gedeon bácsi  [Payer András - S. Nagy István]
     14. Nekem minden sikerül  [Pedro Peret - Calaf - Szécsi Pál]
        (Borriquito)
     15. A távollét  [Domenico Modugno - Enrica Bonaccorti] 

(La lontananza)

     16. Hetedik csapás  [Hoffmann Sándor - Vass Valéria]
     17. Ha nem vagy velem  [Sergio Endrigo - Bardotti - Vándor Kálmán 

(Lontano dagli occhi)

     18. Szeretni bolondulásig  [Fényes Szabolcs - Szenes Iván] 
     19. Csak egy tánc volt  [Vadas Tamás - Varga Kálmán]
     20. Egy szál harangvirág [Ivanovici - Szécsi Pál]
        (Donauwellen)
     21. Szegény bolond  [Wolf Péter - S. Nagy István]
     22. Szereted-e még?  [Havasy Viktor - ifj. Kalmár Tibor]
     23. Kósza szél  [Sergio Endrigo] (L'arca di Noè)
     Közreműködők:
     Budapesti MÁV Szimfonikusok vonósai (6),
     vezényel: Balassa P.Tamás (3,5,9), Körmendi Vilmos (6,21), Bágya András (7),
     Papp Márta - vokál (1),
     Harmónia vokál (2,3,5,6,9,10,15,16,18,21,23),
     Kék Csillag együttes (1),
     Express együttes (5,8,21),
     Schöck együttes (13),
     Stúdió 11 (2,4,6,7,10-12,14-18,20,22),
     a "Táncdalfesztivál 1971" vonós tánczenekara (9),
     a "Táncdalfesztivál 1972" vonós tánczenekara (3),
     a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Tánczenakara (19). 

*1992 – Két összeillő ember (Szécsi Pál és Domján Edit válogatás); Hungaroton-Gong'

     Előadó (1.):   Szécsi Pál
     Előadó (2.):  Domján Edit
     Album cím:   Két összeillő ember
     Megjelenési dátum:   1992
     Típusa:        Stúdió
     Kategória:   bestof
     Műfaj:     szórakoztató
     Stílus:        táncdal, sanzon
     Idő:      69:41
     MEGJELENÉSEK:
     1992 CD Hungaroton-Gong HCD 14227
     1992 MC Hungaroton-Gong MK 14227
     Az album adatai:
     01. Akkor is lesz nyár és szerelem   - 05:07 [Aldobolyi-Nagy/Szenes] 
     02. Egy szép régi dal     - 03:23 [Deák/Szécsi] 
     03. Bús szívből énekelni édesen    - 05:12 [Pisan/S.Nagy/Wolf] 
     04. Fátyolos a szemed     - 02:52 [Tomsits/Vass] 
     05. Mióta egyszer           - 03:25 [Ihász/S.Nagy] 
     06. Mostanában hosszabbak az éjszakák - 03:29 [Payer/S.Nagy] 
     07. Minden reggel           - 02:59 [Dobsa/Fülöp] 
     08. Két összeillő ember        - 04:00 [Havasy/S.Nagy] 
     09. Köszönet mindenért         - 03:22 [Aldobolyi-Nagy/Mészöly] 
     10. Maradj még             - 02:42 [Mészáros/Szécsi] 
     11. De akkor már hol leszek én?    - 04:00 [Payer/S.Nagy] 
     12. Holnapok              - 03:06 [Dobsa/S.Nagy] 
     13. Két név egy bérház oldalán     - 03:36 [Fényes/S.Nagy] 
     14. Kék csillag            - 02:47 [Ihász/S.Nagy] 
     15. Egyszer volt, hol nem volt     - 02:29 [Neményi] 
     16. Ott állt a dombtetőn [CD Bonus Track]- 03:10 [S.Nagy/Schöck] 
     17. Férfikönnyek            - 03:07 [Szécsi/Szigeti] 
     18. Hull az eső            - 02:13 [Behár/S.Nagy] 
     19. Az országút pora          - 03:51 [Ihász/S.Nagy] 
     20. Hidd el [CD Bonus Track]      - 03:48 [Ihász/S.Nagy] 
     21. Hinni kell                 - 01:03[Rudnay/Tamássy] 

*1992 – Mint a violák (válogatás); Média'

     Előadó:  Szécsi Pál
     Album cím:   Mint a violák
     Megjelenési dátum:   1992
     Típusa:    Stúdió
     Kategória:   bestof
     Műfaj: szórakoztató
     Stílus:    táncdal
     MEGJELENÉSEK:
     1992 CD Média
     1992 MC Média
     Az album adatai:
     01. Szeretni bolondulásig       2.26 [Fényes Szabolcs - Szenes Iván]
     02. Talán sok év után (Canzone per te)3.15 [Sergio Endrigo - Bardotti - Kálmán]
     03. Micsoda igények          2.40 [Berki Géza - ifj. Kalmár Tibor]
     04. Akkor is lesz nyár     3.05 [Aldobolyi Nagy György - Szenes Iván]
     05. Könnyezem             3.25 [Forrai György]
     06. Karolina              3.40 [Kookie Tian - Szécsi Pál]
     07. Szereted-e még?          3.10 [Havasy Viktor - ifj. Kalmár Tibor]
     08. Gedeon bácsi            3.50 [Payer András - S. Nagy István]
     09. A távollét (La lontananza) 3.33 [Domenico Modugno - Enrica Bonaccorti - Vándor Kálmán]
     10. Egy szál harangvirág (Donauwellen)2.40 [Ivanovici - Szécsi Pál]
     11. Hull az eső            2.15 [Behár - S. Nagy István]
     12. Mint a violák (Come le viole)   3.05 [G. Gagliardi - G. Amendola - Vándor Kálmán] 

*2001 – Kósza szél (válogatás); Hungaroton Records Kft.'

     Előadó:  Szécsi Pál
     Album cím:   Kósza szél
     Megjelenési dátum:   2001
     Típusa:    Stúdió
     Kategória:   bestof
     Műfaj: szórakoztató
     Stílus:    táncdal
     MEGJELENÉSEK:
     2001 CD Hungaroton HCD 71061
     Hungaroton Records Kft.
     Az album adatai:
     01. Egy szép régi dal     3'21" [Deák - Szécsi]
     02. Csak egy tánc volt         2'09" [Vadas Tamás - Varga Kálmán]
     03. Mostanában hosszabbak az éjszakák 3'28" [Payer András - S. Nagy István]
     04. Karolina              3'36" [Kookie Tian - Szécsi Pál]
     05. Mióta egyszer           3'23" [Ihász Gábor - S. Nagy István]
     06. Kék csillag            2'44" [Ihász Gábor - S. Nagy István]
     07. Ne félj! (Adagio)     3'28" [Albinoni/Szakály/Szécsi]
     08. Egy szál harangvirág (Donauwellen)2'06" [Ivanovici - Szécsi Pál]
     09. Kósza szél (L'arca di Noè)     3'56" [Sergio Endrigo]
     10. Bús szívből énekelni, édesen    4'25" [Pisan/S.Nagy/Wolf]
     11. Férfikönnyek            3'04" [Szigeti Ferenc - - Szécsi Pál]
     12. Kismadár (Butterfly)        3'26" [Daniel Gerard, M. Barnes, R. Barnet - Szécsi Pál]
     13. Hull az eső            2'12" [Behár - S. Nagy István]
     14. Hidd el              3'45" [Ihász Gábor - S. Nagy István]
     15. Mint a violák (Come le viole)   3'01" [G. Gagliardi - G. Amendola - Vándor Kálmán]
     16. Én édes Katinkám          2'16" [Lajtai Lajos - Békeffi István, Szenes Iván]
     17. Talán, sok év után (Canzone per te) 3'16" [Sergio Endrigo - Bardotti - Vándor Kálmán]
     18. Pamparapam             2'48" [Malek/S.Nagy]
     19. A távollét (La lontananza)     3'32" [Modugno, Domenico - Vándor Kálmán]
     20. Meddig tart egy szerelem? 2'46" [Hajdú/Vándor]
     21. Gedeon bácsi            3'40" [Payer András - S. Nagy István]
     22. Szeretni bolondulásig       2'27" [Fényes Szabolcs - Szenes Iván]
     23. Szegény bolond           3'22" [Wolf Péter - S. Nagy István]
     24. Könnyezem         3'21" [Forrai György] 

*2002 – Égi trió (válogatás /Szécsi P. - Máté P. - Ihász G/); RnR Média'

     Előadó (1.):   Ihász Gábor  (3,6,9,12)
     Előadó (2.):  Máté Péter  (2,5,8,11)
     Előadó (3.):  Szécsi Pál  (1,4,7,10)
     Album cím:   Égi trió
     Megjelenési dátum:   2002
     Típusa:    Stúdió
     Kategória:   normál
     Műfaj: rock
     Stílus:    pop/rock, lírai rock
     Idő:      43:45
     MEGJELENÉSEK:
     2002 CD RnR Média 07342
     Az album adatai:
     01. Talán sok év után   - 03:18 [Sergio Endrigo - Bardotti - Vándor Kálmán]
     02. Ott állsz az út végén - 04:40 [Máté Péter - S.Nagy István]
     03. Múlnak a gyermekévek - 04:03 [Ihász Gábor - S.Nagy István]
     04. Gedeon bácsi     - 03:44 [Payer András - S.Nagy István]
     05. Azt súgta a szél   - 03:16 [Máté Péter - Ihász Gábor]
     06. Állj meg kislány   - 03:41 [Ihász Gábor - Heilig Gábor]
     07. Mint a violák    - 03:07 [G. Gagliardi - G. Amendola - Vándor Kálmán]
     08. Emlékezz rám     - 03:48 [Máté Péter - Krisch Gábor]
     09. Válaszolj nekem   - 03:17 [Ihász Gábor - Szécsi Pál]
     10. Carolina       - 03:41 [Kookie Tian - Szécsi Pál]
     11. Éjszakák és nappalok - 04:07 [Máté Péter - Szécsi Pál]
     12. Elszáll a gondom   - 03:03 [Ihász Gábor] 

*2003 – Ha álmodni tudnál (válogatás); Aréna'

     Előadó:  Szécsi Pál
     Album cím:   Ha álmodni tudnál
     Megjelenési dátum:   2003
     Típusa:    Stúdió
     Kategória:  bestof
     Műfaj: szórakoztató
     Stílus:    táncdal
     Idő:      43:19
     MEGJELENÉSEK:
     2003 CD Aréna ARCD 2051
     2006 CD Music&More
     Az album adatai:
     01. Ott állt a dombtetőn    - 03:11 [S.Nagy/Schöck]
     02. Csend van     - 02:54 [Hajnal/Payer]
     03. Meddig tart egy szerelem  - 02:52 [Hajdú/Vándor]
     04. Nincsen barátom      - 03:53 [Deák/Fülöp]
     05. Ha álmodni tudnál - 02:18 [Kardos/ifj.Kalmár]
     06. Azt a rózsaszín szegfűt  - 02:12 [Kovács/Majláth]
     07. Nincs is jobb a szerelemnél - 02:37 [Fülöp/Németh]
     08. Meg akarom váltani a világot - 01:55 [Auth/S.Nagy]
     09. A szélrózsa minden irányában - 02:27 [Mészáros]
     10. És jött egy lány      - 03:04 [Bágya/Huszár]
     11. Kőbölcső          - 02:28 [S.Nagy/Tamássy]
     12. Ne szeress belém      - 02:52 [Mészáros]
     13. Texas           - 02:12 [G.Dénes/Katz]
     14. Ha nem vagy velem - 03:40 [Bardotti/Endrigo/Vándor]
     15. Csak mész     - 02:37 [Mészáros]
     16. Legénybúcsú        - 02:07 [Angyalosi/Varsányi]

Egyéb megjelenések (ismeretlen kiadóval és kiadási dátummal)

  Aranyalbum -Szécsi Pál-
     Az album adatai:
     01. A távollét     [Modugno, Domenico - Vándor Kálmán]
     02. Akkor is lesz nyár [Aldobolyi György - Szenes Iván]
     03. Karolina          [Kookie Tian - Szécsi Pál]
     04. Csak egy tánc volt [Vadas Tamás - Varga Kálmán]
     05. Egy szál harangvirág    [Ivanovici - Szécsi Pál]
     06. Gedeon bácsi        [Payer András - S. Nagy István]
     07. Ha nem vagy velem     [Bardotti - Endrigo - Vándor Kálmán]
     08. Hetedik csapás       [Hoffmann Sándor - Vass Valéria]
     09. Himnusz a nyárhoz     [Gábor S. Pál - Tardos Péter]
     10. Kósza szél     [Sergio Endrigo]
     11. Kék csillag        [Ihász Gábor - S. Nagy István]
     12. Két összeillő ember    [Havasy Viktor - S, Nagy István]
     13. Könnyezem         [Forrai György]
     14. Kismadár          [Daniel Gerard, M. Barnes, R. Barnet - Szécsi Pál]
     15. Micsoda igények      [Berki Géza - ifj. Kalmár Tibor]
     16. Mint a violák       [G. Gagliardi - G. Amendola - Vándor Kálmán]
     17. Én édes Katinkám      [Lajtai Lajos - Békeffi István, Szenes Iván]
     18. Ne félj          [Albinoni/Szakály/Szécsi]
     19. Nekem minden sikerül    [Pedro Peret - Calaf - Szécsi Pál]
     20. Pillangó          [Auth Ede - S. Nagy István]
     21. Szereted-e még?      [Havasy Viktor - ifj. Kalmár Tibor]
     22. Szeretni bolondulásig   [Fényes Szabolcs - Szenes Iván]
     23. Tárd ki ablakod      [Schöck Ottó - S, Nagy István]
     24. Talán, sok év után [Sergio Endrigo - Bardotti - Vándor Kálmán]
  Best of -Szécsi Pál-
     Az album adatai:
     01. Kismadár (Butterfly)    (3:30) [Daniel Gerard, M. Barnes, R. Barnet - Szécsi Pál]
     02. Tárd ki az ablakod (2:47) [Schöck Ottó - S, Nagy István]
     03. Mint a violák (Come le Viole) (3:04) [G. Gagliardi - G. Amendola - Vándor Kálmán]
     04. Carolina          (3:39) [Kookie Tian - Szécsi Pál]
     05. Egy szál harangvirág (Donauwellen) (2:09) [Ivanovici - Szécsi Pál]
     06. Hull az eső        (2:15) [Behár - S. Nagy István]
     07. Himnusz a nyárhoz     (3:13) [Gábor S. Pál - Tardos Péter]
     08. Két összeillő ember    (4:00) [Havasy Viktor - S, Nagy István]
     09. Könnyezem         (3:24) [Forrai György]
     10. Akkor is lesz nyár és szerelem (5:05) [Aldobolyi György - Szenes Iván]
     11. Pillangó          (3:13) [Auth Ede - S. Nagy István]
     12. Én édes Katinkám      (2:19) [Lajtai Lajos - Békeffi István, Szenes Iván]
     13. Egy férfi és egy nő (Toldy Máriával) (3:12) [F. Lai - P.Baroun - Tardos P.]
     14. Szereted-e még?      (2:40) [Havasy Viktor - ifj. Kalmár Tibor]
     15. Micsoda igények      (3:34) [Berki Géza - ifj. Kalmár Tibor]
     16. A távollét (La Lotananza) (3:24) [Modugno, Domenico - Vándor Kálmán]
     17. Egy szép régi dal         [Deák - Szécsi]
     18. Talán, sok év után (Canzone Per Te) [Sergio Endrigo - Bardotti - Vándor Kálmán]
     19. Zenészballada
     20. Csak egy tánc volt     [Vadas Tamás - Varga Kálmán]

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A Kispál és a Borz együttesnek léteznek Szécsi Pál és Pécsi szál című számai.
 • A Kispál és a Borz Velőrózsák c. albumán utal Szécsi Pál „A távollét" c. dalára (Az autóm és én II.)
 • Az Aranytíz Teátrum előadásában ma is fut egy színdarab Szécsi Pál életéről, a darabot Pozsgai Zsolt írta és rendezte, „Palika" alakját Gergely Róbert eleveníti meg. Az előadásokon gyakorta megfordult Szécsi Katalin, a fiatalon elhunyt táncdalénekes nővére.
 • Mel Gibson Visszavágó (Payback) című filmjében elhangzik az Egy szál harangvirág című sláger refrénje, amikor is Mel Gibson (Porter) a bedrogozott feleségét lefekteti az ágyba és melléül. Majd kinyit egy kis fa zenedobozt (tetején a Hold látható) és megszólal az elfeledhetetlen örökzöld sláger. Igaz csak pár másodpercig hallható, de aki ismeri Szécsi Pál dalait, az azonnal ráismer a slágerre.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Szécsi Pál és a fanatikus hölgyrajongók, mult-kor.hu

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egyéb információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szécsi Pál témájú médiaállományokat.