Szász Veronika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szász Veronika
Született1988. május 2. (35 éves)
Budapest
MűvészneveVENI
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • grafikusművész
  • művésztanár
  • énekes
IskoláiMagyar Képzőművészeti Egyetem (–2014)

SablonWikidataSegítség

Szász Veronika Sára, művésznevén VENI (Budapest, 1988. május 2. –) grafikusművész, művésztanár, énekesnő, dalszerző, zenei producer.

Életpályája[szerkesztés]

Szász Veronika Sára 1988-ban született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában könyvkötő-restaurátor szakán végezte, majd 2014-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tervezőgrafika és Képzőművész tanár szakán diplomázott, mesterei Auth Attila, Felsmann Tamás és Molnár Kálmán voltak.[1] Tanulmányai során meghatározó mestere volt Kiss Zoltán László.

2016-2021-ig a Képző- és Iparművészeti Szakgimnáziumban (közismert nevén a Kisképzőn) tanár a grafika szakon.[2]

A Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságának (MATT) 2015 óta tagja.[3]

Rendszeresen énekel VENI művésznéven, tagja volt több különböző zenei formációnak is (Veronika and the Wedding Boys (2010–2017), VENI és Zsolt (Albert Zsolttal)). Több felvételt is készített a Folkfonics együttessel. Mestere Micheller Myrtill, akitől 2010-2020-ig tanult énekelni.

2015-ben felkérték, hogy vegyen részt a Nyitottak vagyunk közösségi kezdeményezés Bálint-napi akciójában. A meghívott, önmagukat nyitott zenészeknek nevező népszerű előadók (Pa-dö-dő, Kistehén Tánczenekar, The Biebers, Szász Veronika) „Mindenki lehet szerelmes” mottóval ismert számok újragondolt változatát adta elő.[4]

2018 december 8-án jelent meg első saját dupla albuma UNFOLD I és UNFOLD II címmel, Deutsch Gábor Beauteous Beats nevű kiadójának gondozásában. A 32 kompozícióból álló "zenei napló" közreműködő zenészei Bata István, Meggyes Ádám, Gyémánt Bálint, Dobozy Ágoston és Sampo Hiukkanen, a sound design társalkotója és a master készítője Deutsch Gábor (Anorganik).

Az album Szász Veronika zenei tanulmányai és tapasztalatai (klasszikus zene, egyházzene, népzene, jazz, popzene) illetve képzőművészi tevékenységének sajátos zenei szintézise, melyben alapkoncepció az expresszív önkifejezés. A kompozíciókban meghatározó szerepet kap az intuíció és a véletlen, amit a közreműködő zenészek szabad játékával együtt a szerző kifinomult ízléssel állít saját, személyes, szubjektív önkifejezésének szolgálatába. A pillanatiság kompozíciós rögzítésével a művész szándéka egy időkapszulaként működő zenei lenyomat létrehozása.[5]

Az Unfold tele van határátlépésekkel, de nem csinál ebből nagy ügyet – inkább a határokkal mit sem törődő, természetes (vagy annak tűnő, de nyilván kiküzdött) szabadság jellemzi, mintsem a feltűnő avantgárd gesztusok. Az album számai ugyan gyakran követik a dalformát, de ez csak egy opció a több között.

Az alapelemek már itt azok, amiket feljebb soroltam. Vannak egészen szabályos dalok, köztük elektronikával fűszerezett jazz vagy éppen triphop; de bármikor jöhet egy meglepetés: erősebb hiphopos ritmus (Undetectable Mate); fémesebb, akár ipari hatású ütősök (Tiszta víznek, Deer Of The First Head); a kilencvenes évek közepén kialakult, később többször feltámadt UK garage tört ritmusai (Ease Away); a többinél elszabadultabb jazzes szólamok (Swim Across); vagy akár olyan zene, amit leginkább pszichedelikus, kissé nyomott ambientnek lehet nevezni (Set Out). Többször előfordul, hogy az elektronika kikezdi a ritmus és az ének egységét (a játékos, kissé Matthew Herbert sajátos house-számait idéző Don’t Play Around és a fojtott Káosz). A Time We Have Lost pedig hiába dolgozik ugyanazokkal az elemekkel, mint a többi dal, szinte darabjaira hullik.

Összességében egy nagyon izgalmas, számos pompás részletet tartalmazó vállalkozás az Unfold; ugyanakkor érezhetően az nem is volt cél, hogy ebből egy kerek, albumszerű (dupla) album álljon össze, ezért inkább részleteiben, mintsem teljes egészében ajánlott hallgatni.

A 2020 augusztus 8-án megjelent, immár Szász Veronika és Bata István duója által jegyzett UNFORM címe azt is jelenthetné, hogy ez a (kvázi) formátlanság immár programszerű. Mégis, egységesebb a hangzás, amiben a basszusgitár a korábbinál – nem meglepő módon – hangsúlyosabb szerepet tölt be. Ugyan az eszközpark redukáltabb (az ének, elektronika, basszusgitár, fúvósok mellett csak ritkán jelenik meg más), valójában igencsak telített a hangzástér. Ezt leginkább az ének effektezése éri el; mi több, a hang megtöbbszörözése, zengetése, a sztereótérben való mozgatása sokszor kikezdi az éneklés egyik hagyományos alapjellemzőjét, a linearitást.

Ugyan 81 perces terjedelmével feszegeti a határt, az UNFORM mégiscsak albumszerűbb a hangzás egységének köszönhetően – amibe azért beleférnek ambientes és/vagy pszichedelikusan elrebbenő daluk ugyanúgy, mint az I Hope It’s You szinte bass musicot idéző groove-ja vagy a Po. keményebb dobjai. A lemezt az Ég a város zárja, ami 15 percben, fokozatosan bomlik szét, és végül finoman radikális improvizációba torkollik.

Már az Unfold is mutatta a népzenei ihletést, de ez itt még erősebb lett, illetve jobban érződik ez a hatás a többi, nem közvetlenül népdalos hatású számon is.

Bár valóban az Unfold tizenegy és az UNFORM két számának újragondolt változatait tartalmazza, a 2021 február 15-én kijött Unfold Live [6] bátran nevezhető önálló albumnak, olyan mértékű az átalakulás, illetve annyira egységes a hangzás.[7] Most még redukáltabb, és ezúttal annak is érződik: csak a lényeg maradt meg. A jóval kevésbé effektezett ének, basszusgitár és a főként a dobokra koncentrálódó elektronika mellett alig néha hallunk valami mást: visszafogott szintetizátort, furulyát. Több számban csak a basszusgitár kísér, ami mutatja, hogy a dob nemcsak azért van (mint oly sokszor), hogy legyen valami, ami megtámaszt.

Az egyértelműbb, hogy a sokszor a hagyományosan a gitár által betöltött szerepbe kerülő, leginkább a jazzből táplálkozó basszusgitár mit tesz hozzá az összképhez; érdekesebb, hogy a tényleg szinte minimális elektronika hogyan tudja gazdagítani a dalok jelentését. Nagyrészt neki köszönhető a Time We Have Lost és a Having Fun dramaturgiai íve a visszafogottságtól az erősebb, sűrűbb zárásig. A Grey Ghostban az ének sérülékenységét, a basszusgitár fojtottságát ellenpontozza hatásosan az egyszerű, kissé nyers hangzású dobgép, ami leginkább a hiphop őskorát idézi, csak végletekig lelassítva. Az S2 feszültségét, a Down On Your és a Mess Inside lebegő, kissé szürreális hangulatát is nagyrészt az elektronika hozza be. A Don’t Play Aroundban a legerősebb ritmus, és miközben a szöveg arról szól, hogy „elkaphatsz, ha akarsz, áthágom a szabályokat és lelassítok”, a dob az utolsó percben még fel is gyorsít, szinte már house-ba fordul. Szeretőm e táncba közel-keleties, megálló-elinduló ritmusai, súlyos basszusa az énekkel és az éteri furulyaszólammal együtt alkotja meg a különleges, egyszerre melankolikus és erotikus hangvételt, ami valami lefojtott, de a kitöréshez közeli energiát is sejtet.

A nagyszerű album utolsó száma az UNFORM-ról származó Régi szeretőmért csak basszusgitárral kísért változata, ami nemcsak lezár, hanem – ez utólag még jobban hallható – új irányt is nyit, amit a következő album folytat.

A 2020 február 15-én megjelent Az út / The Way [8] hangszerelése továbbra is redukált, de ismét sűrűbben kitölti a hangzásteret, mégpedig most úgy, hogy a hangszerek, szólamok jóval szorosabban egymásba kapcsolódnak. Ez egyfelől a leginkább népzenei ihletésű, másfelől pedig a „legpoposabb”, helyenkén kifejezetten könnyeden szórakoztató VENI-album.

Fontos újdonság, hogy ezúttal minden dalnak magyar a szövege. Ezeken is érződik a népdalok hatása, de önálló világlátásról tanúskodnak, és nem egyszer saját életfilozófiát fogalmaznak meg költő nyelven – kicsit talán hasonlóan, bár közben egészen másként is, mint a Bajdázó szövegei.

Ezúttal talán kevesebb az izgalmas zenei megoldás, de azért vannak bőven csemegék, például az, ahogy a A vadászi ostor a Szeretőm e táncba zenei megoldásait folytatja, variálja. A másik oldalon viszont kárpótol ezért az, hogy a szövegek sok felfedezni valót tartogatnak, és persze a fülbemászást, mi több, a korábbiaknál jóval nagyobb együtténeklési potenciált sem szabad lebecsülni.

A VENI nagyon konzisztens világot épít, ami egyben kifejezetten sokszínű is. Az első négy albumból összeálló ív nem jelöli ki szigorúan, hogy merre mehet innen tovább, hiszen a személyiség konzisztenciája mellett az önkifejezés szabadsága is lényegi jellemzője ennek a zenének.

Elismerései[szerkesztés]

ArtHungry Díj 2016 — Képgrafika kategória II. díj[9]

Jelentősebb kiállításai[szerkesztés]

2012

  • XVIII. Országos Tervezőgrafikai Biennále – Munkácsy Mihály Múzeum (Békéscsaba)[10]

2013

  • Cégér – Akvárium Klub (Budapest)[11]

2014

  • Jeles! – Hegyvidék Galéria (Budapest)[12]
  • Best of Diploma – Barcsay-terem (Budapest)[13]
  • XIX. Országos Tervezőgrafikai Biennále – Munkácsy Mihály Múzeum (Békéscsaba)[14]

2015

  • A XIX. Országos Tervezőgrafikai Biennále Budapesti Tárlata – Barcsay-terem (Budapest)[15]

2016

  • PosterFest – Gömb Aula (Budapest)[16]
  • XX. Országos Tervezőgrafikai Biennále – Munkácsy Mihály Múzeum (Békéscsaba)[17]

2017

  • NeighbourART meetup és kiállítás – Brody Club Life (Budapest)[18]
  • ITT és MOST – Andrássy úti Galéria (Budapest)[19]
  • Nemzeti Szalon 2017 – Műcsarnok (Budapest)[20]
  • 3. ArtHungry – Hygge rendezvényterem (Budapest)[21]
  • Tíz év nagy vonalakban (10. Graphifest) – Tesla kiállítóterem (Budapest)[22]
  • 15. Arany Rajzszög kiállítás – Tesla kiállítóterem (Budapest)[23]
  • Plakát a plakát után – Klebelsberg Kultúrkúria (Budapest)[24]

2018

  • 16. Arany Rajzszög kiállítás - Tesla kiállítóterem (Budapest)[25]
  • XXI. Országos Tervezőgrafikai Biennálé - Munkácsy Mihály Múzeum (Békéscsaba) [26]

2019

  • XXI. Országos Tervezőgrafikai Biennálé -Vigadó Galéria (Budapest) [27]
  • Opla Projekt Colors plakátkiállítás - Szimplakert (Budapest) [28]
  • Ady 100 - Typoszalon [29]
  • Bauhaus 2019 (11. Graphifest) - Barcsay terem (Budapest) [30]
  • 17. Arany Rajzszög kiállítás - Barcsay terem (Budapest) [31]

2020

  • 18. Arany Rajzszög kiállítás - MOME Ground (Budapest) [32]
  • Moholy - Nagy 125 kiállítás (12. Graphifest) [33]

2021

  • XXII. Országos Tervezőgrafikai Biennálé (Békéscsaba) [34]
  • 19. Arany Rajzszög kiállítás - Barcsay terem (Budapest) [35]
  • Embléma feketén fehéren 2.0 (13. Graphifest) - MOME Ground (Budapest) [36]
  • Typohungry - A haza tipográfia elmúlt húsz éve - Deák Palota (Budapest) [37]

2022

  • Térfoglalások - A régi műcsarnok története [38]
  • 20. Arany Rajszög kiállítás - MOME Ground (Budapest)

Jelentősebb egyéb megjelenései[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

VENI és Zsolt

VENI Projekt

Folkfonics feat VENI

  • Lipicai labzom. YouTube, 2016. április 27. (Hozzáférés: 2016. november 28.)
  • De szeretnék. iTunes, 2016. október 11. (Hozzáférés: 2016. november 28.)
  • Két karodban. YouTube, 2016. november 8. (Hozzáférés: 2016. november 28.)

VENI: Unfold I [40]

VENI: Unfold II[41]

VENI: Unform

VENI: Unfold Live

VENI: The Way / Az út

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Grafika szak, Tervezőgrafika szakirány 2014. évi diplomamunkái. Magyar Képzőművészeti Egyetem, 2014. [2016. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 28.)
  2. A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium tantestületi névsora. Kisképző, 2016. [2016. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 28.)
  3. Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága. MATT, 2015. [2010. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 28.)
  4. Mindenki lehet szerelmes - Valentin-napi zenés akció a nyitottságért!. Nyitottak vagyunk, 2015. [2016. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 28.)
  5. Citromsárga csütörtök és a mélyrétegek - VENI-albumpremier és -interjú. Lángoló Gitárok. (Hozzáférés: 2019. december 13.)
  6. JazzMa - Lemezpolc - Kritika - Veni (Szász Veronika): Unfold Live (magyar nyelven). www.jazzma.hu. (Hozzáférés: 2022. május 31.)
  7. Zrt, HVG Kiadó: “Nagyon inspirált a saját rekedtségem” – dupla klippremier Venitől (magyar nyelven). hvg.hu, 2021. február 15. (Hozzáférés: 2022. május 31.)
  8. „Éneklés közben hegedűnek képzeltem magam” – Lemezpremier! VENI: Az út. Recorder. (Hozzáférés: 2022. május 31.)
  9. Átadták az első ArtHungry Díjakat. octogon.hu, 2016. október 3. (Hozzáférés: 2016. november 28.)
  10. Kovács Dániel: Péntektől: 18. Országos Tervezőgrafikai Biennále!. Home Gardening, 2012. november 14. [2016. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 12.)
  11. Lezárult a CÉGÉR alkotói pályázat első fordulója. Magyar Képzőművészeti Egyetem, 2013. április 10. [2016. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 12.)
  12. Kiállítás Auth Attila tiszteletére. Kreatív, 2014. március 3. (Hozzáférés: 2016. december 12.)
  13. Debreceni Boglárka: All the Best!. Új Művészet, 2014. szeptember 15. [2016. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 12.)
  14. XIX. Országos Tervezőgrafikai Biennále 2014. Magyar Képzőművészeti Egyetem, 2014. november 24. [2016. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 12.)
  15. A XIX. Országos Tervezőgrafikai Biennále Budapesti Tárlata – 2015. Magyar Képzőművészeti Egyetem, 2015. szeptember 28. [2016. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 12.)
  16. Magyar tervezől kulturális, kereskedelmi, közérdekű, autonóm plakátjai. Posterfest Budapest, 2016. [2016. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 12.)
  17. Országos Tervezőgrafikai Biennále. Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, 2016. november 26. (Hozzáférés: 2016. december 12.)
  18. NeighbourART meetup és kiállítás 2017. NeighbourART, 2017. (Hozzáférés: 2017. március 31.)
  19. ITT és MOST. Magyar Képzőművészeti Egyetem, 2017. március 14. [2017. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 31.)
  20. Nemzeti Szalon 2017. Műcsarnok, 2017. (Hozzáférés: 2017. november 18.)
  21. 3. ArtHungry Díjátadó. ArtHungary, 2017. [2017. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 18.)
  22. Tíz év nagy vonalakban. port.hu, 2017. (Hozzáférés: 2017. november 18.)
  23. 15. Arany Rajzszög kiállítás. ART, 2017. (Hozzáférés: 2017. november 18.)
  24. Válogatás a kortárs plakátművészet elmúlt 30 évéből. Klebelsberg Kulturkúria, 2017. november. (Hozzáférés: 2017. november 30.)
  25. Kiosztották az idei Arany Rajzszög díjakat - Sikeradó”, Sikeradó, 2018. november 8. (Hozzáférés: 2018. december 4.) (hu-HU nyelvű) 
  26. XXI. Országos Tervezőgrafikai Biennálé”, Munkácsy Mihály Múzeum (Hozzáférés: 2018. december 4.) (hu-HU nyelvű) 
  27. MKE. [2019. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 24.)
  28. OPLA. [2019. július 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 24.)
  29. Meghívó: A TYPOSZALON Betű-poetikák kiállítása. www.computerart.hu. (Hozzáférés: 2019. augusztus 17.)
  30. 11. Graphifest, Bauhaus 2019. [2019. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 25.)
  31. Díjazottak (magyar nyelven). Arany Rajzszög. (Hozzáférés: 2021. szeptember 28.)
  32. 18. Aranyrajzszög díjátadó és kiállítás – Magyar Plakát Társaság (magyar nyelven). [2021. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 28.)
  33. MOME - Graphifest 2020 | díjátadó és kiállításmegnyitó (magyar nyelven). MOME. (Hozzáférés: 2021. szeptember 28.)
  34. XXII. Országos Tervezőgrafikai Biennálé | Munkácsy Mihály Múzeum (hu-HU nyelven). (Hozzáférés: 2021. szeptember 28.)
  35. 19. alkalommal adták át az Arany Rajzszög díjakat (magyar nyelven). DESIGNISSO, 2021. szeptember 23. (Hozzáférés: 2021. szeptember 28.)
  36. Farkas, Anna: Embléma feketén-fehéren 2.0 (angol nyelven). Fonts in Use, 2019. február 20. (Hozzáférés: 2021. szeptember 28.)
  37. a b TypoHungry – a hazai tipográfia elmúlt húsz éve (magyar nyelven). Octogon. (Hozzáférés: 2021. szeptember 28.)
  38. ikOn: Térfoglalások – A régi Műcsarnok történetei. ikon.hu. (Hozzáférés: 2022. május 30.)
  39. Magyar logók (Vasvári Péter). Hozzáférés: 2022. május 30.  
  40. VENI: Unfold I. iTunes, 2018. december 8. (Hozzáférés: 2018. december 26.)
  41. VENI: Unfold II. iTunes, 2018. december 8. (Hozzáférés: 2018. december 26.)
  42. UNFORM, by VENI (angol nyelven). VENI. (Hozzáférés: 2022. május 30.)
  43. Unfold Live (angol nyelven). NativeDSD Music. (Hozzáférés: 2022. május 30.)
  44. The Way (Pure DSD) (angol nyelven). NativeDSD Music. (Hozzáférés: 2022. május 30.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]