Száraz november

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Száraz november a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány 2016-ban létrehozott kihívása, a Merj kevesebbet! kampány által kijelölt szakmai irányba illeszkedik. Minden évben november 1. 7:00-tól november 30. 19:00-ig tart. Célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a mértékletesség erényére az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Az egy hónapos kihívás során a részt vevők leteszik az alkoholt és az italfogyasztással kapcsolatos szokásaikat értékelik. Célja mértékletesség erényének és az öngondozás gyakorlatának elmélyítése az alkohol iránti sóvárgásban megtalált tanulságok által. Fontos cél a testi és lelki megújulás, az önismeret fokozása, a vágyak megregulázása, valamint az italozás okozta problémák korai felismerése. Annak ajánlott, aki legalább hetente egyszer vagy annál többször iszik és szeretne többet megtudni az alkoholhoz fűződő viszonyáról.[1][2]

Az ELTE PPK és a Kék Pont Alapítvány munkatársai a szárazsággal való megküzdést vizsgálták a SZN résztvevői között. A legnagyobb nehézség az alkohollal kínálás visszautasítása volt, egy olyan szabadidős kultúrában, ami az alkoholra lett alapozva. A barátok részben segítették az egy hónapos absztinenciát, részben az ivásra próbálták a résztvevőket rábírni. A legtöbb támogatás az online közösségtől érkezett.[3]

Története[szerkesztés]

Az angol Sober October mintájára Magyarországon Rácz József pszichiáter, a Kék Pont Alapítvány elnöke vezette be. A kampány irányítója Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány Biopolitikai Műhelyének, és a Tilos Rádió 7térítő című műsorának vezetője. A Száraz november 2018 óta működik együtt az ELTE PPK-val, hogy rávilágítson a tudatos és mérsékelt alkoholfogyasztás fontosságára. Szintén ettől az évtől kezdődött a kampány minden évre külön tematizálása is.

2018 – Nők a pult mögött

A Száraz november kampány első témája a nők alkoholfogyasztása volt. Azért választották ezt, mert a férfiak alkoholfogyasztása régóta része a társadalmi párbeszédnek, még ha nem is sikerült minden esetben túllépni a “mit iszol?” kérdéskörén, a “hogyan nem iszol?” kérdésének irányába, a nőké viszont sokszor még mindig tabu, vagy a férfiak által szabályozni kívánt területek egyikeként jelenik meg. A nők alkoholfogyasztásának és a megküzdési stratégiáiknak a mélyebb megismerése közelebb vihet a kockázati ivás csapdáinak megértéséhez és a mérték megtartás gyakorlatának megismeréséhez.

2019 – Ital a padban

A kampány tematikája a felsőoktatási színtereket jellemző alkoholfogyasztás volt, ez határozta meg az erre a célra készített szakmai háttéranyag gerincét és a sajtóanyagot is ennek a témának a mentén dolgozták ki.

2020 – Józanság járvány idején

A 2020-as kampány a járvány alatti józanság megtartását célozza. Ez azért fontos, mert a járványhelyzet miatti bizonytalanság hatására a kockázati ivók a „karantén depresszió” vagy „karantén fáradtság” tüneteit észlelik magukon, ezért elveszthetik a motivációjukat vagy az önkontrollt az alkoholfogyasztással kapcsolatban. A friss kutatások szerint kettős tendencia figyelhető meg a karantén alatti italozással kapcsolatban: egyrészt megjelent a gyakoribb, de kisebb mennyiségű italozás, ugyanakkor a rohamivás (mint az egyik legsúlyosabb ivásforma) gyakorisága is nőtt. A Száraz November kampánya az öngondoskodás és az egyéni felelősség jelentőségét hangsúlyozta, főleg a kockázati ivók csoportjában.[4]

Száraz november - Egymás közt[szerkesztés]

A kampány hatására 2017-ben az alapítványtól függetlenül létrejött egy Facebook-csoport, [mikor?] 1600 taggal. A kihívás résztvevői által formált, egymást segítő online közösség. Célja az egyhónapos alkohol-mellőzés során előjött gondolatok megosztása, problémák kibeszélése, egymás segítése, közösség teremtése akár az online térből kilépve is, az év minden hónapjában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Száraz November (magyar nyelven). Kék Pont. (Hozzáférés: 2020. november 24.)
  2. Kezdőlap (magyar nyelven). Kék Pont. (Hozzáférés: 2020. november 30.)
  3. Pados, Eszter, Dániel (2020. március 2.). „Voices of Temporary Sobriety – A Diary Study of an Alcohol-Free Month in Hungary”. Substance Use & Misuse 55 (5), 839–850. o. DOI:10.1080/10826084.2019.1705861. ISSN 1082-6084. PMID 31900020.  
  4. Száraz november 2020 (magyar nyelven). www.elte.hu. (Hozzáférés: 2020. november 24.)