Nagy Gyula Területi Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szántó Kovács János Múzeum, Orosháza szócikkből átirányítva)

A Nagy Gyula Területi Múzeum Orosháza város múzeuma, korábban a Szántó Kovács János Területi Múzeum nevet viselte.

Nagy Gyula Területi Múzeum
A múzeum épülete
A múzeum épülete
Korábbi nevek: Juhász Balázs Múzeum
Szántó Kovács János Területi Múzeum
A múzeum adatai
ElhelyezkedésOrosháza,
Magyarország Magyarország
Cím5900 Orosháza, Dózsa György u. 5.
Alapítva1927
IgazgatóJózó Tamásné
FenntartóOrosháza Város Önkormányzata
Elhelyezkedése
Nagy Gyula Területi Múzeum (Orosháza belvárosa)
Nagy Gyula Területi Múzeum
Nagy Gyula Területi Múzeum
Pozíció Orosháza belvárosa térképén
é. sz. 46° 33′ 33″, k. h. 20° 40′ 29″Koordináták: é. sz. 46° 33′ 33″, k. h. 20° 40′ 29″
Térkép
A Nagy Gyula Területi Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy Gyula Területi Múzeum témájú médiaállományokat.

Története[szerkesztés]

Az első múzeum, egy iskolai gyűjtemény, 1927. április 10-én nyílt meg Orosházán; megalkotója Juhász Balázs pedagógus volt. Utóbbi egyik tanítványa volt Nagy Gyula, aki a második világháború végén, községi igényre letette a városi múzeum alapjait; gyűjteménye a fiatalon elhunyt Juhász Balázs által összegyűjtött anyag maradványára épült.

Nagy Gyula vezetése alatt (1944-1979) a múzeum körül igazi műhelymunka szerveződött, melynek eredményességét mutatja a megjelentetett öt évkönyv és egy várostörténeti monográfia is. Nagy néprajzkutatóként is megállta helyét: egyedülálló kutatásokat végzett többek között a szárazmalmokkal kapcsolatban. Őt követve rövid ideig Beck Zoltán állt a múzeum élén, aki már korábban is jelentős folklórgyűjtéseket végzett; érdemei közt említhető a Darvas-emlékház kialakítása.

1980-tól Hévvízi Sándor vezette az intézményt egészen 2001-ig; nyelvész végzettségűként az ő nevéhez fűződik Békés megye földrajzi neveinek összegyűjtése. Igazgatósága alatt nyitotta meg kapuit a Darvas József szülőháza udvarán kialakított Békés Megyei Irodalmi Gyűjtemény, melynek létrejöttében nagy szerepe volt Szabó Ferenc megyei múzeumigazgatónak is.

Az orosházi múzeum 1944-től Juhász Balázs Múzeum néven működött, városi múzeumként, 1950-ig, mikor is államosították és Szántó Kovács János nevét vette fel. 1962-től beolvadt a megyei múzeumi szervezetbe, annak keretében működött 2000. december 31-éig. 2001. január 1-jével Orosháza Önkormányzata vette át, attól kezdve a múzeum területi hatóságú múzeumként működött, Szántó Kovács János Területi Múzeum néven, igazgatója 2001-től Rózsa Zoltán régész lett.

2015-ben az intézmény neve Nagy Gyula Területi Múzeum elnevezésre módosult.[1]

Kiállítóhelyek[szerkesztés]

Nagy Gyula Területi Múzeum

(Dózsa György u. 5.)

Városi Képtár

(Thék Endre u. 1.)
Itt tekinthetőek meg Báthory Júlia üvegtervező művész, Boldizsár István festőművész, Bolmányi Ferenc festőművész, Csáki-Maronyák József Kossuth-díjas festőművész, Emil Vitroel szobrászművész, Kass János grafikusművész, Nicolas Müller (Müller Miklós ) fotóművész, Pap Gyula festőművész munkái. Az Képtár folyosóján megtekinthetőek még az Orosházi Festők Csoportjának alkotásai.

Kútmúzeum

(Könd u. 1.)
A múlt század különféle kúttípusait mutatja be. A vízellátás-történeti gyűjtemény bemutatója a vízhordó és a -tároló eszközöket, az ásott és a fúrt kúttípusokat.

Darvas József Irodalmi Emlékház

(Dózsa György u. 74.)
1979. december 4-én nyílt meg a Darvas József Irodalmi Emlékház. Ebben „faluszéli” vályogházban töltötte gyermekkorát Darvas József, majd ide tért vissza halála előtt. Az egykori családi házat az író bátyja, Dumitrás Mihály engedte át a városnak. Az ő bognárműhelye igazi kuriózum a látogatók számára, mivel egy lassan kiveszőben lévő iparág eszközeit és termékeit tekinthetik meg. Az emlékház utcai bejáratán belépve egyszerű, négy helyiségből álló, meszelt vályogfalú ház tornácára jutunk. A házba lépve az első két helyiség: a konyha és az utca felőli lakószoba a gyermekkori környezetet idézi, az édesanya és Mihály bátyja bútorai, a mindennapi élet egyszerű használati tárgyai megidézik a századeleji szegényparasztok világát. A döngölt padlójú szoba meszelt falán családi fényképek s fontos iratok láthatók bekeretezve. A következő helyiségben Darvas József pályafutását, életét, munkásságát bemutató kiállítás várja a látogatót. Az író műveiből vett idézetekkel nyolc egységre tagolt kiállítás célja, hogy az életút fontosabb eseményeit ábrázoló fényképek, levelek, kéziratok kiállításával közelebb hozzák az érdeklődőkhöz az írót, a politikust, az embert.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. beol.hu. [2016. június 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. május 8.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]