Szálka Isten szemében

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szálka Isten szemében; A szálkák
SzerzőLarry Niven és Jerry Pournelle
FőszerkesztőNemes István
Eredeti címThe Mote in God's Eyes
OrszágEgyesült Államok
Nyelvangol
Műfajsci-fi
SorozatCoDominium
ElőzőDávid király űrhajója
KövetkezőThe Gripping Hand
DíjakNPR Top 100 Science Fiction and Fantasy Books (61)
Kiadás
KiadóSimon and Schuster
Kiadás dátuma1974
Magyar kiadóGalaxis Science Fiction Könyvek
Magyar kiadás dátuma1998
FordítóBékési József
Oldalak száma537
ISBN0-671-21833-6
SablonWikidataSegítség

A Szálka Isten szemében Larry Niven és Jerry Pournelle közösen írt tudományos-fantasztikus regénye, melyet 1974-ben adtak ki angol nyelven. Magyar nyelven 1998-ban jelent meg Békési József fordításában, két kötetben. Az első kötet címe Szálka Isten szemében, a másodiké A szálkák.

Az esemény a távoli jövőben történik, Pournelle CoDominium univerzumában, és az emberiség első találkozásáról szól egy idegen fajjal. A cím Máté 7:3-ból ered. A regényt Hugo-, Nebula- és Locus-díjjal jutalmazták 1975-ben.[1]

A könyvben szereplő idegenek, a „szálkák”, az emberektől egy sok mindenben eltérő faj, fizikailag és pszichikailag egyaránt. Ezek a különbségek a történet folyamán egyre nyilvánvalóbbá válnak.

Az emberi szereplők tipikus archetipusok: Roderick Blaine, a hős-kapitány, Horace Bury, a rejtélyes kereskedő, a Sally Fowler, a lázadozó királylány stb.

Robert A. Heinlein, aki kisegítette a szerzőket tanácsokkal, a regényt úgy minősítette, mint „valószínűleg a legjobb sci-fi regény, amit valaha is olvastam”.

A regény az úgynevezett űropera műfajba sorolható, melyben a szerzők ügyelnek a fizikai törvényekre és próbálják betartani őket. Larry Niven és Jerry Pournelle több regényt is írt, mely ide sorolható, a „Szálka Isten szemében” csupán a legismertebb közülük. Az Alderson-hajtómű, mellyel csillagrendszerek között lehet „ugrani”, valamint a Langston-erőtér fiktív találmányok, de őket is tudományos törvényesség veszi körül, és pontosan definiálva van a szerepük és képességeik.

Magyarul[szerkesztés]

  1. Larry Niven–Jerry Pournelleː Szálka Isten szemében (1974); ford. Békési József; Aquila–Cherubion, Debrecen, 1998 (Galaxis sf könyvek)
  2. Larry Niven–Jerry Pournelleː A szálkák. A Szálka Isten szemében 2. része; ford. Békési József; Aquila–Cherubion, Debrecen, 1999 (Galaxis sf könyvek)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1975 Award Winners & Nominees. Worlds Without End. (Hozzáférés: 2010. december 1.)