Szálka Isten szemében

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szálka Isten szemében; A szálkák
Szerző Larry Niven és Jerry Pournelle
Főszerkesztő Nemes István
Eredeti cím The Mote in God's Eyes
Ország Egyesült Államok
Nyelv angol
Műfaj sci-fi
Sorozat CoDominium
Előző Dávid király űrhajója
Következő The Gripping Hand
Díjak NPR Top 100 Science Fiction and Fantasy Books (61)
Kiadás
Kiadó Simon and Schuster
Kiadás dátuma 1974
Magyar kiadó Galaxis Science Fiction Könyvek
Magyar kiadás dátuma 1998
Fordító Békési József
Oldalak száma 537
ISBN0-671-21833-6
SablonWikidataSegítség

A Szálka Isten szemében Larry Niven és Jerry Pournelle közösen írt tudományos-fantasztikus regénye, melyet 1974-ben adtak ki angol nyelven. Magyar nyelven 1998-ban jelent meg Békési József fordításában, két kötetben. Az első kötet címe Szálka Isten szemében, a másodiké A szálkák.

Az esemény a távoli jövőben történik, Pournelle CoDominium univerzumában, és az emberiség első találkozásáról szól egy idegen fajjal. A cím Máté 7:3-ból ered. A regényt Hugo-, Nebula- és Locus-díjjal jutalmazták 1975-ben.[1]

A könyvben szereplő idegenek, a „szálkák”, az emberektől egy sok mindenben eltérő faj, fizikailag és pszichikailag egyaránt. Ezek a különbségek a történet folyamán egyre nyilvánvalóbbá válnak.

Az emberi szereplők tipikus archetipusok: Roderick Blaine, a hős-kapitány, Horace Bury, a rejtélyes kereskedő, a Sally Fowler, a lázadozó királylány stb.

Robert A. Heinlein, aki kisegítette a szerzőket tanácsokkal, a regényt úgy minősítette, mint „valószínűleg a legjobb sci-fi regény, amit valaha is olvastam”.

A regény az úgynevezett űropera műfajba sorolható, melyben a szerzők ügyelnek a fizikai törvényekre és próbálják betartani őket. Larry Niven és Jerry Pournelle több regényt is írt, mely ide sorolható, a „Szálka Isten szemében” csupán a legismertebb közülük. Az Alderson-hajtómű, mellyel csillagrendszerek között lehet „ugrani”, valamint a Langston-erőtér fiktív találmányok, de őket is tudományos törvényesség veszi körül, és pontosan definiálva van a szerepük és képességeik.

Magyarul[szerkesztés]

  1. Larry Niven–Jerry Pournelleː Szálka Isten szemében (1974); ford. Békési József; Aquila–Cherubion, Debrecen, 1998 (Galaxis sf könyvek)
  2. Larry Niven–Jerry Pournelleː A szálkák. A Szálka Isten szemében 2. része; ford. Békési József; Aquila–Cherubion, Debrecen, 1999 (Galaxis sf könyvek)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1975 Award Winners & Nominees. Worlds Without End. (Hozzáférés: 2010. december 1.)