Systembolaget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Systembolaget
Systembolaget logo (new).svg
Systembolaget logo.svg

Alapítva 1955
Típus Állami vállalat
Tevékenység Alkoholos italok értékesítése
Székhely Stockholm
Elnök Cecilia Schelin Seidegård
Dolgozók száma 5,087
A Systembolaget weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Systembolaget témájú médiaállományokat.

Systembolaget egy állami, monopolhelyzetben levő, alkoholos italokat értékesítő bolthálózat Svédországban. A boltban a törvény értelmében csak 20 éven felüliek vásárolhatnak 3,5%-nál több alkoholt tartalmazó italokat. A bolthálózat alkoholmentes italokat is értékesít.

Jogszabályi háttér[szerkesztés]

 • Minden terméket - kivéve az előrendeléssel megvásárolható italokat - csak egydarabos kiszerelésben lehet értékesíteni.
 • Tilos "Egyet fizet kettőt kap" illetve olyan akció keretében értékesíteni amiben két termék megvétele anyagilag jobban megéri, mintha egyet venne csak a vásárló.
 • A termékeket tilos hűtőszekrényben tárolva értékesíteni, ezzel is megtakarítható a hűtési költség.
 • 3,5%-nál több alkoholt tartalmazó italokat csak 20 éven felüli vásárlóknak lehet értékesíteni.
 • Azon vásárlók akik 25 évnél fiatalabbnak látszanak, kötelesek személy azonosságukat igazolni. Ez a Skandináv országok illetve EU-s országok állampolgárai személyi igazolvány vagy útlevél felmutatásával tehetik meg.
 • A bolthálózat nem értékesíthet alkoholos italokat ittas vásárlóknak illetve olyan vásárlóknak, akikről feltételezhető hogy az alkoholos italokat továbbértékesíti kiskorúaknak.
 • Alkoholos italok behozatala Svédországba egyéni fogyasztásra lehetséges, amit EU-s jogszabályok határoznak meg. Azonban Svédországban adót vetnek ki a postai úton küldött alkoholos italokra a címzettnek.
 • Termelők és alkoholos italok importjával foglalkozó cégek közvetlenül értékesíthetnek a vendéglátó egységeknek (EU-s jogszabály alapján).
 • A monopolhelyzet alól a repülőterek vámterületei mentesülnek, ahol már csak a becsekkolt utasok tudnak vásárolni. Svéd vizeken közlekedő hajókon tilos az alkoholos italok értékesítése.[1]

Árpolitika[szerkesztés]

A termékválaszték kialakítása és a termékek bolti elrendezése a fogyasztói preferenciák alapján történik, minden termelőt és forgalmazót azonos bánásmódban kell részesíteni. A marketingtevékenység a cégről és a szolgáltatásról kell szóljon és nem az egyes termékekről. Éppen ezért minden terméket az alkoholtatalma, nem pedig az ára szerint adóztatnak, illetve minden terméket egységes haszonkulccsal árusítanak.

A sörre kisebb mértékű adót vetnek annak érdekében, hogy védjék a svéd sörfőzőket a külföldi cégekkel szemben. 1% alkohol után literenként 1.66 svéd korona adót vetnek ki, így egy 0,5 l-es 5%-os sör ára 4.15 svéd korona volt 2011-ben.[2]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Systembolaget című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Domestic Alcohol Policy – Sweden – Systembolaget. [2017. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 31.)
 2. SURVIVING SWEDEN’S ALCOHOL MONOPOLY. [2017. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 31.)

Források[szerkesztés]