Syntrichia papillosa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Syntrichia papillosa
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Bryopsida
Alosztály: Dicranidae
Rend: Pottiales
Család: Pottiaceae
Nemzetség: Syntrichia
Faj: S. papillosa
Tudományos név
Syntrichia papillosa
Spruce
Szinonimák

Tortula papillosa

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Syntrichia papillosa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Syntrichia papillosa témájú médiaállományokat és Syntrichia papillosa témájú kategóriát.

Syntrichia papillosa egy lombosmoha faj a Pottiaceae családból. Szinonim neve még: Tortula papillosa Wilson.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a faj laza 1 cm magas gyepet alkotva nő. Szárazon sötétbarna, az összehajló levelek enyhén csavarodottak, nedvesen a levelek szétnyílnak, enyhén visszahajlók és zöldes színűek. A levelek rozettát alkotnak a hajtás végén. A levél alakja széles, spatula alakú, alul keskenyebb mint a levél végén. A levél széle sima vagy alig begöngyölt. A levélér erőteljes, a levél csúcsán sima, áttetsző szőrszálként fut ki. A levelek belső (ventrális-felső) felületén soksejtű sarjtestek (gemmák) találhatók. A levélsejtek a levél alján hosszúkásak, áttetszőek, négyszögletűek. A levél többi részén kerek, hatszögletűek, papillázottak.

Ez a faj kétlaki. Európában eddig csak nőivarú növényeket találtak. Spóratokot fejlesztő példányok csak Ausztráliából, Tasmániából és Új-Zélandról kerültek elő.

Élőhelye[szerkesztés]

Syntrichia papillosa leggyakrabban települések közelében, magányos lombhullató fák kérgén, gyümölcsösökben nő. Nagyon ritkán mészkősziklákon is megtalálható.

Elterjedése[szerkesztés]

Közép-Európában gyakori faj a síkvidéki területektől kezdve a hegyvidékig (1000 m-ig) megtalálható. Magyarországon is gyakori faj.

Világszerte is elterjedt. Európában, Ázsiában, Amerikában, Afrikában, Ausztráliában, sőt még az Antarktiszon is megtalálható.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Syntrichia papillosa című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.