Swing You Sinners!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Swing You Sinners!
(Swing You Sinners!)
1930-as amerikai animációs rövidfilm
RendezőDave Fleischer
ProducerMax Fleischer
Műfajrövidfilm
animáció
horrorfilm
FőszerepbenBimbo
ZeneW. Franke Harling
Sam Coslow
Gyártás
GyártóFleischer Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő8 perc
Forgalmazás
ForgalmazóParamount Pictures
Bemutató1930. szeptember 24.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Swing You Sinners! témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Swing You Sinners! egy 1930-as animációs rövidfilm, amelyet a Fleischer testvérek rendeztek, a Talkartoons-filmsorozat részeként. A rajzfilm szürreális, sötét és néha még absztrakt tartalmáról is híres, de magyar szinkron nem készült hozzá, emiatt Magyarországon még soha sem sugározták.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Bimbo késő éjszaka éppen egy csirkét próbál ellopni egy ólból. Amikor benyúl érte, véletlenül egy rendőr kezét fogja meg. Rájön, hogy ezért börtönbe is mehet, ezért inkább megpróbál elsétálni, de a csirke követi őt, ezáltal a rendőr is. Miután sikerült leráznia a csirkét, betér egy temetőbe. A temetőben szellemek és démonok ijesztenek rá, amiért bűncselekményeket követett el. Miután Bimbo megpróbál elmenekülni, a szellemek üldözőbe veszik, és bekergetik a Pokolba, ahol nagy koponyák ijesztenek rá, majd a rajzfilm véget ér.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Forgatás[szerkesztés]

A rajzfilm 1930. szeptember 24-én jelent meg a Talkartoons filmsorozat egyik epizódjaként, Ted Sears és Willard Bowsky animálásában. George Cannata, Shamus Culhane, Al Eugster, William Henning, Seymour Kneitel és Grim Natwick is dolgoztak rajta, de ők nem szerepelnek a stáblistában. A rajzfilmet egy teljesen új személyzet animálta, aki korábban soha nem dolgozott animációban, mert a stúdiónak le kellett cserélnie néhány kilépett animátort. Shamus Culhane animátor emlékirataiban kijelenti, hogy bár létrehozott és animált egy rasszista rajzfilmet "fekete szakállú, hatalmas orrú és derbi zsidóról", a stúdió hangulata és vegyes etnikai stábja teljesen elfogadhatóvá tette az ábrázolást az összes zsidónak a stúdióban. A szóban forgó rajzfilm Monroe Silver zsidó-amerikai komikusra utal.

Zene[szerkesztés]

A filmzenét W. Franke Harling írta, szövegét pedig Sam Coslow. A főcímdal a „Sing, You Sinners!” című zeneszám alapján készült.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Swing You Sinners! című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]