Svedagon pagoda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Svedagon pagoda
Sve Dagon Pava
Település Dagon Township
Cím Rangun, Mianmar
Építési adatok
Építés éve 6-10. század
Építész(ek) Hsinbyushin
Hasznosítása
Felhasználási terület buddhista templom
Magassága112 m
Elhelyezkedése
Svedagon pagoda (Mianmar)
Svedagon pagoda
Svedagon pagoda
Pozíció Mianmar térképén
é. sz. 16° 47′ 54″, k. h. 96° 08′ 58″Koordináták: é. sz. 16° 47′ 54″, k. h. 96° 08′ 58″
Térkép
Svedagon pagoda weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Svedagon pagoda témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Svedagon pagoda (más nevein Sve Dagon Pava vagy Arany pagoda) harang alakú sztúpa a mianmari Rangun központjában. Egy, a város fölé magasodó dombon áll Mianmar legszentebb épülete - minden idők egyik legpazarabb és legnagyobb költséggel épült temploma.

A teljes egészében fénylő arannyal beburkolt buddhista építmény a Szinguttara-domb oldalában, 51 méter magasból tornyosul a mianmari főváros fölé. A több mint száz pavilonjával, sztúpájával és egyéb épületével a Svedagon templomegyüttese aranyozás nélkül is lenyűgöző építészeti remekmű volna.

A hagyomány úgy tartja, hogy a templomot 2500 éve alapították, történészek szerint a mon nép emelte a 6-10. század között. A 14-15. században kibővítették, jelenlegi méretét pedig a 18. században nyerte el. Volt idő, amikor Burma uralkodói azon versengtek, hogy melyikük járul több arannyal a Svedagon vakítóan ragyogó sztúpájának díszítéséhez. Ma a pagodát közel 9 tonnányi tiszta arany díszíti, felső részeit pedig drágakövekkel (gyémánt, rubint, smaragd, topáz és zafírkövekkel) díszítették. A csúcs hegyét egy 76 karátos gyémánt koronázza.

A központi sztúpa - amely Buddha több hajszálát rejti - az alapzattól számítva 99 méter magas, kerülete 433 méter. Négy bejárat vezet a sztúpába, melynek egyes részeibe csak szerzetesek és férfiak léphetnek be. Ezt a központi építményt 64 kis sztúpa veszi körül. A fősztúpa sarkait szfinxek vigyázzák, az oldalukon három oroszlántestű griffmadárral. A sztúpa alapzatán valamennyi oldalon egy-egy pavilon nyúlik túl, benne Buddha képmásaival, amelyek elé a hívek ajándékaikat tehetik, akárcsak a sztúpa alapja melletti szentélyekben. Láthatunk itt még térdelő elefántokat, megtestesült szellemeket és egyéb mitikus teremtményeket is.

Jóllehet a pagoda elsősorban buddhista kegyhely, fontos szerepet kapott a burmai függetlenségi mozgalom történetében is. Emlékmű hirdeti, hogy a templomegyüttes 1920-ban a brit gyarmati kormányzat elleni diákmegmozdulások központi helyszíne volt.

E szent hely meglátogatásakor ajánlatos ügyelni a megfelelő öltözékre.

Kapcsólódó szócikkek[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Svedagon-templomegyüttes
Svedagon-templomegyüttes

Források[szerkesztés]

  • Reader's Digest: A világ 100 legcsodálatosabb helye, 2013
  • 501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról, Alexandra, 2007