Supremacy (Csillagok háborúja)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A Supremacy (magyarul: Fennsőbbség) egy kitalált űrhajó a Csillagok háborúja univerzumában, ami az első Mega-osztályú csillagromboló volt amit az Első Rend használt. Ez volt Snoke legfőbb vezér zászlóshajója.

Supremacy
Gyártási adatok
Osztály: Mega-osztályú

csillagromboló

Gyártó: Kuat-Entralla

Mérnöki Vállalat

Technikai adatok
Hosszúság: kb. 5 km
Szélesség: 60 km
Magasság: 3975 méter
Maximális gyorsulás: 216 G
Maximális sebesség: 6000 km/h (nyílt űrben)
Hajtómű: 32 db
Hiperhajtómű: Beszerelve
Fegyverzet: Nehéz turbólézerágyúk

Űrhajó-elhárító rakétakilövő ütegek
Nehéz ionágyúk
Vonónyaláb

Kiegészítő járművek: AT-M6
AT-ST
Snoke mentőkabinja
8 db csillagromboló
XI-osztályú könnyü transzfer
Legénység: Milliók
Rakomány: 1 000 000 tonna
Használat
Ismert tulajdonosok: Snoke legfőbb vezér

Története[szerkesztés]

Amikor az Első Rend létrejött, új csillagrombolókat kezdtek gyártani az Ismeretlen Régiókban. Snoke ezt kihasználva teljhatalomra tört és átvette a hatalmat az Első Rend felett, kinevezve magát Legfőbb Vezérnek. A Kuat-Entralla Mérnöki Vállalat dolgozóinál született meg az első Mega-osztályú csillagromboló tervrajza. A mérnöki vállalat gyáraiban elkezdték építeni. Amikor elkészült a Supremacy (magyarul: Fennsőbbség) nevet adták neki. Sokáig az Ismeretlen Régiókban rejtegették addig, amíg az Első Rend fel nem fedte magát. Amikor a Rend felfedte magát az egész galaxis előtt, elhagyták a régió és támadást indítottak az Ellenállás ellen.

Jellemzői[szerkesztés]

Mérete[szerkesztés]

A Supremacy a méreteit tekintve a legnagyobb űrhajó az egész galaxisban. Több mint 60 km széles, ami minden csillagrombolónál nagyobb.

Fegyverzete[szerkesztés]

Sokkal több fegyverzettel rendelkezik mint a többi csillagromboló. Lézerágyúkkal, ionágyúkkal és nehézágyúkkal is rendelkezik, amivel egy egész bolygót képes leigázni.

Hangárok[szerkesztés]

Hangárai katonák ezreit is képesek befogadni. A csillagromboló több TIE vadászt és sokkal több lépegetőt tudott szállítani, mint a többi hajó. Több szárazföldi járművet és több fregattot is képes tárolni.

Mozgó gyárak[szerkesztés]

A hatalmas hajón mozgó gyárak is vannak. Valójában a hajó belsejében vadászgépeket és más egyéb járművek gyártanak, szerelnek össze, amiket a hangárba raknak miután elkészítették őket.

Parancsnoki híd[szerkesztés]

A parancsnoki hídján a többi csillagrombolóhoz képest mélyebben voltak a számítógépkonzolok, innen irányították a hajót és a fegyvereket. A parancsnoki híd a hajó közepén helyezkedik el, ahonnét csodálatos kilátás nyílik az űrre.

Snoke trónterme[szerkesztés]

A hajó tetején helyezkedik el Snoke trónterme, ahonnét parancsolhat a Rend tisztjeinek. A trónteremben alkalmaz földönkívüli navigátorokat, akik a teleszkópot működtetik. A trónteremben van Snoke elit testőrsége, a Praetorián Őrök, aki támadásra készek ha valaki megtámadná a Legfőbb Vezért.

Laborok[szerkesztés]

A Supremacy belsejében laborok is vannak, ahol a tudósok könnyedén tudnak kísérletezni. Az egyik laboratóriumot Praetorian Őrök őrzik, hogy még véletlenül se menjen be senki.

Kiképzőtermek[szerkesztés]

A hajó még helyet ad a kiképzőtermeknek, ahol katonák százait képezik ki.

Hajtóművek[szerkesztés]

A Supremacy 32 db hajtóművel rendelkezik, így sokkal nagyobb sebességre képes mint bármelyik más hajó. Hiperhajtómű is bele van szerelve, ami 69 000 fényév hatótávolságú, ez elegendő ahhoz, hogy megtalálják az Ellenállás flottáját.

Megsemmisülés[szerkesztés]

YU-34-ben, hogy az Ellenállók megmeneküljenek Amilyn Holdo feláldozta magát és fénysebességgel nekiment a csillagrombolónak, ami kettészakadt. A jelentős veszteségek ellenére katonk ezrei élték túl a katasztrófát.

Megjelenése filmekben[szerkesztés]