Summon Night

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Summon Night
Műfaj Szerepjáték
Fejlesztő Flight-Plan, Felistella, Media.Vision
Kiadó JP Banpresto, Bandai Namco
NA Atlus, Gaijinworks
EU Gaijinworks
Tervező Iizuka Takesi (szereplő)
Platformok PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 4, PlayStation Portable, PlayStation Vita, Game Boy Advance, Nintendo DS
Első játék Summon Night
(2000. január 6.)
Legutóbbi játék Summon Night 6: Lost Borders
(2016. március 10.)
Hivatalos weboldal http://www.summonnight.net/

A Summon Night (サモンナイトHepburnSamon Naito?) japán szerepjáték-sorozat, melyben visual novel- és randiszimulátor-elemek is szerepelnek. A sorozat legtöbb címét a Flight-Plan fejlesztette és a Banpresto jelentette meg, illetve az összes szereplőtervezője Iizuka Takesi volt.[1] A sorozatnak öt sorszámozott főepizódja van, illetve hét spin-offja; melyek PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 4, PlayStation Portable, PlayStation Vita, Game Boy Advance és Nintendo DS videojáték-konzolkra jelentek meg. 2016-ig a sorozat mindössze négy tagját lokalizálták hivatalosan angol nyelvre; a Summon Night: Twin Age, a Summon Night: Swordcraft Story és Summon Night: Swordcraft Story 2 című mellékjátékokat, illetve a Summon Night 5 főrészt.

Videojátékok[szerkesztés]

Fősorozat[szerkesztés]

A Summon Night fősorozat tagjai taktikai szerepjátékok, melyek ugyan egyazon univerzumban játszódnak, azonban még sincs közöttük számottevő kapcsolat.

 • Summon Night (2000. január 6.)
  A játékot a Flight-Plan fejlesztette és a Banpresto jelentette meg Japánban PlayStationre, 2000. január 6-án. A játék feljavított átirata 2008. április 24-én a Bandai Namco Games gondozásában Nintendo DS kézikonzolra is megjelent.
 • Summon Night 2
  A játék 2001. augusztus 2-án jelent meg PlayStationre. A játék feljavított átirata 2008. augusztus 7-én a Bandai Namco Games gondozásában Nintendo DS kézikonzolra is megjelent.
 • Summon Night 3
  A játék eredetileg 2003. augusztus 7-én jelent meg PlayStation 2-re, melyet 2012. október 4-én egy feljavított PlayStation Portable-átirat követett a Summon Night 5 beharangozásaként.
 • Summon Night 4
  A játék eredetileg 2006. november 30-án jelent meg PlayStation 2-re, melyet 2012. november 15-én egy feljavított PlayStation Portable-átirat követett a Summon Night 5 beharangozásaként.
 • Summon Night 5

A Summon Night 5 a sorozat első olyan tagja, melyet nem a Flight-Plan, hanem a Felistella fejlesztett. A játék 2013. május 16-án jelent meg Japánban, 2015. december 15-én Észak-Amerikában és 2016 elején Európában, kizárólag PlayStation Portable kézikonzolra.

Mellékjátékok[szerkesztés]

A következő három játék akció-szerepjáték, az Ys vagy a Szeiken denszecu sorozatokhoz hasonló játékmenettel.

A következő három játék akció-szerepjáték, a Tales sorozathoz hasonló játékmenettel.

A következő játék klasszikus szerepjáték, a Final Fantasy sorozathoz hasonló körökre osztott játékmenttel.

Helyszín[szerkesztés]

Az összes Summon Night játék Lyndbaumban játszódik, mely egy a középkori Európához hasonlítható világ, melyben modern gyárak és vasutak is találhatóak, így a Summon Night sorozatnak steampunk helyszíne van. Lyndbaumot négy túlvilági világ veszi körül: Loreilal, a mechanikus lények világa; Silturn, a jókaik földje; Sapureth, az angyalok és démonok menedéke, illetve Maetropa, a fél-emberek, mágikus vadak, tündérek és egyéb mitikus lények élőhelye. Ezen világokon kívül még számtalan is van, köztük a mi világunk, a „valódi” világ, ahonnan az első játék főszereplői is elteleportálódtak.[2]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]