Suki Béla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Suki Béla
Született1930. január 22.
Szabadszállás
Elhunyt1982. január 2. (51 évesen)
Szeged
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozása
IskoláiSzegedi Tudományegyetem (–1954)
SablonWikidataSegítség

Suki Béla (Szabadszállás, 1930. január 22.Szeged, 1982. január 2.) filozófus, a filozófiai tudomány kandidátusa (1979), középiskolai tanár, cigányprímás.

Életútja[szerkesztés]

A szegedi József Attila Tudományegyetemen szerezte tanári diplomáját történelem szakon 1954-ben. Ezt követően 1956-ig a hódmezővásárhelyi Pártiskola tanáraként működött, ekkor a forradalom idején tanúsított magatartásáért félreállították. Az egyetemisták előtt hegedűn eljátszotta a Himnuszt, ezért egy havi fogságot szenvedett a Csillag börtönben. 1957-től diákotthoni nevelőtanár volt, később segédmunkásként kereste kenyerét. 1958 szeptemberétől a kiskunfélegyházai Petőfi Sándor Gimnáziumban tanított történelmet. 1962-ben a szegedi Ságvári Endre Gimnáziumban tanított történelmet és filozófiát, ahol két évtizeden át oktatott. egészen haláláig.

Első tanulmányait az 1960-as évek elején publikálta, ezek a francia egzisztencializmus filozófiai és irodalmi kérdéseivel foglalkoznak. Később Kierkagaard és Heidegger filozófiáját kutatta, majd utolsó éveiben a hegeli rendszerrel foglalkozott. Ekkortájt egy, az egzisztencializmus történetével foglalkozó kutatócsoportot szervezett és vezetett Szegeden.

Emlékezete[szerkesztés]

Suki Béla filozófus, cigányprímás, középiskolai tanár emléktáblája Szegeden

Suki Béla (filozófus, cigányprímás, középiskolai tanár) emléktáblája (vésett márványlap) Szegeden (Hajnóczy u.1.szám alatt) található,  az 1960-as, 1970-es évekbeli törzshelyén, a Hajnóczy utcai Tiszavirág Étteremben. Az emléktáblát fia állíttatta, közösen apja egykori barátaival és tanítványaival, 2020-ban.

Fontosabb művei[szerkesztés]

  • Sören Kierkegaard írásaiból (vál., bev., jegyzetekkel ellátta S. B., Bp., 1969)
  • Martin Heidegger filozófiájának alapkérdései (Bp., 1976)
  • Hegel filozófiai rendszerének alapkérdései (Bp., 1981)

Források[szerkesztés]