Suicide Squad – Öngyilkos osztag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Suicide Squad - Öngyilkos osztag
(Suicide Squad)
2016-os amerikai 3D-s film

RendezőDavid Ayer
ProducerCharles Roven
Vezető producerGeoff Johns
AlapműÖngyilkos osztag
Műfajakció
ForgatókönyvíróDavid Ayer
Főszerepben
ZeneSteven Price
OperatőrRoman Szergejevics Vaszjanov
VágóJohn Gilroy
DíszlettervezőOliver Scholl
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő123 perc
Költségvetés175 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2016. június 5. (Amerikai Egyesült Államok)[1]
  • 2016. augusztus 3. (Franciaország)
  • 2016. augusztus 4. (Magyarország)[2]
  • 2016. augusztus 18. (Németország)[3][4][5]
Díj(ak)Oscar-díj 2017-ben, mint legjobb smink
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
  • 746 846 894 $ (122, világszerte)
  • 325 100 054 $ (Észak-Amerika)
  • 133 682 248 $ (Opening Weekend (Box Office), Észak-Amerika)
Kronológia
ElőzőBatman Superman ellen – Az igazság hajnala
KövetkezőThe Suicide Squad – Az öngyilkos osztag
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Suicide Squad - Öngyilkos osztag témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Suicide Squad – Öngyilkos osztag (eredeti cím: Suicide Squad) egy amerikai szuperhősfilm, amely a DC Comics karakterein alapul és az Öngyilkos Osztag bűnözőkből álló csapatnak a történetét mutatja be. Ez a DC-moziuniverzum 3. filmje. 2016. augusztus 5-én jelent meg. A filmet David Ayer írta és rendezte.

2014 októberében jelentette be a Warner Bros., hogy milyen képregényfilmeket fognak 2020-ig készíteni és köztük volt az Öngyilkos osztag is.[6] Októberben már lehetett tudni, hogy David Ayer rendezi a filmet és akkor kezdte el írni a forgatókönyvet is. A forgatás 2015. április 13-án kezdődött Torontóban és augusztusban fejeződött be. A film 2016. augusztus 5-én debütált az amerikai mozikban 2D-ben, 3D-ben és IMAX-ben.

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang Leírás
Floyd Lawton / Deadshot Will Smith Kálid Artúr Egy zseniális mesterlövész bérgyilkos. Smith úgy nyilatkozott, hogy Harley Quinn és Deadshot "szövetségesek" a filmben.
Joker Jared Leto Gáspár András Egy pszichopata szuper-bűnöző és Batman ősellensége. Leto "Közel Shakespeare-i karakterként" és "Egy gyönyörű katasztrófaként" jellemezte a karaktert. Elmondása szerint "mélyre kellett mennem. De ez egy egyedülálló lehetőség volt, melyet nem tudtam más úton kivitelezni. Szórakoztató volt ezeket a pszichológiai játékokat játszani, de ugyanakkor fájdalmas is". Leto sosem tört ki a karakteréből a forgatás közben. Will Smith odáig ment, hogy sosem találkozott a színésszel a forgatás ideje alatt. Jared sok furcsa ajándékot is küldött a stábnak, például egy halott disznót, illetve filmbeli barátnőjének egy szerelmes levelet, mellé egy élő patkányt, melyet a színésznő meg is tartott. Felkészülését a szerepre egyedül töltötte, 1920-as években divatos zenéket hallgatva. Ezt azért tette, mivel szerinte "Joker sokkal idősebb, mint ahogy azt az emberek gondolják". Jared orvosokkal és valódi pszichopatákkal is beszélt a szerepre való felkészülése érdekében. Leto Jokeréről készült első hivatalos kép mégis nagy utálatot váltott ki a rajongókból, a karakter tetoválásai miatt. A tetoválások a rendezőnek, David Ayernek az ötlete volt, aki egy modernebb változatát akarta létrehozni a karakternek.
Dr. Harleen Quinzel / Harley Quinn Margot Robbie Peller Mariann Egy pszichiáterből lett őrült szuper bűnöző. Richard Suckle producer "Vicces, őrült és ijesztő"-ként jellemezte a karaktert. "Nem lehet elég tulajdonságot mondani a jellemzésére, mindent, amit az ember el tud képzelni, ő megcsinál" A színésznő a legmanipulálhatóbb tagjaként írta le Harleyt és kapcsolatát Jokerrel "totálisan diszfunkcionális"-nak mondta. Hozzátette: "Teljesen megőrül érte. Mármint szó szerint. Őrült. De szereti őt. Ez tényleg egy egészségtelen és értelmetlen kapcsolat. De addiktív."
Rick Flag Joel Kinnaman Zöld Csaba Egy Amanda Wallernek dolgozó ügynök, aki az osztagért felelős. Először Tom Hardy lett kiválasztva a szerepre, de ő visszautasította, mivel más projektekkel volt elfoglalva.
Amanda Waller Viola Davis Kocsis Mariann A csapat megalkotója, felettese. Davist lenyűgözte a karakter aki egy "erős, fekete nő, aki kemény és bármikor kész előrántani egy fegyvert és lelőni valakit. Az ő ereje az intelligenciája, és a bűntudat teljes hiánya jellemzi."
George "Digger" Harkness / Bumeráng Kapitány Jai Courtney Anger Zsolt Halálos bumerángokat használó bérgyilkos. Jai annyit nyilatkozott a szerepéről, hogy "egy igazán alsó társadalmi osztályt képviselő személy."
Chato Santana / El Diablo Jay Hernandez Papp Dániel Egy Los Angeles-i bűnbanda vezére, aki tűzet tud csinálni a kezéből. A színész a karakteréről annyit mondott, hogy "jobban szeret kimaradni a harcokból, nem úgy, mint a többi tag, akik örülnek, ha ölhetnek."
Waylon Jones / Gyilkos Krok Adewale Akinnuoye-Agbaje Galambos Péter Egy szuper bűnöző, akinek a bőre mutálódott, pikkelyei nőttek és emiatt úgy néz ki, mint egy krokodil. A színész kannibálként is jellemezte.
Griggs Ike Barinholtz Horváth-Töreki Gergely Egy szadista őr a Belle Reeve börtönben, aki nagy örömét leli a rabok kínzásában. Szövetkezik Jokerrel is, amire viszont később ráfázik.
Edwards hadnagy Scott Eastwood Orosz Ákos SEAl-kommandós, aki segít Rick Flag-nek a küldetésben.
Dr. June Moone / Varázslónő Cara Delevingne Tarr Judit Egy mágikus erővel rendelkező szuper-gonosz. Képessége felkeltette Waller érdeklődését.
Katana Karen Fukuhara Mohácsi Nóra Eredetileg Katana egy kiváló kardvívó, aki Rick Flagnek dolgozik. Fegyvere egy lelkeket magába szívó kard, mely áldozatai lelkét magába szívja. Tekintve, hogy nem bűnöző, nincs olyan felügyelet alatt, mint az osztag többi tagja. A színésznő szerint a karakternek van morális értékrendje, azonban százakat tud levágni egy lélegzet alatt.
Kötél Adam Beach Megyeri János A csapat egyik tagja.
Bruce Wayne / Batman Ben Affleck Széles Tamás A denevérruhás igazságosztó. A színész másodszorra alakítja a karaktert, ugyanis már feltűnt a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala című filmben, melyben szintén a címszereplőt alakította. Ebben a filmben kisebb cameo szerepe van.
Barry Allen / Flash Ezra Miller Szabó Máté Egy metahumán szuperhős, aki villámgyors sebességgel képes futni. Ezra Miller másodjára bújik a karakter bőrébe, ugyanis feltűnt a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala című filmben, melyben ugyanezt a karaktert játszotta. Ebben a filmben is, akárcsak az előzőben, kisebb cameo szerepe van.

Marketing[szerkesztés]

A film panelt kapott a 2015-ös Comics Con-on, melyen a főszereplőket játszó színészek nagy része jelen volt, Jared Leto kivételével. A rendezvényen bemutatták a produkció első előzetesét, melyet csak később terveztek hivatalosan is közzé tenni, azonban egy kamerás felvétel kikerült az internetre, így pár napra rá, július 13-án megjelent hivatalosan is és 67 millió megtekintést ért el.[7] A második előzetes 2016. január 19-én jelent meg, a DC Films Present The Dawn of the Justice League különkiadásban jelent meg. A műsorban bemutattak egy rövid ízelítőt a Wonder Woman filmről, valamint beszéltek más, a DC-moziuniverzumba tartozó filmekről is, azonban a főattrakció az új Suicide Squad előzetese volt. Az előzetes alatt a Bohemian Rhapsody című szám szólt, és nagy siker lett, 52 millióan tekintették meg. A harmadikat április 10-én mutattak be az MTV Movie Awards közben. Itt a You Don't Own Me című szám szól, ezt 13 millióan nézték meg.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Suicide Squad című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]