Subnautica: Below Zero

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Subnautica: Below Zero
FejlesztőUnknown Worlds Entertainment
KiadóBandai Namco Entertainment
SorozatSubnautica
MotorUnity
PlatformokmacOS
Microsoft Windows
Nintendo Switch
PlayStation 4
PlayStation 5
Xbox One
Xbox Series X/S
Kiadási dátum2021. május 14.[1]
Műfajtúlélőjáték
Játékmódokegyjátékos videójáték
Adathordozó
A Subnautica: Below Zero weboldala
SablonWikidataSegítség

A Subnautica: Below Zero egy folytatás a Subnautica túlélő játékhoz, amit az amerikai Unknown Worlds Entertainment adott ki 2019-ben korai hozzáférésben. A játék szintén a 4546B nevű óceánbolygón játszódik, mégpedig a Sector Zero-ban, a bolygó jeges oldalán.

Játékmenet[szerkesztés]

A Subnautica: Below Zero egy nyitott világú, túlélő-kalandjáték, amely első személyű nézetből játszódik. A játékos egy kutatót irányít, aki a közeli idegen létesítmény környezetét tanulmányozza a 4546B nevű bolygón. Mint elődjénél, a játékos célja itt is az, hogy felfedezze az élővilágokat, és túléljen az idegen környezetben, ugyanakkor a cselekmény előremozdítását szolgáló feladatok elvégzése. A Below Zero lehetővé teszi a játékos számára, hogy erőforrásokat gyűjtsön, eszközöket, bázisokat és járműveket építsen, miközben együttműködik a bolygó élővilágával.

A játék nagy része a víz alatt játszódik, de elődjével ellentétben jelentős mennyiségű szárazföldi területet lehet felfedezni a Sector Zero északi részén. Sokkal több felfedezhető építmény van, víz alatt és szárazföldön is egyaránt, amelyek kulcsfontosságú helyek a történetben, emellett tervrajz források is, melyet ha a játékos felfedez, több mindent tud készíteni. Egy szimulált nappal-éjszaka ciklus kapott helyet a játékban, ami nagyban befolyásolja a látásviszonyokat, emellett az időjárás is bekerült, például: szél, hó, köd és jégeső.

Emellett vannak visszatérő fizikai szempontok, mint az életerő, éhség és szomjúság, és a játékosoknak most már a testhőmérsékletre is figyelniük kell a szárazföldön. Ha a játékos az időjárás viszontagságainak van kitéve, gyorsan kihűlhet. Ezt meg lehet akadályozni, ha barlangokban vagy épületekben talál menedéket, esetleg olyan növényt vagy eszközt használva, amik felmelegítik, vagy olyan túlélő felszerelés készítésével, amely lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig kint maradhasson a hidegben.


Mint elődjénél, itt is négy fő játékmód létezik:

Túlélő mód - a játékosnak figyelnie kell az életpontjaira, az oxigénszintre, az éhségre, a szomjúságra és a testhőmérsékletre. Ha a játékos meghal, újraéled, de pár tárgy eltűnik az eszköztárjából.

Szabad mód - túlélő mód éhség és szomjúság nélkül.

Hardcore - túlélő mód, de ha a játékos meghal, akkor nem éled újra, és a mentési fájl véglegesen törlődik.

Kreatív mód - a játékosnak semmire sem kell külön figyelni és minden tervrajz elérhető.

Jegyzetek[szerkesztés]